cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje

clock-img

12.10.2011, 14:08

clock-img

bea83

pencil-img

5169

Sve je ovo tačno, tako kaže Zakon (pravnik sam) ali praksa je mnoooogooo drugačija. Poslodavac može da nadje razlog za otkaz uvek kada to hoće. Naravno da možemo da se tužakamo sa njim ali verujte da jako malo radnika dobije sporove protiv poslodavca, a i devojci sa malom bebom i drugom na putu najmanje treba dodatni stres.
Neka proba da se dobro raspita oko bolovanja, a ako ipak mora da se vrati i ako joj daju ugovor na 3 meseca onda neka prihvati i to. Nakon isteka tog ugovora ima pravo na naknadu od Nacionalne službe 3 meseca (ukoliko ima do 5 god radnog staža)+ 1 mesec bolovanja preko Nacionalne službe. Za to vreme dobija 50 % zarade ili minimalac. Ukoliko nakon svega ovoga (3 meseca ugovora na odredjeno+3 meseca naknade za nezaposlene+1 mesec plaćenog bolovanja od NS) ima uslov da otvori porodiljsko (a trebalo bi jer se ono otvara najranije 45 dana od termina za porodjaj) stiče pravo na plaćeno porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana na teret Nacionalne službe za zapošljavanje (opet u visini 50%plate ili minimalac). Ovo jeste malo komplikovano ali izvodljivo je.
Varijanta broj 2 je da kad joj istekne ta 3 meseca ugovora nadje nekoga kod koga bi mogla da se prijavi, jer poslodavac za nju nema nikakav trošak, odnosno refundira se od Socijalnog, tako da nikome ne bi bila na teretu do kraja porodiljskog.

clock-img

13.10.2011, 12:02

clock-img

keti 6

pencil-img

1

Zna li iko sta se desava sa refundacijom za trudnicko za avgust mesec? Za jun i jul je uredno leglo na racun 05. u mesecu i ja ih taman pohvalila kad ono..... do danas nema refundacije

clock-img

13.10.2011, 12:38

clock-img

Leki 77

pencil-img

796

Poslodavac ne može tek tako da raskine Ugovor o radu na neodredjeno. Zbog toga, tvoja drugarica, treba da zove inspekciju i prijavi problem. Ja sam sa njima imala veoma dobro iskustvo kada prethodni poslodavac nije hteo da primi moj otkaz.
Ne slažem se da nešto zato što je komplikovano ne treba isterati do kraja. Ja bih svakako, kao krajnju opciju, tužila poslodavca. Zakon je nedvosmisleno na njenoj strani.
Bolovanje nema potrebe da se prekida jer ide pod drugom šifrom. Jedino ako je posle porodiljskog već koristila bolovanje od svog ginekologa. Tada ono ne može trajati duže od 30 dana bez odlaska na veliku komisiju. Ako direktno posle porodiljskog ide na ginekološko bolovanje usled održavanja trudnoće nema potrebe za prekidom.
Poslodavac ima pravo da ne odobri godišnji odmor zaposlenom, tako da je to u ovom slučaju nije rešenje.

clock-img

13.10.2011, 13:01

clock-img

Nensi*

pencil-img

6520

Hvala Leki,prenecu joj. Njoj porodiljsko jos nije isteklo,tako da nije otvarala nikakvo drugo bolovanje,ne znam zasto joj je ginekolog rekao da mora da radi bar 15 dana user posted image

Nena+Danilo=Vuk :)

clock-img

17.10.2011, 17:28

clock-img

maslackic

pencil-img

2852

Zna li neko kad ce uplate od grada,onih 35 % ,na trudnickom sam od jula....firma mi uplacuje 65 :% svakog 1.og u mesecu...

"Sundjer Bobe, nista te ne cujem previse je mracno !"

clock-img

17.10.2011, 18:05

clock-img

bea83

pencil-img

5169

Maslackic meni je 35% za jul leglo još 15.tog avgustauser posted image

clock-img

28.10.2011, 14:46

clock-img

maslackic

pencil-img

2852

A kad ce vise ta uplataaaaod grada,ja vec isplanirala sta cu da kuupiimm!! jos mesec dana i idem na porodiljsko,stvarno nisu fer!

clock-img

01.11.2011, 19:01

clock-img

maslackic

pencil-img

2852

i od danas najnoviji info, legla uplata od grada za jul i avgust mom gazdi na racun jos pre 7 dana,javili mi iz knjigovodjstva firme,ali ce gazda jos da vidi kako ce da mi isplacuje to !! user posted image user posted image
Pitam ja ,sta ima da smislja kad su to moje pare..

clock-img

01.11.2011, 22:33

clock-img

vonavoj

pencil-img

21998

user posted image user posted image smislja kako da ti ih vrati,kada ih je vec obrnuo!!user posted image user posted image

clock-img

01.11.2011, 22:38

clock-img

maslackic

pencil-img

2852

Eto,nisam tako razmisljala...
kaze mi ova iz knjigovodjstva,da su mi ti iz grada uplatili doprinose vece za 300 din nego sto je ona mislila da ce uplatiti,ja rekoh pa zeno kakve veze imaju oni sa tobom..
inca meni je firma uplacivala samo 65% a za ovih 35% su trebali samo posrednici da budu.

a danas vidim onih 65% sto mi uplacuju se povecalo...nesto muljaju..ko ce znati...

clock-img

02.11.2011, 10:41

clock-img

vonavoj

pencil-img

21998

user posted image user posted image user posted image kazem ti ja!user posted image muljaju nesto!

clock-img

09.11.2011, 13:18

clock-img

Jela bg

pencil-img

11

I ja imam dilemu u vezi trudnickog i porodiljskog, pa ukoliko neko moze da mi pomogne.
Prijavljena sam od 1.8 2011 ( o svom trosku),dok mi je termin 19.3.2012,sto znaci da imam osnov za 100 % porodiljskog.U prosek poslednjih 12 meseci (vezano za porodiljsko) ulazi svakako i trudničko bolovanje, odnosno naknada za vreme trudničkog bolovanja, dakle 65% zarade.Dali to vazi i za grad Beograd, s obzirom da u Beogradu nadoknadjuju onih 35%? Moje pitanje je dali ce mi za porodiljsko racunati 65% ili 100% za ta 3 meseca trudnickog?iz Beograda sam.

clock-img

01.12.2011, 19:07

clock-img

mejvis

pencil-img

1690

100%. Ja sam sa 1. detetom bila na bolovanju 5 meseci i primala sam 65% ali su mi kada su računali prosek plate za 12 meseci, za tih 5 meseci uzimali 100% plate (po ugovoru o radu) a ne koliko sam primala na bolovanju.

clock-img

01.12.2011, 22:54

clock-img

vonavoj

pencil-img

21998

IZVORNA PORUKA: mejvis

100%. Ja sam sa 1. detetom bila na bolovanju 5 meseci i primala sam 65% ali su mi kada su računali prosek plate za 12 meseci, za tih 5 meseci uzimali 100% plate (po ugovoru o radu) a ne koliko sam primala na bolovanju.

ovo je tacno,tako se racuna!user posted image

clock-img

16.12.2011, 02:03

clock-img

vitajela

pencil-img

1

Treba mi pomoc! Bila sam prijavljena kod privatnika, tj. i dalje sam a uplacivala sam
od 15.06. ove godine. Znaci sutra je 6 meseci i 1 dan. Oni zatvaraju firmu ubrzo i predlozili su mi da nadjem nekog drugog da se prijavim i onda odem na porodiljsko. Ako bude bilo razlike od nekoliko dana da sam prakticno bila van radnog odnosa plasim se da cu ostati bez prava na porodiljsko. Inace mi je termin 23.12. i i pomoc bi mi mnogo znacila.

clock-img

03.01.2012, 16:20

clock-img

bea83

pencil-img

5169

Nije mi baš jasnija procedura, pa molim neku od "svežih"mama da mi objasni...Ako otvorim porodiljsko početkom februara (tad dobijam doznaku od dr koju predajem u firmu, zar ne?)a porodim se sredinom ili krajem februara, kad ja uopšte mogu da očekujem da počnu da mi isplaćuju porodiljsko? Šta još od papira treba da odnesem u firmu, pretpostavljam Izvod iz matične knjige rodjenih za bebu? I ko isplaćuje porodiljsko -poslodavac (zajedno sa drugim platama) ili socijalno?
I još jedno pitanje za nekog iz ove oblastiuser posted image  - visina naknade za porodiljsko bolovanje je nepromenjiva,zar ne? Odnosno ako mi donesu rešenje na odredjenu cifru naknade ne mogu u toku porodiljskog da je smanje ili povise?

clock-img

04.01.2012, 08:27

clock-img

vonavoj

pencil-img

21998

doznaku dobijas tada od dr i to nosis u firmu,a posle izvod iz knjige rodj...a za isplatu je svuda drugacije...moji ne cekaju da dobiju refundaciju pa da mi iisplate,nego kasnije refundiraju..tako da meni plata nije kasnila...
visina naknade se ne menja!! 12 meseci!

clock-img

04.01.2012, 12:49

clock-img

bea83

pencil-img

5169

Hvalauser posted image user posted image user posted image

clock-img

04.01.2012, 15:00

clock-img

maslackic

pencil-img

2852

kod mene gazda radi izgleda sta hoce...100 posto trudnickog mi bilo 30 000 a sada kada sam na porodiljskom 19000 user posted image
opravdanje je da grad drugacije obracunava...

clock-img

04.01.2012, 15:23

clock-img

bea83

pencil-img

5169

Maslačkić to je nemogućeuser posted image On mora da podnese izveštaj o tvojih 12 poslednjih uplata i na osnovu toga se donosi rešenje o naknadi za porodiljsko koja treba da je u visini prosečne plate za taj period, nema tu neke velike filozofijeuser posted image Nemoj da pustiš to tek tako, nije mala razlika u pitanju...Od kad si otvorila porodiljsko?Jel si već dobila neke pare za to?

clock-img

04.01.2012, 23:15

clock-img

maslackic

pencil-img

2852

on mi je za svaki mesec trudnickog uplacivao razlicito, a poslednja dva meseca 19000 kao 65 posto...plus grad , znaci scve ukupno oko 31000

na porodiljskom sam od 4,12. i uplatio mi je 19 000 kao njegovih 100 posto i 11000 od grada sa oktobar...

poslala sam im mail , i pitala o cemui se radi ali niko za sad ne odgovara...

< Poruku je uredio maslackic -- 4.1.2012 23:20:13 >

clock-img

06.01.2012, 07:32

clock-img

sneza24

pencil-img

3859

Molim za pomoc nekog ko se razume u bolovanje.
Dakle radila sam u firmi u kojo sam radila i pre prve trudnoce ali sada na crno.Direktor bi mi sada izaso u susret da me osigura.
E sad bi on da to bude tek od februara(ali ako ne moze i ranije).
Meni je termin 03.08. sto znaci da bih ja trebala da otvorim porodiljsko 07.07.(ako sam dobro izracunala).Ako bi meni iso radni staz tek od februara onda ja nemam 6 meseci radnog staza i nemam pravo na bolovanje.
Jer ne moze se otvoriti porodiljsko posle porodjaja?
Nek mi kaze neko da li sam u pravu da sto pre resim ovaj problem.

Nije vazno sto ne cinimo dobro, vazno je da ne cinimo zlo. - Mesa Selimovic

clock-img

06.01.2012, 07:46

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Porodiljsko se otvara najkasnije 28 dana pre termina, po zakonu. Ne može se otvoriti posle porođaja, tj može samo u slučaju prevremenog. 

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

06.01.2012, 07:55

clock-img

sneza24

pencil-img

3859

Znam Mina nego mi ipak treba neko da mi potvrdi da sam u pravu.Hvala ti.

Nije vazno sto ne cinimo dobro, vazno je da ne cinimo zlo. - Mesa Selimovic

clock-img

06.01.2012, 08:03

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Za šta da si u pravu?

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.