cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo

clock-img

04.03.2014, 08:20

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

UFFFF ja bih garant folijom odvojila njegov deo od ostatka, ja sam psiho. Čak sam se pitala, ako posnu plazmu prekrijem fondanom, koliko od sastojaka iz fonadana ipak pređe u tortu. Ne znam dal me razumete, ipak je to vlažno, a keks upija tečnost, pa sam upala u paranoju. user posted image user posted image

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

clock-img

04.03.2014, 10:42

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

Ma da peace, potpuno te razumem. Vidi, meni ako bi ta rodjaka pravila nesto sto ja ne umem, nemam vremena i tako, ja bih licno obavezno pravila bezbedan deo, cak zamisljam kako u trenutnku kada dolazi torta dolaze torta i deo koji se na licu mesta uklapa u celinu i onda se pristupa secenju :). Mislim, videcu, al svakako cu ja to pazljivo i licno da iskontrolisem. Tvoj M je reagovao i na tragove i teoretske tragove koliko mi je poznato, tako da mi je tvoje razmisljanje krajnje logicno.

PS Mi nismo uvodili soju , pa ni posnu plazmu user posted image

< Poruku je uredio Rosita -- 4.3.2014 10:43:17 >

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

04.03.2014, 11:29

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

Ja je na tvom mestu ne bih još ni uvodila. user posted image Marku sam uvela pre godinu dana.

Sad je koleginica donela odličan posni kolač, uzela sam recept. Pišem u onu temu jelovnika. user posted image

Tasha

clock-img

05.03.2014, 13:49

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

Nisam vam ni rekla.
Bili smo na skijanju, Marka sam upisala na individualne časove, u ski školi rekla za alergiju, i očekivala da će se to preneti instruktoru. Ustvari, nisam očekivala da će instruktor za tih sat vremena uspeti dete i da nahrani. user posted image Posle sam shvatila, oni daju klincima čokoladicu ili bombonicu dok su na žici, ili kao nagradu za dobro skijanje.
Elem, treći čas, instruktor mi ga vraća i kaže "Hteo sam da mu dam čokoladicu, ali je on rekao da on to ne sme!" Objasnila sam mu u par rečenica za alergiju, i dogovorili smo se da mu ništa neće davati. Odlepila sam na ski školu MM (Kopaonik), pošto su me prethodno mail-om ubeđivali da bi on mogao i na celodnevno kod njih jer oni imaju iskustva sa alergijama (a nije im palo na pamet da jave instruktoru za alergiju)!
Elem, pucam od ponosa što moje dete sa 3,5 god zna šta sme a šta ne! user posted image

Tasha

clock-img

05.03.2014, 22:31

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

Srecom, sve je dobro ispalo. Bravo Marko!!!

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

13.03.2014, 10:08

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

Devojke, ja se okurazih i dado' belance. Tri dana nam egzistira u ishrani. Iduce nedelje punimo godinu. Je l tu bitna kolicina kao kod zumanceta? Posto on, po slobodnoj proceni, ni jedan dan nije pojeo vise od cetvrt. Je l da nista ne racunam dok ne pojede celo ili je to to, tj. da smatram uvedenim?

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

13.03.2014, 10:16

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

Ne znam. user posted image

Možda da pitaš u temi "jaje". Tamo ćeš dobiti više odgovora.
Mada, kod alergija količina ne menja na stvari koliko ja znam, ako je dete alergično, odreagovaće na mrvicu i na tanjir...
S druge strane, ako je to tačno, zašto je nama alergolog rekla da može jaja kroz palačinke, testo, ali ne i kao kajganu. Ja sam shvatila da je količina u pitanju.

< Poruku je uredio Peace* -- 13.3.2014 10:17:52 >

Tasha

clock-img

13.03.2014, 10:22

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

Da... ne znam, laik sam, lupam, ako su kod belanceta problematicni proteini koji se tesko vare ili vec, onda ima smisla reagovanje na kolicinu.
Svakako ce i celo uskoro da dobije, a videcemo i sta milicicak kaze. Hvala zenska.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

13.03.2014, 17:36

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

Donela sam Luki Cheeseburger iz MC Donalds-a, i pilece medaljone. Stavila na tanjir i iznela na sto u dnevnoj sobi, vratila se u kuhinju da donesem Markov pomfrit. Ulazim u dnevnu sobu, Marko gricka piletinu "Sta jedes, jesi lud? Da ti vidim usta!" - "Puuustiii meee mama, ja to volim, nije mi nista!"  Nikada pre nije uzimao nista iz tudjeg tanjira.

Tasha

clock-img

13.03.2014, 17:40

clock-img

milicicak

pencil-img

7338

Hmmm, jaje... licno sam belance smatrala uvedenim posle 3 dana iako nije pojela bas celo jaje... T je celo jaje (kolicinski) pojela tek sa 20-ak meseci, a do tada je normalno jela przenice i sve ostalo sto sadrzi jaja...
razlika izmedju belanca i zumanca je u tome sto je zumance puno masti pa se teze vari a belance osim vode sadrzi samo proteine pa predstavlja vecu opasnost od alergija. Proteini (bilo koji) su alergeni zato sto mogu da prodju kroz crevni trakt a da ih enzimi ne razgrade pa ih onda imuni sistem prepozna kao opasnost i javlja se imuni odgovor.
Teorijski, imuni odgovor nije dozno zavisan ali to opet zavisi od osobe i supstance...
Rosita, ja mislim da si uspesno uvela belance...

clock-img

13.03.2014, 18:39

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

Joj Peace, dusa. Tesko je njima kad ne smeju nesto, a ishte im se. Kad "vole"... Jednom je meni jedan decak koji ima dijabetes takvim recima opisivao kako dozivljava kad mu se u ustima "nezno topi" kockica cokolade, da sam se bas rastuzila. Nista, Marku se omaklo, objasnis mu mirno opet...
Milicicak, jasno :)

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

13.03.2014, 19:15

clock-img

milicicak

pencil-img

7338

Peaca, dusa mala :)
meni je sve teze i teze kad T nesto trazi... sad je naredjala lego u stapic i pretvara se da je to sladoled i kaze Tara voli sladoled...
trazicemo recept i za sladoled :)

clock-img

13.03.2014, 22:35

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

Imamo crvenu guzu, ojeo se :(. Pre neki dan pocela sam da mu mazem bekolino kremu, sumnjam i na nju, ajde reko kad je vec imam... on se osipao na nivea sensitive ulje za bebe. Sad mu mazem pantenol. Nadam se da nije glupo pitanje, moze li belance imati veze sa crvenom guzom?

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

13.03.2014, 22:51

clock-img

milicicak

pencil-img

7338

Guza ce pre imati veze sa kremom nego sa jajima :) ali ipak izbaci jedno iz upotrebe pa proveri...

clock-img

18.03.2014, 10:10

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

trazicemo recept i za sladoled :)

Da li znate da Rumenko sadrži mleko u prahu??? Ja sam do nedavno živela u zabludi da je to zamrznuta voda, i ostala sam šokirana kada sam pročitala deklaraciju. Moj mlađI sin više nije beba, on je dečkić, i želi i on sladoled kao i njegov stariji brat.
Nisam vam rekla… Pošto je nerado pio vodu, a nisam želela da mu dajem kupovne sokove, sklanjala sam vodu u kojoj sam kuvala voće. Odlagala sam ih u sterilne čašice za urin, i tako zamrzavala. Po potrebi sam ih vadila iz zamrzivača i razblaživala vodom, tako nije pio vodu, a nije pio ni sok, sviđalo mu se, i mi smo rešili problem soka. Tako sam u prvi mah rešila i problem sladoleda.
U čašicu od urina sam sipala do pola vodu u kojoj se kuvalo voće. Poklopac čašice sam prosekla i kroz njega sam provukla špatulu (ono drveno čime pedijatri deci gledaju grlo, imate da kupite u bilo kojoj apoteci), i polegla čašicu u zamrzivač. Kako on nije znao, i dalje ne zna, za bolji sladoled, bio je zadovoljan.
Ovako to izgleda:

user posted image

Kasnije sam nabavila prave modle za sladoled, ja sam konkretno uzela Tupperware, oni svoje proizvode prave od zdrave plastike.

To sam ja pisala na jednom drugom mestu. user posted image

Tasha

clock-img

26.03.2014, 09:30

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

IZVORNA PORUKA: Peace*

Badnje veče - moje dete crveno oko usta. user posted image user posted image

Smoki? Posne susam štangle? Svekrvin hleb koji izgleda drugačije nego inače? Izostanak vaspitačice kojoj verujem? Kopanje nosa i razmazivanje slina po celom licu??? Ah, ko će znati, ali ja sam se skenjala i smorila.

Susam štangle sam vratila i nije mu ništa.
Nemam hrabrosti da probam opet kikiriki. Čekaću test sa time.

Tasha

clock-img

26.03.2014, 13:17

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

DRAMA!!! user posted image user posted image user posted image

Zovem našeg alergologa da se dogovorim kada ćemo kontrolu, pa da se onda na kontroli dogovorimo za alergotestove, i ona mi saopštava da ide u penziju! user posted image user posted image

Elem, ubacila nas je za ponedeljak i kontrolu i testove i sve.

Žene, ja sam toliko tužna i uplašena.

Pa ako testovi pokažu da je sve ok, ona neće biti u bolnici za test opterećenja. Bože, koliko me sada strah! user posted image user posted image

Tasha

clock-img

26.03.2014, 14:11

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

Joj Peace, razumem te, ali da se to nekako izdogovarati, ona je dugo vas doktor, moze da da direkcije kolegama, da zamoli, uputi, da nekako lakse prodje i manje se oseti njeno odsustvo, razmisli pa popricajte user posted image

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

26.03.2014, 14:16

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

Ma znam. Ali ja sam toliko tužna da ne možete da zamislite.
Ona je bila moj oslonac, ona me naučila svemu što znam, ona je izvukla mog sina iz gabule kada su svi ostali lekari pobegli... Osećam se kao da mi je neko izmakao tlo pod nogama. user posted image

Tasha

clock-img

26.03.2014, 14:43

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

Razumem. Ona je za tebe vise nego doktor. Ali videces, ohrabrice te ona u ponedeljak, bice sve ok! Drz seuser posted image

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

26.03.2014, 14:46

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

user posted image

Držite fige za testove.

Tasha

clock-img

26.03.2014, 23:10

clock-img

anci kv

pencil-img

3355

Držimouser posted image

clock-img

26.03.2014, 23:31

clock-img

Djusko

pencil-img

16

Pozdrav!Pisah danas na temi alergija na pkm i znala sam da cu vam se i ovde pridruziti, ali nisam mislila da ce biti ovako brzo. Elem, na savet lekara krenula sam sa uvodjenjem nemlecne hrane, pirincane pahuljice bez mleka. Regularno sam davala prvi dan vrh kasicice,drugi malo vise i danas treci dan celu supenu kasiku. Eno ga malisa osut po nogicama, guzi i ledjima user posted image Prica da je pirinac hrana za alergicnu decu je totalna glupost, jer citajuci forum dosla sam do zakljucka da je vise bebaca odreagovalo na pirinac nego na neki veci alergen.

clock-img

27.03.2014, 08:14

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Tačno! Negde sam čak postavljala link gde se navodi da iako se mislilo da je pirinač prva hrana za decu sa alergijama, danas sve više dece reaguje na njega. Ne gubi nadu, samo hrabro dalje!

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

clock-img

27.03.2014, 08:22

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

Hej Djusko, glavu gore! user posted image
Odreagovao? Pa sta? Ukini, i kreni nesto drugo.
Cela ova prica sa uvodjenjem cvrste hrane jeste stresna, ali videces, kad uhvatis korak, ide to bez vecih problema. Povremeno malo zakucas, naidjes na nepriliku, na sekiraciju.
Bitno je da nekako uspes da ne mislis stalno na to vec da pokusas da uzivas u bebi i pored svih tih osipa i sluzavih stolica, jer deca jako brzo rastu.

Tasha