IZVORNA PORUKA: AnaAna1
Sto se dojenja tice manje-vise mi je sve jasno osim jedne stvari, kad beba zavrsi sa sisanjem kako da znam da li trebam da izmuzem ono sto je ostalo ili ne? Jel svakako da izmuzavam dok god ima mleka ili samo ako me bole grudi?
NE treba da se izmuzavaš nakon podoja, samo ako su ti grudi teške ili pune, a nakon podoja ne bi trebalo da budu.
Prvih nekoliko dana,dok se količina mleka ne reguliše grudi će ti biti tople, tvrde, biće čvorića i ploča ali to je normalno i to je kada možeš da izmuzeš malo, tek toliko da popusti napetost, to će biti nekoliko mililitara mleka(da ne misliš da će odmah biti 200ml
) ali bolje je u tim slučajevima staviti bebu na tu dojku da sisa pa da ona izvuče mleko. Tj tad još kolostrum. Ako se uspava čačkaj je, pronađeš šta ne voli da joj se radi, od čega se razbudi dovoljno da uhvati bradavicu. Moj L ne voli da mu čačkam uši i vrat pa ga time budim, H nije volela da je mazim po glavi. Gotovo svaka beba se razbudi kad je presvlačiš ili menjaš pelenu pa možeš i to da pokušaš, uhvatiš je za nogice i podigneš guzu kao da ćeš da joj menjaš pelenu. Neki su predlagali i štipkanje, to već ja ne bih radila.
Sve mame koje su uspešno dojile savetuju isto - prvih nekoliko nedelja nema sata, flašica, pumpe i kućnih poslova, samo bebu na sisu.