Pozdrav svima!
Drage moje, imam jednu dilemu koju cu, nadam se uz vasu pomoc razresiti.
U neprekidnom radnom odnosu sam bila od 15.11.2007. do 28.02.2010. s tim sto je bitno da napomenem da sam odmah nakon prestanka radnog odnosa, 3 meseca koristila novacana sredstva NSZ-a, tj. za ceo mart, april i maj, tj. zakljucno sa 31.05.2010, i naravno tokom ta tri meseca mi je tekao radni staz i uplacivani su mi doprinosi. U medjuvremenu sam ostala u drugom stanju, nasla poslodavca koji je bio spreman da me zaposli preko akcije trudnocom do posla (akcija je na nivou grada iz kojeg sam). Konkurisali smo, i obzirom da smo ispunjavali sve uslove za koriscenje novcanih sredstava koje grad iz svog budzeta obezbedjuje poslodavcu i trudnici u okviru ove akcije, odobreno nam je prijavljivanje, ali od 01.07.2010. Za mene je jedan od bitnih uslova bila starost trudnoce, koja u trenutku zasnivanja radnog odnosa mora da bude min. 12 nedelja. Ja sam taj uslov stekla jos 12.06.2010. i insistirali smo da nam odobre prijavu i zasnivanje radnog odnosa bar od 15.06.2010. ali su oni ostali pri svome uz opravdanje da su za jun vec ispunili, tj. premasili kvotu..
Ono sto me zanima je da li cu uspeti da dobijem 100% od porodiljskog koje me sleduje. Meni je termin za porodjaj 03.januara 2011. a radni odnos kod poslodavca mi tece od 01.jula 2010.i po ovome ispada da necu ostvariti 6 meseci neprekinutog radnog staza kod poslodavca, jer porodiljsko moram da otvorim najkasnije 28 dana pre termina. U slucaju kad bih ga otvorila i na sami dan porodjaja (pri cemu krsim zakon) opet je pitanje da li bih uspela da ostvarim tih 6 meseci rada. Ovo u sustini ne bi bio problem, jer sam bila u radnom odnosu i pre toga, ali problem pravi jun mesec u kome je doslo do prekida radnog staza, tj. problematican je period izmedju prestanka radnog staza koji je tekao dok sam primala novcanu nadoknadu NSZ-a i zasnivanja novog radnog odnosa sa poslodavcem, tacnije pocevsi od 01.06. i zakljucno sa 30.06.
Naisla sam negde na informaciju da se, ako se u roku od 30 dana zasnuje novi radni odnos, staz ne prekida, tj. da se smatra povezanim, ali nisam sigurna da li je to tacno. Znaci, da li se u ovom slucaju staz “povezuje” i smatra se da nema prekida, ili ce se u mom slucaju ovo tretirati kao prekid, i time necu imati 6 meseci neprekidnog radnog staza i izgubiti pravo na 100% od porodiljksog?
Ako bilo ko od vas ima korisnu informaciju vezano za ovu moju situaciju, ili je imao slicno iskustvo, bila bih vam jako zahvalna da mi pomognete!
Hvala puno unapred!
< Poruku je uredio Natalie018 -- 20.8.2010 16:02:29 >