Evo kako to kod mene izgleda kad je peceno
A ovako radim: Brasna stavim odokativno u vanglicu, napravim udubljenje u brasnu i u njega naspem ulja i malo soli i sipam mlake vode a rukom mijesam ali ne po cijeloj vanglici nego samo u onom udubljenju a brasna kupim sa strane, pa dosipam vodu, kupim brasno i sve tako dok ne vidim da mi je dovoljno veliko tijesto da od njega mogu napraviti 3 loptice.
Onda tijesto izvadim na dasku posutu brasnom pa malo umijesim, ali ne previse, cisto da se ne lijepi za ruke. Podijelim ga na 3 dijela. Uzmem jedan, pospem dasku sa malo vise brasna, stavim prvi komad, pospem i njega sa malo brasna i pocnem da "natirem", tj. gnjecim u krug. Ko ne zna kako to ide moze i sa prstima da savija krajeve ka unutra. To se radi dok tijesto ne postane ujednaceno, glatko. Ne smije se dodavati previse brasna jer ce biti suho, pucati pri razvlacenju a biti kao opanak kad se ispece. Bolje i da ostane malo mekse, pa se kasnije pri razvlacenju moze dodati brasna, nego da je pretvrdo.
To ponoviti i sa ostala dva komada tijesta, pa premazati sve tri loptice uljem po vrhu, prekriti ih najlon folijom i ostaviti makar 1 sat da odstoji tako. Za to vrijeme pripremiti fil po zelji.
E onda razvlaciti. Ja to radim oklagijom i na carsafu. Pospem carsaf sa malo brasna, stavim tijesto na brasno, pospem i njega sa malo brasna (ali malo) i oklagijom prelazim preko njega dok se malo ne istanji. E onda savijam kraj preko oklagije, namotam i povlacim ka sebi. To ponavljam dok ne se tijesto ne razvuce da pokriva sredinu carsafa. Onda ga pospem sa malo ulja, razmazem ulje rukom po cijeloj jufci i pustim 15-ak min da omeksa. Tad ga razvlacim rukama sa svih strana, u krug dok ne postane tanko, sto tanje to bolje.
Na jedan kraj stavljam fil, (ja to kasikom, i tanko) rolam carsafom do sredine jufke, presjecem na sredini. Onda to ponovim sa druge strane da dobijem dvije zmije. Smotam ih u tepsiju, nekad u krug (uckur pita) a nekad ovako kao na slici, u zvrkove. Premazem pitu sa malo ulja i stavim da se pece. Kad je pecena sa vrha prstiju je poprskam vodom (ali jako, jako malo) i pokrijem salvetom da omeksa. Ko voli moze da zalije sa topljenim maslom i vrhnjem. To je to