IZVORNA PORUKA: Modessty RR
Generalno ja smatram da živimo u svetu tehnike i računara i da je znanje vezano za korišćenje istih potrebno svima, a našoj deci biće neophodnije nego nama.
Ne dragi moji. Moje dete ne sedi ceo dan za kompom. Ne sedi ni svaki dan. Ali dozvoljavam mu i učim ga da se koristi tehnikom. Računari su svuda oko nas. Smatram da deca treba da znaju da se snalaze u svetu u kome žive i da nije bauk da ih naučimo po nešto i o mobilnim telefonima i kompjuterima i o društvenim mrežama. Meni to dođe ko seksluano obrazovanje - ako ti ništa od toga nije tabu tema između roditelja i dece, na vreme će nam deca naučiti kako da se paze i kako da koriste to što imaju.
Potpuno se slazem. Ja mislim da deca treba da znaju za stap i kanap ali i da u danasnje vreme moraju da budu kompjutrski pismena.
Mini buba od starta ima potpuno dozvoljen pristup i laptopu i desktopu i nasim mobilnim telefonima. Za kucni lap top zna i sifru pa je ubode iz nekog petog puta al je ja pustim da ga sama upali. Ako hoce nesto da gleda, mora samada se snadje. Gleda crtace, doduse na TV-u, ali je svesna da to u stvari pusta kompjuter, cak i babama pokazuje gde se nalaze omiljeni crtaci.
Na telefonima slaze slagalice i carape, boji, trazi dinosauruse i domace zivotinje a bogami gleda i yt i vec pevusi pesmice na engleskom i broji do 10.
Ja mislim da je bitno da naviknu da je koriscenje racunara i telefona normalna pojava, da im to ne bude nagrada nego sastavni deo zivota, kao sto je slaganje kocki, ivranje u parku, jurenje po kuci.
Kontrola sadrzaja je ono sto me brine ali i za to postoje podesavanja. O opasnostima drustvenih mreza tek cu da razmisljam ali i tu mislim da je ipak od malena bitno krenuti sa instrukcijama da sa nepoznatima ne treba razgovarati ni na ulici ni na internetu.