Može li meni neko nešto da objasni , jer ću stvarno više da izludim ...
Do pre par dana sam mučila muku sa na'vatavanjem "krivaca" za popire vezane za trdničko koji nisu dostavljeni na vreme , ili šta god ... Napokon , to su dostavili , posle 2 meseca , i sada tek Fond kreće u obračunavanje , pa kad me iplate ...
Ajde to , manje više . SLEDEĆI problem mi je porodiljsko . Ginekolog mi je , po izveštaju komisije , otvorio porodiljsko 28 dana pred VTP . Sve kako treba . Potrebne papire sam dostavila odmah u firmu . Očekivala sam da ću , pošto sam ceo novembar na porodiljskom , u decembru dobiti platu kad i svi ostali u firmi , jer je tako po zakonu - poslodavac je dužan da isplaćuje porodilji dohodak kad i svima ostalima , pa kasnije dobija refundaciju . E sad , šta je problem : meni u firmi kažu da neće moći da me isplate , i da će verovatno isplata PORODILJSKOG takođe kasniti 2-3 meseca , a razlog je taj što im treba IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH ZA DETE , i dok im ne dostavim izvod ne mogu da se " bace " na obračunavanje moje zarade. I meni sad nije jasno , kako , aman , da vam dostavim izvod , kad se još nisam ni porodila ??? Šta se dešava sa ovih mesec dana kojih sam na porodiljnom pred očekivanje porođaja ? To mi se neće ni platiti ??? Zvala sam socijalno - službu gde se obračunava porodiljno u NS i oni su mi rekli da im ne treba izvod , da se izvod dostavlja tek kasnije , kad se dete rodi , a da je poslodavac dužan po zakonu da me isplati kad i sve druge zaposlene .
Zvala sam i službu finansija kod mene u firmi , i oni mi kažu da po zakonu jeste tako , da treba da isplaćuju kad i sve druge , ali da oni imaju interni dogovor u firmi na osnovu kojeg se upuštaju u postupak tek kad ja dostavim izvod , i opušteno mi kažu , da , kasniće vam pare , ali pošto ste jedina porodilja u kompaniji - videćemo nešto da učinimo ...
Ima li neko od vas znanje - o čemu se radi sa tim famoznim izvodom i porodiljskim pre rođenja bebe , ko je u pravu i šta treba preduzeti ? Ja stvarno ne mogu da priuštim sebi da čekam 3 meseca na isplatu porodiljskog zbog "internog dogovora" ... Molim vas za savet , iskustvo i mišljenje .