Ja sam psihički bila spremna za epidural, tako sam htela. Ni kod zubara ne otvaram usta, dok mi ne da anesteziju, ne zato što bih pala u nesvest od bola, već zato što hoću da sprečim da me bilo šta boli, ond kada je to moguće. Većina ginekologa kaže da lakše sarađuju sa trudnicama koje su pod epiduralom i da je porođaj manje stresan, naravno, ako sve ide svojim tokom i ako ga porodilja želi.
Eto, sticajem okolnosti, nisam ga primila na porođaju i živa sam. :-) Pre mene se porodilo 7 žena, sve su vrištale. neke da se celo porodilište treslo, neke manje. iskreno, čekajući svoje kontrakcije, mislila sam da ću i ja urlikati. Bolelo me je, ali nisam ni pisnula. Radila sam sve što mi se kaže, disala kao što smo učili. Svo osoblje u porođajnom boksu je bilo zabezeknuto kako lepo sarađujem i ne paničim i konstatovali da dugo nisu imali mamu koja se prvi put porađa, a da ne paniči. Na porođaju mi se zatekao dr koga prvi put vidim u životu i sve je prošlo odlično. Divan lekar, divan čovek, bodrio me dok sam čekala da pređem u boks, za vreme porođaja takođe, izlazio u hol da obavesti muža kako sve teče. Kasnije me svaki dan na odeljenju obilazio, davao savete, molio sestre da mi pokažu kako da masiram grudi i da se izmuzavam on mi skidao konce iz tri puta, kod njega išla na kontrole. Sve žene u sobi su bile ubeđene da je u pitanju teška veza ili neko srodstvo jer njih lekari koji su ih porodili nisu nikada obišli. Dobro, kod mene je slučaj bio malo teži, pa je to bio razlog, ali ne bi svako to uradio. Eto, primer lekara koji sasvesno i odgovorno radi svoj posao, bar je tako u mom slučaju bilo.
Mod, istina, bilo bi divno da muž može da prisustvuje porođaju. Nekim mama bi to puno značilo...
A kada smo kod raznih vidova korupcije, ako neko zna, neka mi kaže jednu zdravstvenu ustanovu u Srbiji gde se ne dešavaju slične priče?! Lepa zemlja Srbija! Žalosno, ali , tako je i uvek je bilo...nadam se da neće tako biti zauvek...
< Poruku je uredio Azra_ -- 5.4.2013 0:34:34 >