IZVORNA PORUKA: Plavkica
Citala sam vase postove i mnogo ste mi pomogli i razjasnili dosta toga. Im new in this...
Naime, meni je prva trudnoca i upravo sam prijavljenja na neodredjeno zbog poslednjih sest meseci rada (termin mi je u martu).
Zanima je odrzavanje trudnoce odnosno da li firma dobija refundaciju za mesece posle prvog meseca koriscenja tog trudnickog bolovanja do pocetka porodiljskog?
Ne dobija refundaciju zato sto socijalno uplacuje firmi,a firma prosledjuje tebi...Tako je na trudnickom...Kad krene porodiljsko,onda tebi uplacuje firma pa refundira od socijalnog...
" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."
Liliana, vidi OVU temu
" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."
Eh, ja cu imati 40 dana neplaceno...
IZVORNA PORUKA: liliana
Ali, zaključana je
Evo, više nije
Panta rei
IZVORNA PORUKA: bojanica7
o boze, sto sam ja glupa za ove stvari.. uzas. nista ne kapiram. mene je svekrva prijavila u maju. dakle do porodjaja ce mi uplatiti sedam meseci. hocu dobiti 100 odsto ili 65? hvala na pomoci
Bojanice, trudničko bolovanje (dakle ono duže od 30 dana) se plaća 65%, a porodiljsko odsustvo (najkasnije 27 dana pred porođaj i naredna tri meseca) 100%, zatim ide Nega deteta 100 %.
jeje, hvala ti, a mislis da cu dobiti 100 odsto porodiljsko i nege, iako sam prijavljena sest meseci a ne godinu dana?
Izvor: Bebac.com
Kolika će mi biti novčana naknada za vreme porodiljskog bolovanja?
Ukoliko u momentu otpočinjanja porodiljskog odsustva budete u stalnom radnom odnosu
dužem od šest meseci, primaćete novčanu naknadu
u iznosu pune plate na koju ste bili prijavljeni, odnosno 100% prosečne zarade koju ste ostvarivali u prethodnih 12 meseci.
Za porodilje koje su bile u radnom odnosu manje od 12 meseci prosek se računa na sledeći način: nedostajeće zarade do 12 meseci se obračunavaju kao 50 procenata prosečne plate u Srbiji.
A ovo je objašnjenje sa sajta Ministarstva rada i socijalne politike:
Propisi/Ostalo - briga o porodici i socijalna zaštita
Finansijska podrška porodici sa decom
Naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta (naknada zarade) je klasična mera finansijske podrške porodici putem koje se olakšava usklađivanje rada i roditeljstva.Naknada zarade iznosi 100% osnovne zarade zaposlenog za mesec koji prethodi mesecu u kome otpočinje korišćenje odsustva uvećane po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu u skladu sa zakonom, a najviše do pet prosečnih mesečnih zarada u Republici, za svu decu, bez obzira da li se radi o periodu porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta ili odsustva sa rada radi posebne nege deteta, nevezano za red rođenja deteta,
uz uslov da je podnosilac zahteva neposredno pre korišćenja ovog prava bio više od šest meseci u neprekidnom radnom odnosu, odnosno obavljao samostalnu delatnost.
Evo
LINK