IZVORNA PORUKA: Anoniman
Vec godinu i 3 meseca pokusavamo da zatrudnim, ali ne uspeva. Isla sam kod doktora, vadila sam rezultate za hormon prolaktin i sve je u redu. Imam policistine jajnike, desni je malo vise, ali to su sve vodene ciste koje bi trebale da pucaju. Kod mene je taj problem da ja ne dobijam po 3-4 meseca, kako kad. Nekad i dobijem, ali traje jedan dan pa stane pa posle 7 dana opet ide jedan dan. Doktor mi nista nije dao da pijem, a ja i dalje ne dobijam, a i ne ostajem trudna. Sta treba da radim, kome jos da se obratim za pomoc i da li bi viogli neki savet da mi date? Inace, ja imam 25 godina, i zbog ovog ne dobijanja sto su mi doktori govorili da je sve to normalno i da ce to doci na svoje mesto kad prodje pubertet, ja sam sa 19 ostala trudna i sad imam sina. Ni posle porodjaja meni se menstruacija nije ustalila, sve se nastavilo..
Poštovana, potrebno je da uradite sledeće analize:
1. OGTT sa 75g glukoze i merenjem glikemija i insulinemija u 0.30.60 i 120.min
2. FSH, LH, PROLAKTIN, TSH, FT4, ESTRADIOL, TESTOSTERON, PROGESTERON, 17OH-progesteron, AMH, ANDROSTENEDION, DHEAS, SHBG 2. Ili 3. dana menstrualnog ciklusa
3. UZ pregled jajnika 2-3-dana MC sa UZ procenom ovarijalne rezerve i volumenom jajnika
Sigurno postoji razlog za neuredne cikluse i zašto ne ostajete u drugom stanju.
dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine
< Poruku je uredio Ringerajin doktor -- 17.9.2016 17:12:01 >