cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Ishrana bebe od 9-12 meseci II deo

clock-img

23.03.2015, 10:21

clock-img

little_one

pencil-img

4663

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Ja i dalje mislim da uvodjenje tri dana jedne namirnice je preterivanje, i da ako dete ima alergiju na nesto to se vidi odmah tj jako brzo. Inace to onda nije prava alergija.

Uglavnom se sa svim slazem sto pises Maslackic, i slazem se da ne treba biti u grcu i slijepo se drzati preporuka, i treba posmatrati dijete. Ali sa ovim navedenim se ne bih slozila, jer ne reaguju sva djeca isto na alergene. Covjek kad pomisli na alergiju pomisli obicno na teski osip pracen oticanjem i gusenjem. A eto, moja Aleksandra, pa i T od Degu, na alergene namirnice reaguju putem stolice i to tako sto im se osteti sluznica crijeva pa dodje do krvi u stolici. Nasa dr pedijatar gastroenterolog i nutricionista kaze da i do 4 nedjelje nekad moze crevca da odreaguju na neku hranu (pretpostavljam da je gluten tu u prici, jer izlozenost glutenu i nepodnosljivost glutena moze da se javi tako kasno nakon uzimanja). Tako da pogotovo u pocetku dohrane treba po mom misljenju paziti na razmak u uvodjenju pa kasnije, kad se vidi kako dijete podnosi namirnice, moze se i malo opustenije. Ako dijete nije nikako za vrijeme dojenja imalo teske grceve, nije bilo nikakvih reakcija i osipa na niskoalergene namirnice, pa prosli i mlijecni proizvodi dobro, i ja sam za to da se npr bjelance dopusti u ishrani kroz tjesteninu, kroz pite, kroz tijesta i slicno. Moja Andrea je probala kroz pitu sirnicu cijelo jaje, a i kroz kiflice, al sam joj kuvano cijelo jaje dala tek pred rodjendan.

Sve u svemu, ne treba biti u grcu, treba posmatrati dijete, jer dijete hranite pa i dijete pratite a ne tablice. Opreza treba biti po meni, al se to brzo vidi na djetetu da li je potencijalno osjetljivo na neku hranu.

< Poruku je uredio little_one -- 23.3.2015 10:22:10 >

clock-img

23.03.2015, 14:02

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

Da li blitvu dajem sa kiselim mlekom, pavlakom ili ne?
Prvi put dajem, zamrznuta je bila.

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

23.03.2015, 14:27

clock-img

ivaMark

pencil-img

2578

Dunja, ja davala i dajem jos uvek bez...

Nema veće sreće, od ljubavi bebeće :)

clock-img

23.03.2015, 14:47

clock-img

degu

pencil-img

11332

bolje ne zbog gvozdja,mlecni proizvodi otezavaju apsorpciju gvozdja iz hrane

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

clock-img

23.03.2015, 15:28

clock-img

Misha i Ljisha

pencil-img

11896

IZVORNA PORUKA: dunja RR

Da li blitvu dajem sa kiselim mlekom, pavlakom ili ne?
Prvi put dajem, zamrznuta je bila.

blitvu i spanac moze sa mlekom i treba sa mlekom a mleko i mlecno ne ide sa mesom.

clock-img

23.03.2015, 15:47

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

26963

Kao sto rece Ljisa treba da se mesa blitva sa mlecnim. Meso i mlecno se ne preporucuje.

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"

Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

23.03.2015, 15:59

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

Hvala vam, mada vidim, ima različitih mišljenja.
Elem, verovatno sam se zeznula, ja mu napravih blitvu sa brokolijem i teletinom, i dodala sam malo kiselog mleka pred kraj kuvanja, zbog blitve i oksalne kiseline, ako uopšte ima smisla tako kako sam uradila.
E sada, koliko sam razumela, trebam ubuduće da kuvam samo blitvu bez mesa, možda sa krompirom? pa da dodam malo kiselog mleka, pavlake, da li na kraju pre hranjenja ili još prilikom kuvanja?
Da li i kod brokolija treba mlečno?

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

23.03.2015, 16:03

clock-img

little_one

pencil-img

4663

ne treba mlijecno kod brokolija, a i blitvu ne moras da mijesas sa mlijecnim, mada smije, npr meni je blitva najdraza leso sa bijelim lukom i maslinovim uljem. A usput, ja planiram Aleksandri uskoro da uvodim spinat (cekam domaci nas da krene) i sta, da joj ne dajem jer ne smije mlijecno???? Opusti se i polako, ne mozes toliko pogrijesiti, nije bas da ces otrovati dijete pa da moras da strepis nad svakim zalogajem.

clock-img

clock-img

degu

pencil-img

11332

e sad vi meni objasnite to sa oksalnom kiselinom? Ja sam celu trudnocu zivela u ubedjenju da gresim sto jedem spanac s mlekom zbog gvozdja, sad vidim da zapravo ne da idu nego bas treba da se kombinuju

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

clock-img

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

26963

Ovo koliko znam vazi samo za blitvu i spanac. Secam se da je mina pisala. I nema podgrevanja. Mozes da pomeseas pre nego sto mu das da jede. Ja nekad pred kraj kuvanja dodam.
Brokuli mogu normalno da se daju sa mesom.

< Poruku je uredio Sanjica26 -- 23.3.2015 16:06:06 >

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"

Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

23.03.2015, 16:13

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

Evo sada mi Lesica napisa još jedan savet, pa da podelim, jer ja nisam znala, pa možda još nekom koristi - kada se kuvaju blitva i spanać, ne poklapati šerpu, kako se nitrati i nitriti umesto da ispare, ne bi vratili u šerpu.

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

23.03.2015, 16:16

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

Hvala vam puno! Sada kapiram sve, sutra ću onda da mu skuvam samo blitvu i brokoli, sa pavlakom. A kasnije mogu i žumance u to, mi smo na kraju uvođenja žumanceta.

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

23.03.2015, 17:32

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

Žene, nešto razmišljam o blitvi i tim oksalatima .. pa mi pade na pamet zelje, raštika, nevezano za bebe (a ako neko zna neka napiše kada se daju bebama zelje i raštika, jer ćemo uskoro kod rodbine u Bosnu a tamo je raštika osnovna namirnica user posted image ). Elem, da li je ispravno grejati sarmice od zelja, raštike? Mi uvak napravimo veće količine , kada pravimo, a iskreno, u poslednje vreme, retko ..

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

24.03.2015, 00:12

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

S obzirom da je proso žitarica bogata gvožđem, da li i kod njega treba izbegavati kombinovanje sa mlekom i mlečnim proizvodima?

MK, čini mi se da ceniš proso, kako ga daješ mališanima?

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

24.03.2015, 12:09

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

Danas smo klopali blitvu i brokoli, pasirane, nisam miksala. Nakon pasiranja, dodala sam malo pavlake, kiselog mleka i narendala na sitno čeno belog luka, kanula malo maslinovog ulja. Pojeo je bez pogovora, 1,5 porciju. Gladijator mamin user posted image

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

24.03.2015, 13:02

clock-img

mama krava

pencil-img

2383

S obzirom da je proso žitarica bogata gvožđem, da li i kod njega treba izbegavati kombinovanje sa mlekom i mlečnim proizvodima?

Dunja, moj definitivno jede bez mleka...alergija!

Najviše voli sa bananom i cimetom bilo griz bilo zrno....I sa šljivom...uglavno sa voćem!

clock-img

24.03.2015, 22:43

clock-img

Klarita

pencil-img

5279

Da li imao temu kako nauciti bebu da jede pasiranu ili suvu hranu, kako god i sta goduser posted image ovaj moj gospodin bi samo kasastouser posted image

clock-img

24.03.2015, 22:45

clock-img

Ivanka 75

pencil-img

18853

IZVORNA PORUKA: Klarita

Da li imao temu kako nauciti bebu da jede pasiranu ili suvu hranu, kako god i sta goduser posted image ovaj moj gospodin bi samo kasastouser posted image

Daj mu koricu leba da glodje, tako se uči zvakati.

clock-img

24.03.2015, 22:47

clock-img

Klarita

pencil-img

5279

Dajem mu od punih 6m cini mi se i on i dalje crkava od smeha kad pipne usnama...ili jednostavno baciuser posted image retko retko kad je bas gladan smrljavi u ustima par mrvica ali gura jezikom napolje sve...

clock-img

24.03.2015, 22:51

clock-img

Ivanka 75

pencil-img

18853

Dajem mu od punih 6m cini mi se i on i dalje crkava od smeha kad pipne usnama...ili jednostavno baciuser posted image retko retko kad je bas gladan smrljavi u ustima par mrvica ali gura jezikom napolje sve...

Opasan mali user posted image

clock-img

24.03.2015, 22:51

clock-img

Ivanka 75

pencil-img

18853

A pršutu? Iva se naučila na pršuti.

clock-img

24.03.2015, 22:57

clock-img

Klarita

pencil-img

5279

Hmmmmm danas sam mu prvi put dala prsutu u ruke...no bacio je i nju...i kackavalj i cevap...i kiflu...i tako...valjda ce da nauci dok krene u skoluuser posted image
Stvarno me nervira to. K mi je bre jela lepo...ovo uzas jedan, unervozim se majke mi. Malocas sam skocila kod mojih od besa, jer em on zeza dok ga hranim em moj tata i moja mama, mm, tetka, i brat i K svi izigravaju klovnove ne bi li on zinuo i pojeo veceru, a vecera kasasta naravno...o cvrstim oblicima hrane kao kifli npr jos uvek mogu da mastamuser posted image Pa me tesi moja tetka, kako je ona njebog sina jurila po ceo dan po dvoristu ne bi li nesto pojeo...uffffffffffff grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

clock-img

25.03.2015, 01:28

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

IZVORNA PORUKA: mama krava

Dunja, moj definitivno jede bez mleka...alergija!

Najviše voli sa bananom i cimetom bilo griz bilo zrno....I sa šljivom...uglavno sa voćem!

Super, Isto, pre neki dan sam mu dala sa kruškom, svežom, narendanom.

A jel zna neko, da li valja sa kiselim mlekom, pavlakom ili ne (zbog gvožđa)?

Kada stavljate pavlaku, koliko stavljate? Mm ponekad baš krkne puno, maltene kao kiselo mleko, a meni se to čini prejako za S, ne znam da li grešim?

Kupila sam danas amarant. Liči jako na proso, pretpostavljam da je isti princip spremanja, može sa voćem?

I uzela sam cejlonski cimet, pravićemo sutlijaš user posted image

< Poruku je uredio dunja RR -- 25.3.2015 1:30:28 >

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

25.03.2015, 02:43

clock-img

dunja RR

pencil-img

30410

IZVORNA PORUKA: Ivanka 75

Daj mu koricu leba da glodje, tako se uči zvakati.

Klari, devojke, jel dajete domaći hleb ili kupovni?
Ja mu još ne dajem koricu, ne znam da li bi trebala da počnem?
Nemam naviku da pravim hleb, posebno sada dok sam na dijeti, ne jedem ga uopšte, osim tonusa .. a i mm nešto slabo.

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

clock-img

25.03.2015, 05:00

clock-img

milicicak

pencil-img

7338

Dunja, moze proso sa mlecnim proizvodima.
Sto se kolicine tice kis mleka i pavlake tice, stavis toliko da bude ukusno :)
Blitva i spanac obavezno sa mlecnim proizvodima, moja i dan danas ima redju stolicu ako pojede blitvu.
Hleb uopste ne moras da mu das :) al mozes i domaci i kupovni, ja bih licno izbegavala integralne zbog sojinog brasna.
Kod dece sa urednom krvnom slikom, bez anemije, meso i mlecni proizvodi mogu da se kombinuju.
I sad jedan savet od nekog ko je bezbroj puta detetu dao nesto sto mu je skodilo: moras da se opustis :)
Iz mog iskustva nikad ne znas kako ce beba reagovati na namirnicu koju joj das, bez obzira koliko je ona zdrava i dobra. Moje dete je povracalo i imalo proliv od banane, bundeve, kruske, blitve, spanaca i jos kojecega do goodinu dana a sve su to super zdrave namirnice sa kojima se malte ne pocinje uvodjenje hrane.
S lepo napreduje i lepo rucka, samo ga prati, nigde ne kasnis :) ima ceo zivot da isprobava namirnice, ukuse i kombinacije, ti ga samo prati i usadjuj mu zdrave navike u ishrani i naravno forsiraj ono sto mu se svidja :)
I jos nesto, ja zaista mislim da na bebecem meniju meso mora da se nalazi svaki dan. Super su i voce i povrce i zitarice, ali bebcima trebaju proteini :) i masti :)
Klarita, cikita, daj coveku plazmu :) ili neki keks da gricka... Ja sam pasirala do 14-15 meseci pa je nekako spontano krenula na seckano...
I jos nesto, ne uskracujte deci slatkise, naucite ih da je to normalno i lepo ponekad pojesti (naravno, ne kao zamena za obrok ili voce). Stanglica cokolade, par napolitanki ili keks nece skoditi a mislim da ce im pomoci da od malena naviknu da ne preteruju sa slatkisima i grickalicama. Kao i u svemu, poenta je u umerenosti :)