IZVORNA PORUKA: Sanchy
Verolina i ja radim samo sam imala mogucnost da skratim radno vreme i da bude fleksibilno jer zelim da se bar do cetvrte godine posvetim detetu i sticanju zdravih navika i osnova dobrog vaspitanja jer po mnogim piscima te osnove se do tog doba sticu ili ne,posle je samo nadogradnja..Eto ja sam imala tu mogucnost,zao mi je sto mnogi nemaju ali koliko vidim ovde uglavnom nikome nije zao svi vole da im deca provode vreme u vrticu,dakle ne zato sto moraju nego sto smatraju da tako treba...,ja ne smatram i to je to..Svaka cast svakome
Svako ima pravo na svoje misljenje. Dakako, tvoje neizmerno postujem. Samo moram da se ne slozim sa podebljanim iz nekoliko razloga:
*Iskustvom "podojena", moram priznati da su deca koja provode vreme u vrticu daleko vaspitanija od druge (znaci rec je o vecini dece, jer izuzeci su samo to sto im i ime kaze-izuzeci). Deca koja se odgajaju u kuci su daleko razmazenija, npr.
*Ako posmatramo sta je za decu bitnije, onda se definitivno mora dati prednost vrticima i socijalizaciji sa drugom decom. I ne zelim da zvucim grubo, zaista mi to nije namera, ali deca koja odrastaju samo pod nadzorom roditelja i baba i deda su pravi "starmali" ili "starmale", vole sve da cuju, interesuju ih teme koje nisu prilagodjene njihovom uzrastu, a to nije dobro.
*Grupni rad sa decom podstice konkurentske sposobnosti, pa se deca trude da budu bolja, da lepse crtaju ili bolje uce pesmice i jezik.
*Deca koja idu u vrtic mnogo se bolje prilagodjavaju sredini i kasnijem skolovanju, a svi znamo koliko je prvacima, npr. bitno da se "uklope".
I postoji jos najmanje deset manje bitnih stavki koje se mogu navesti, ali tudje dete tudja briga i tudja odluka i tudja odgovornost.
Sve zelje su izasle iz mene. Potrosila sam ih na druge. I sad vise ne znam kako se zeli. Ne znam kako se nada.Zelim da mi se vrati ista kolicina dobra koju sam drugima zelela. Zelim ponovo zelju u sebi. Zalim da budem sebicna.