Imam 33,6 godina. Posle redonog pregleda kod ginekologa proverila sam hormonalni status i to treceg dana ciklusa. U aprilu su rezultati bili sledeci: FSH 14,9 miU?ml, LH 5,05 miU/ml, Prolactin 24,1 ng/ml, estradiol 80,3 pg/ml. Radjen je AMH i rezultat je 0,17 ng/ml po Elisa metodi. Dijagnoza je prevremena menopauza, ili early ovarian falire. Ponovo sam radila ispitivanje hormona u julu mesecu i rezultati su sledeci: FSH 16,4 miU/ml, LH 4,4 miU/ml, Prolactin 23,9 ng/ml i estradiol 66,7 pg/ml.Radjen je HSG i rezultat je sledeci: dekstroponiran uterus, obe tube
elongirane, na doziranu kopresiju propustile kontrast. Ujedno lecena sam pre 10 godina od hipertireoizma sa propirtiuracilom, posle 2 godine terapije bilo je sve uredu, nisam uzimala lekarstva. Sad na redovnom pregledu u junu FT4 je 14,2 pmol/L, dok TSH je 3,2uU/ml, a TAT - TPO: >1000 U/ml. Primam terapiju eutirox 25 mcg 5 dena u nedelji zbog zeljene trudnoce i rekli su mi da imam hashimoto sindrom. 2009 godine sam imala fibroadenom na levoj dojci koji je otstranjen , ali se ponovo pojavio, medjutim lekari su rekli da je sve u redu i da idem na kontrolu za godinu dana.
Situacija je katastrofalna, ali zelela bih da vas pitam dali moze da se uradi nesto da se smanji FSH u smislu lekova, vitamina i rezim ishrane. Interesuje me sta smem a sta ne smem da jedem? I dali treba da uradim jos neka ispitivanja. Ja dobijam redovno menstruacije, cak i drugog dana je dosta obiljna. Zanima me koliko moze da traje period do menopauze i dali postoji i minimalna mogucnost za prirodno zacece, kao i kakve su sanse za in vitro sa ovakvim losim rezultatima. Hvala vam unapred.