Veruj mi da mi je doktorka tako rekla- " na sopstvenu odgovornost " i niko živi ne ume da objasni šta je toj ženi u glavi! Njena priča je da- ako ne smeš da radiš duže od 28 dana od termina porođaja (što je zakonom regulisano), onda to isto važi i od samog porođaja, prema tome, po njenom shvatanju stvari ako odem na bolovanje 28 dana od termina koji je odredio doktor, a porodim se pre toga, onda neće biti 28 dana, već manje, onda sam prekršila zakon i imaću problem oko otvaranja porodiljskog. Pošto sam ja, naravno, insistirala da mi upiše taj 26. april, ona upisa, ali " nemoj da mi dolaziš da ti ispravljam doznake.... " Smejte se ljudi, postoji doktorka koja smatra da se porodiljsko otvara retroaktivno, kad se porodiš, onda ti ponovo otvaraju bolovanje od pre mesec dana, pa ako izbroje da nije prošlo 28 dana od poslednjeg dana na poslu i porođaja, gubiš pravo na porodiljsko....
Šta bi bilo da žena ode, na primer, na bolovanje 45-og dana od termina, što je zakonski minimum. I porodi se 5 dana nakon toga (što se može desiti)? Hoće li i ta žena imati problem oko otvaranja bolovanja unazad, jer nije prošlo zakonskih 28 dana? Ili, odeš na porodiljsko 45-og dana od termina, pa prebaciš termin za 10 dana. To znači da si otišla na bolovanje 55 dana pre porođaja i firma bi morala tih deset dana, retroaktivno, da računa kao trudničko bolovanje i tek tada unazad da zaračunava 65% od plate, bla, bla, bla... Sve bih je to pitala, ali ne smem, kažem da moram da hodam po jajima, jer mi ne vodi trudnoću. Glupača! Zamislite kad mi je rekla da svakoj trudnici preporučuje da ode na porodiljsko što ranije baš da ne bi došla u situaciju da prekrši zakon!? Koliko žena je samo skratilo porodiljsko bolovanje i kraće bilo sa svojim detetom, makar i 5 dana, samo zbog njene gluposti?
Izvinite što sam vas udavila, ali nemam sa kim da se smejem više zbog toga, većina žali gospođu doktorku
A za odmor, verujte da sam proverila na sto mesta, pre porodiljskog nikako ne mogu da odem na odmor, pravnica i ja smo zajedno gledale zakon. U prosveti važi Kolektivni ugovor, u kojem tako piše i tu se ništa ne može. Navedeno je samo da direktor može da napravi ustupak ukoliko zaposleni iz opravdanih razloga nije bio na odmoru kada i svi i da dozvoli zaposlenom da ode na odmor sledeće godine (tu verovatno spada i slučaj porodilja). I mislim da opet direktor ne mora to da ispoštuje, ukoliko odsustvo profesora ugrožava rad, pravnica mi kaže da naš direktor to poštuje. Ukoliko se do sledeće godine ne promeni neki zakon ili običaj...