Les, hvala puno na savetima
Imam par pitanjaca, malo sam listala i one FB grupe o ishrani beba, tamo savetuju da se može krenuti i sa povrćem (sezonskim).
Vi kažete žitarice, a ja mislim da sam i sa S isto sa žitaricama krenula. Pročitala sam ovo što Les kaže da su te u kutijama dobre, zbog navikavanja na teksturu, i nekako mi to ima logike, pa vučem na to da ipak sa njima krenem.
Da li je bitno žitarice ili povrće?
A ako bi krenula sada, tj. recimo za vikend, sa povrćem ja ne znam šta da joj dam, sezonsko. Tikvicu da nađem na pijaci, pa da se nadam da nije prskana? Nemam ništa ovde provereno domaće (eventualno na naručim ako uspem preko ambrela organik, mada mislim da su već zatvorili porudžbine za ovu nedelju, a njih sam planirala kada se vratimo iz Bosne, onu mini gajbicu povremeno). I iz Bosne ću doneti zamrznuto.
Znači tek u Bosni ćemo imati naše domaće, krompir, blitva, šargarepa, idemo sledeće nedelje, Mislim da tikvicu tamo nemaju, ne naši, nego i inače, tamo nema npr ni karfiola, brokuli, prosto nije podneblje za to, a retko ko nabavlja. Tamo bi mogla da joj uvedem naš krompir, blitvu, šargarepu (mada recimo u grupama šargarepu savetuju tek kasnije, čini mi se zbog nitrita, proveriću). Mogla bih proso sada, jel može (čini mi se da S nisam blendala proso, to je ok ili ne?)? Da ga kupim ovde i ponesem, i mogla bih palentu (da blendam, nakon 6 meseci? ne sećam se da li sma S blendala palentu ..). To bi moglo da mi pokrije taj period dok smo tamo, svaka namirnica po 3 dana, ili treba 4? Ne znam šta bih još mogla, hm. Možda koprivu..nju bih imala tamo domaću ..
Da li ste beše rekle da od 6m mogu i pirinač, i da li da njega da blendam? U stvari, jel ja dobro vidim da dole u tabeli piše riža od 12 meseci, ili ne gledam dobro? Osim žitarica u kutijama, šta bih mogla, neke pahuljice (npr ovsene), ali kako, da li na vodi? Ne izmazam se, i ne bih to radila .. Da li mogu griz (onaj sa detetom na kutii) da uvedem na vodi?Jel bitno da te žitarice budu sa mlekom (mojim ili AD), ili ja njih mogu da u poečtku spremam na vodi, a ona će svakako da sisa. A kasnije bih dodavala mlečne proizvode u žitarice ..
Što se perioda dana tiče, znači negde oko 13h-14h da krenem, jesam li dobro razumela?
U početku sa par kašičica, pa svaki dan povećavam pomalo? Dok ne dođem do neke količine od 125ml?
Postaviću dole tabelu, tamo piše 2-3 obroka na dan, između 6 i 8 meseci. Kada uvodim drugi obrok, a kada treći?
Da li odmah dodajem maslinovo ulje ili malo kasnije (princip 3 dana i tu primenjujem jasno)?
Maslac dole piše od 12 meseci, ja nešto mislim da sam ga ranije uvela S, nisam sigurna. Dodavala sam ga u jela, kao i mrvicu belog luka da mu bude ukusnije ..
Evo tabela koju savetuju na FB
< Poruku je uredio dunja RR -- 14.8.2019 3:01:49 >
...
Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.
Šekspir