cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Ishrana bebe od 9-12 meseci II deo

clock-img

20.04.2015, 17:49

clock-img

yyyyy

pencil-img

85

Mi se taman ušemili bez sike noću,pa krenuše gornje jedinice i vrlo se lako ponovo navikao,nego stvarno nisam mogla da mu pomognem nikako drugačije,nego tako.Naspavaćemo se kad malo porastemo,izgleda mi!
Nego da pitam,planiramo grašak ovih dana da uvedemo-treba li ona opna sa zrna da se skida?

clock-img

20.04.2015, 19:08

clock-img

degu

pencil-img

11332

Ja nisam skidala ali sam grašak blendala. Ma i nas muče zubi i budi se non stop al sam nekad mislila kad jednom rešiš to, to je to, nema sike noću al sam izgleda pogrešilauser posted image ma ajd neće sisati do fakulteta user posted image

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

clock-img

20.04.2015, 19:24

clock-img

pari

pencil-img

6778

Eee spavanje...i ja zaboravila :-)
Mame, svaka vam čast! Svašta spremate!

sitnice i emocije čine život...

clock-img

20.04.2015, 21:19

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

IZVORNA PORUKA: yyyyy

Doručak-banana,rendana jabuka,mleveno seme lana,suncokreta,bundeve.

Jel ovo samo izmešaš ili kako? Nemam pojma kako to ide sa semenima .. i gde ih kupovati? Da li se kupuju mlevena ta semena ili sama meljem?

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

20.04.2015, 21:25

clock-img

World

pencil-img

4234

uzmi i sama samelji, najbolje je u elektricnom mlinu za kafu...

Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.

clock-img

20.04.2015, 21:30

clock-img

mama krava

pencil-img

2383

Imas u DM organska, a i u Maxiju. I to stokaze World...sama ih melji za svaki obrok koliko ti treba....pola kasicice npr...i manje za pocetak...

clock-img

20.04.2015, 21:34

clock-img

yyyyy

pencil-img

85

Rekoše mame,oksidira brzo,posebno lan,pa pre obroka samelješ.Susam sam našla da ide od 10 meseci,a njega valja malo tostirati ili prepeći pre mlevnja.

clock-img

20.04.2015, 22:12

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

Hvala vam, a jel to seme samo umešam ili termički obrađujem?

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

20.04.2015, 22:13

clock-img

yyyyy

pencil-img

85

Ja dajem sirovo.

clock-img

20.04.2015, 22:21

clock-img

mama krava

pencil-img

2383

Dunja moze, a ne mora. Ja mleveni lan trpam u sve! Nama u jogurt i smoothi sirov, a ovako u proju, hleb, pite i slane i slatke, stanglice...a obavezno ih posipam sa celoilm semenkama odozgo....obozavam ukus prepecenog lana... A stavljam ga mlevenog u potaze...

clock-img

20.04.2015, 23:05

clock-img

World

pencil-img

4234

ja prepecem malo suncokret, susam i bundevine sjemenke, lan sirov..

clock-img

23.04.2015, 01:38

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

Hvala vam puno!

Pitanjce vezano za amarant - spremala sam mu par dana, ali sam primetila da on ne nabubri kao proso i pirinač, pa mi nekako i ne bude lep obrok, ili ja nisam dovoljno skuvala ? Nekako je baš sitan ... a da izvinite, ovaj moj mali je tri dana kakio cela zrnca, samo su izlazila. Jel to normalno?

Drugo, da li je neko davao kelerabu, i ako da, kakvu da biram, nisam nešto vična njoj?

Šta bih još mogla da mu uvedem, nemam ideja..da probam kuvanu ili pečenu cveklu ?

Kako beše spremate ovsene pahuljice, opet sam zaboravila, to još nismo njupali. Sa jogurtom, samo da umešam ili kako, jer su mi nekako ljuspaste pa se plašim kako će da proguta.

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

23.04.2015, 10:53

clock-img

mama krava

pencil-img

2383

user posted image user posted image user posted image

Dunja, pa ti si hit!!!

E ovako....

To za marant je ok! Normalno je da ga izbacuje dugo, jer je amaranth super pročišćivač creva! On ne nabubri kao proso, a važno je da se ukuva dobro i od njega bude kao ona sluzava vodica koja je puna hranljivih materija i najbitnija da se poručka. Nemoj ga davati češće od 1x nedeljno, jer je jak i može da napravi proliv! Inače, ne znam da li znaš, ali možeš da ga iskokaš i budu od njega male sićušne kokice koje su jako ukusne i ja ih tako stavljam u kašu ili preko banana sa medom da mu krcka!

Ja kelerabu obožavam da jedem i sirovu..mmm, njam, njam...A njemu skuvaj ona se super ispasira i daje konzistentnost , sa mesomi šargarepom npr...kao čorbicu! Biraj mladju tj manje glavice, jer su mekše, a one ti imaju ukus kao i kupus!

Ti mu još nisi cveklu dala!!!??? Pa daj mu, bebe vole te zemljane ukuse. Skuvaj, ispeci...nije bitno kako ti lakše! Ja kuvam često u expres loncu, jer kuvam po kilo za sve nas, pa njemu kad je bio beba izdvojim i umuljam mu u kašu. Omiljena mu je uvek bila kuvana bundeva sa amarantom i cveklom! Pa to je jeo kao prase!user posted image A možeš i u rerni u foliji da ispečeš. Ja i kuvam i pečem sa korom pa posle ljušim!

Ovsene mu daj cele, one brzo smekšaju i u void i u jogurtu. Pa on je već veliki i trenba da nauči da žvaće i guta i drugačije teksture a ne samo kašu koja sklizne niz grlo! Mi ne jedemo jogurt, pa ja njemu ubacim u kompot dok je mlak i dam mu tako da jede sa parčićima voća!

Piši ako nešto treba da dodam!user posted image

clock-img

23.04.2015, 11:00

clock-img

Jole84

pencil-img

8435

MK kad si već u ordinaciji, da priupitam i ja user posted image
Mila neće tako ovsene pahuljice, tj neće ništa što nije blendano, a hoće cele komade da mulja sama prstima, jede i hleb, pitice, kifle, kuvanu šargarepu, makaronice itd...ali neće pasirano. Tako da joj za ručak dajem na primer izblendanu tikvicu i krompir a šargarepu i makarone joj stavim da hvata sama prstićima i tako hoće. Ali kako sa mesom? Nemam ideju uopšte, strah me da se ne zagrcne user posted image
I imaš li neki oproban recept za projice?
user posted image

I dodaj svetu malo boje, čudo moje.....

clock-img

23.04.2015, 11:06

clock-img

mama krava

pencil-img

2383

Joleuser posted image

ovako.... probaj ovsene malo sa smuljaš štapnim mikserom za početak...možda to upali! Ali nemoj da ih skroz pretvoriš u kašu, nego onako da se malo iskomadaju, ako me razumeš.

A meso nikad nisam blendala mojoj deci već sitno seckala po malo, pa postepeno povećavala količinu mesa koje sam dodavala u kašu, ali ja nikada ni kaše nisam blendala, već samo meljala viljuškom. Moraš da probaš. Daj joj bukvalo 5-10 grama sitno iseckanog mesa, onako poorečno iseci vlakna mesa, da ti budu komadići oko 1mm ili 2mm.

Ne znam šta ste uveli od namirnica, a imam ja moj recept za proju koju pravim pa jedemo svi...

MOJA PROJA (mada sam recept pre 10 god našla na netu)

2 jaja (može i samo žumanca)
1 šolja (od 2dl) kukuruzno brašno
1 šolja (od 2dl) neko drugo brašno - belo, integralno, raženo, proseno.... ja naviše volim da stavim pola integralno a pola proseno
1 šolja (od 2dl) mleka - ja stavljam biljno
1/2 šolje ulja - ja stavljam istopljenu mast
300 gr sira (ja ga ne stavljam), so, pola pzp I malo sode bikarbone, mleveni lan kašičica ili dve
pospem raznim semenkama pre pečenja (suncokret, bundeva, susam, lan...)

< Poruku je uredio mama krava -- 23.4.2015 11:09:15 >

clock-img

23.04.2015, 12:01

clock-img

Jole84

pencil-img

8435

Hvala puno user posted image
neće ovas ni tako, tj bilo koje pahuljice dok joj skroz ne umiksam, kao gadi se, a vidim je da je folirant user posted image Probaću ponovo viljuškom, ipak imamo 7 zuba i skoro godinu, trebalo bi da ručka tako...
A za projice mogu samo žumanca, i ja ovako slično pravim za nas, mislila sam možda ima neki poseban receptić za njih, na primer samo žumance, projeno brašno i jogurt. Al naravno od toga ne bi ništa ispalo user posted image Onda i mi večeras da se počastimo projom user posted image

I dodaj svetu malo boje, čudo moje.....

clock-img

23.04.2015, 16:49

clock-img

yyyyy

pencil-img

85

Ova proja baš deluje primamljivo!Sa čim bi mogla da mu je dam,a da nisu mlečni proizvodi?Kontam da bi mu možda bila suva bez ičega.
Pojeli smo juče pasiran ručak sa seckanom piletinom,malo duže je trajalo,ali se lepo snašao.Degu,hvala na savetu!

clock-img

23.04.2015, 20:22

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

MK, kao i uvek, veliko hvalaaaaa!

Spremiću onda cveklu uskoro, nemam expres lonac, onda bolje u rerni.

E sada, opet imam jedno hit pitanje user posted image Kada hoću da mu dam jogurt, izvadim ga iz frižidera a on hladan. Ne mogu da ga grejem (probala, ono ne liči ni na šta posle user posted image ), šta da uradim da mu dam sa recimo ovsenim pahuljicama. Da ga držim neko vreme na sobnoj T ili šta?

I drugi hit, već sam čini mi se pitala, kada mu dam plazmu on uzme i u startu odgrize veliki komad, mene strah i odmah vadim prstom da se ne udavi. Kako tu da postupim, kako da preživim(o) taj komad.
On ne žvaće već guta, čini mi se, jer kada god (inače sa hranom) naleti na veći komad, kreće zagrcavanje, a mene i tatu oblije hladni znoj. Zato još uvek idem linijom manjeg otpora i blendam, ne sve ali dosta toga. Meso uvek, moraću sutra da probam seckano. S inače ima 8 zuba, ali i sledeći samo što nisu, već su nabubreni desni.

Projica zvuči ukusno, moraće se napraviti i z mamu i za dete user posted image

< Poruku je uredio dunja RR -- 23.4.2015 20:24:30 >

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

23.04.2015, 20:33

clock-img

milicicak

pencil-img

7338

Dunja, jogurt mozes da drzis neko vreme na sobnoj temp pre nego sto ga das. Mada moja drugarica praktikuje da ga stavi u mikrotalasnu na 10 sekundi da ga smlaci :)
Kad mu das plazmu, probaj da je ti drzis rukom pri vrhu, da kad odgrize odgrize manje parce. Ili probaj da ga naucic da je sisa i glodje, tako se rastopi a i moze da ceska desni.
Pitala si za kelerabu. Moje dete obozava pire od kelerabe, to je jedini pire za koji zna. Na malo maslinovog ulja i vode izdinstas sargarepu, kelerabu i mozes da dodas neki krompiric. Ja od zacina stavim beli luk, persun i mirodjiju. Svi obozavamo :)
Neko je pitao za proju bez mlecnih proizvoda. Umesto jogurta se stavi kisela voda a umesto sira izrenda tikvica. Bude super :)

< Poruku je uredio milicicak -- 23.4.2015 20:34:28 >

clock-img

23.04.2015, 21:05

clock-img

Ana RR

pencil-img

34330

I ja sam grejala jogurt u mikrotalasnoj, na 10ak sekundi i bude taman ok.

Ovako kao miliciak sam pravila proju dok nije jeo belance i mleko, bude super. Na to sam i mislila kad sam negde pisala da to može biti super večera.

Dunjči, zar nema kod nas bebećih keksica koji se tope u ustima? A možeš i da mu izlomiš na komadiće i staviš ga u stolicu pa neka sam hvata prstićima i ručka.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

23.04.2015, 22:07

clock-img

World

pencil-img

4234

ja sam napravila gresku sa anom pa sam joj stalno sve blendala jer sam bojala da se ne udavi, tako da je jako dugo jela blendano... a sada sam drugacije, skoro od samog pocetka sam aleksu pustila da sam jede komadice i sjeckam mu ili gnjecim viljuskom ono sto jede.. zakljucila sam da kad sam trpa nesto u usta jako lijepo zvace, ili ako mu ja stavim komadic rukom, a ako mu dam kasikom obicno ili ispljune ili odmah proguta bez zvakanja.. ako je gnjeceno malo sitnije onda pojede i iz kasike bez problema.. npr. juce je pojeo citavu bananu iz moje ruke, sve pogrickao, a nema jos punih 9 mjeseci..i zvace kao veliki.. user posted image

clock-img

23.04.2015, 22:27

clock-img

mirkam

pencil-img

1262

Ja i dalje M jogurt izvadim sat vremena prije jela iz frižidera.A za plazmu iskreno ja i dalje nemam hrabrosti.Nenormalno se plašim tvrdih keksova i štapića.Kad vidim bebicu od 8-9 mjeseci u kolicima koja su kontra okrenuta od majke,kako gricka stapice kosa mi se diže na glavi.Baš mi je frka od toga.Ja sam M davala Lino keksice da gricka,oni su maleni i odmah se tope.

clock-img

23.04.2015, 22:30

clock-img

World

pencil-img

4234

a to za jogurt, pa ja bih radije mozda stavila solju sa jogurtom u toplu vodu da se malo ugrije, nego u mikrovalnu.. i ne jedemo plazmu niti ikakve keksice..

clock-img

23.04.2015, 22:41

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

E skroz sam zaboravila na te Lino i ostale bebi keksiće, Ma ja bi mu to dala, tek ponekad da oboje pregrmimo strah. Mirkam, drago mi je da nisa jedinoa koja se plaši plazme user posted image

Milicicak hvala puno za savet za kelerabu,

Bananu i mi grickamo poodavno, mislim još od 8. meseca možda i ranije (jer zube ima od 5-og meseca), ali zato ostalo nič user posted image

I imam još ejdno hit pitanje - dobila sam od sveki domaću svežu kupinu i borovnicu, mislim da mu to sada ne smem dati? Stoji mi u frižideru, da li mogu da je zamrznem sada, pa da mu sačuvam kada bude mogao? Žao mi da mi pojedemo, nije neka velika količina, a sveki odvojila baš za S. Verovatno se nekada ranije davalo bobičasto voće ..

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

23.04.2015, 22:43

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

I da, nemam mikrotalsnu u Bg. tj imam, ali u BIH je, dobismo za svadbu i nikada je nismo doneli, tako da je pitanje da li radi, stoji 8 godina u kutiji user posted image

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir