branki
"Intolerancija na hranu je pojava neželjenih reakcija organizma na neku vrstu hrane ili njen sastojak. Javlja se svaki put kada se hrana jede, a naročito ako se konzumiraju veće količine.
Intolerancija na hranu nije isto što i alergija na hranu, jer se ne aktivira imuni sistem. Nije isto niti ima iste mehanizme kao trovanje hranom koje je prouzrokovano bakterijskim toksinima, virusima ili parazitima. Intolerancija na hranu ne podrazumeva ni psihološke reakcije na hranu.
ŠTA JE IZAZIVA?
* Zapaljenje disajnih puteva usled neadekvatnog oslobađanja medijatora alergijske reakcije: histamina, citokina, lipidnih medijatora.
* Suženje disajnih puteva zbog bronhospazma, edema sluzokože bronhijalnog sistema, žilavog bronhijalnog sekreta (dyscrinia).
* Poremećaji oksigenacije zbog neadekvatne ventilacije i perfuzije, a kod teškog astmatičnog napada dolazi do hiperkapničkog prestanka disanja.
Intolerancija na hranu nastaje kada telo nije u stanju da toleriše određenu vrstu hrane. To nastaje zbog toga što što telo ne proizvodi dovoljno određene hemijske supstance ili enzime koji su neophodni za njihovu razgradnju.
Tako je, na primer, jedan od najčešćih tipova je intolerancija na kravlje mleko. Kravlje mleko sadrži jednu vrstu šećera koji se zove laktoza. Mnogi ljudi imaju manjak enzima laktoze. Tako se šećer iz mleka ne može razgraditi na niže, jednostavnije šećere koji se mogu resorbovati u krvotok. Simptomi koji se javljaju daju iste simtome kao bolest iritabilnih creva.
Poznat je i opisan nedostatak enzima alkohol dehidrogenaze. Pijenje i najmanje količine alkohola, kod ovih ljudi, dovodi do tegoba kao što su mučnine, povraćanja, glavobolja.
Neki ljudi imaju neželjene reakcije na konzervanse i aditive koji se nalaze u većini namernica iz industrijske proizvodnje kao što su sulfati, benzoati ili salicilati, glutamat, kofein, tartrazine i drugi.
Nedostatak određenog enzima u organizmu može dovesti do nagomilavanja toksičnih produkata i histamina, koji tada oponašaju simtome allergijskih reakcija. To se zove "pseudo-alergijska reakcija".
KOJI SU SIMPTOMI?
Obično ne znamo koju vrstu hrane ne tolerišemo, ali tegobe koje možemo imati mogu biti nadimanje i bolovi u trbuhu, promene u stolici, vrtoglavivce, glavobolje i to nakon konzumiranja određene vrste hrane. Tegobe se mogu javiti satima, ali i danima nakon konzumiranja takve vrste hrane. Ozbiljnost simptoma varira u zavisnosti od količine enzima koju imamo u organizmu i količine hrane koju smo konzumirali.
Mogu se javiti umor, migrena, bolovi u zglobovima i mišićima. Jedan od simptoma može biti i astma, ali i pojava depresije. Svakako, da pomenemo, da je intolerancija na hranu jedan od uzorka i pojavi gojaznosti.
"
Preuzeto sa cea.rs
I
"INTOLERANCIJA IgG
STA JE INTOLERANCIJA NA HRANU?
Brojne studije, u proteklih 25 godina, pokazuju da 55% ljudske populacije pokazuje hipersenzitivnost - abnormalnu reakciju organizma na odredjene komponente hrane i pica koji se uzimaju svakodnevno. Ovakva reakcija organizma se naziva intolerancija i moze biti urodjena ili stecena.
Metabolicka, tj. urodjena reakcija intolerancije, nastaje usled nedostatka ili smanjene aktivnosti nekog enzima, kao posledica urodjene greske u genetskom kodu nekog od enzima, ukljucenih u slozene metabolicke procese. Ovakav poremecaj se javlja u periodu odojceta, a dijagnoza se potvrtdjuje genetski na molekularnom nivou. Primer za ovakvu vrstu poremecaja su fenilketonurija, mlecna intolerancija usled nedostatka laktaze i favizam.
Imunoloska reakcija u kojoj se stvaraju IgG antitela- IgG intolerancija. To je dugotrajnija, hronicna reakcija organizma koja vitalno ne ugrozava pacijenta, ali je dokazano da moguci uzroci bolesti illi nekih hronicnih stanja kao sto suartritis,astma, kandidijaza, celijaklija, sindrom hronicnog umora, depresija, anksioznost, digestivne smetnje, nadimanje, zadrzavanje vode u organizmu, oticanje, infekcija uha, sinuzitis, fibromijalgija, migrenozne glavobolje,vrtoglavice, nesanice, bol u misicima, mentalni umor, psorijaza, ekcem i druga oboljenja koze, gojaznost ili gubitak telesne tezine, mogu lezati u IgG intoleranciji odredjene namirnice, ili vrste pica...
Intolerancija na hranu nije isto sto i alergija na hranu
Nasuprot IgG intoleranciji, alergijske reakcije su vrlo burne, karakterisu se jakom reakcijom imunog sistema na odredjene namirnice. Simptomi alergije na hranu se javljaju u vidu otezanog disanja, oticanja kijanja, osipa na koži, iritaciije kože,curenja nosa, umora, dijareje , povracanje, anafilaktickog soka. Simptomi se obicno pojave nekoliko minuta posle konzumiranja ili posle dolaska u kontakt sa reaktivnom hranom, a mogu se pojaviti i sa zakašnjenjem od dva sata. Alergije na hranu su izuzetno retke, smatra se da oko 2,5% populacije ima dijagnostikovan ovaj problem. Najcešci primeri hrane koja izaziva alergiju su kikiriki, (badem i brazilski orah), jaja, kravlje mleko,psenica, kvasac i školjke Kada je izloženo izvoru alergije, telo stvara specificna antitela (IgE) koja ce se suprotstaviti alergenima iz hrane. Kada se hrana sledeci put unese u organizam dolazi do reakcije imunološkog sistema u vidu ispuštanja histamina i drugih supstanci, prirodno stvorenih u telu. Alergijske reakcije na hranu znatno se razlikuju po svojoj ozbiljnosti , a neke cak mogu biti i smrtonosne.
Savrseno zdrava hrana za jednu osobu, moze biti stetna, toksicna za drugu!
Preuzeto sa dialab.rs
< Poruku je uredio choopa choops -- 16.11.2015 19:02:04 >
_____________________________
Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.