IZVORNA PORUKA: Dove
Mi muku mucimo sa bronhiolitisom.Ima samo 2,5 god a do sada je 7 puta bio hospitalizovan od toga jednom i na kiseoniku.Naime,kako su meni objasnili na pedijatriji.
Bronhiolitis je suzenje disajnih puteva u gornjem respiratornom traktu.I kad dodje do najmanje prehlade pre podne to bude kijavica a posle podne vec uveliko svira.I onda krece isprekidano disanje,kratki udasi i izdasi,visokotonski zvizduci...
Antibiotici nemaju nikakvo dejstvo na tu bolest,pogotovo ako ide bez temperature kao u nasem slucaju.Terapija je sledeca SVAKI PUT.
Injekcije LEMOD SOLU(nekada je bo urbazon)One ne smeju cesto da se daju jer ostavljaju posledice a moj beban je primio do sad oko dvadesetak.Prvu sa 2 meseca.
Inhalacija 3ml fizioloskog i 6 kapi Beroduala ili Aloprola.Krece na sest sati pa se pomera kako dolazi do boljitka.Ide na osam pa na dvanaest.Sve vreme se po potrebi daje Lemod ako lekar ustanovi da je neophodan.I na kraju kad se dodje do zrelog kaslja daju se kesice Fluimucila.To je mukolitik i mnogo je dobar.Tad krece urnebes jer slajm se povraca. E kad se sve to zavrsi onda se preventivno daje sirup Galitifen.Bronhodilatator-otvara disajne puteve.Ja sam to imala kao dete,i trajalo je do sedme godine.Lekari kazu da je to nasledio od mene i da lako moze da se desi da vuce to do puberteta.Mi svake godine idemo u Soko Banju na prirodnu inhalaciju Radonom.Bude mu bolje koliko da zimo pretera zdrav i cim pocnu promene vremena pogotovo od hladnog ka toplom,ne gine mu bolnica.Borimo se kako umemo i znamo.Od prirodnih lekova mu dajem sirup od svatovskog ruzmarina.Kazu da je dobro,i kad vec guta tolike lekove od ruzmarina nista nece da mu fali...
Eto to je nasa prica...
Dove.
Ima tema o bronhitisu (bronhiolitisu, kako ga neki lekari zovu).
Pisala sam i ja tamo, imao je Luka dva puta (što nije puno za 5 god), i imao je Marko dva puta (što baš i nije pohvalno za godinu dana). Sva sreća, nismo ni jednom hospitalizovani, sve je sređeno inhalacijama, nekada na standarni inhalator, nekada na baby haller. Nismo dobijali injekcije, mukolitike (nisam sigurna da bebe smeju Fluimucil; moja mama je pulmolog, i jaaaako je bila protiv kada sam htela Luki da dam dečiji Fluimucil, tada je on imao oko 2,5god), sirupe. Valjda to zavisi od ozbiljnosti bolesti.
Luka je dobijao, oba puta, na baby haller Ventolin, pa Flixotide.
Marko je prvi put na klasičan inhalator inhalirao fiziološki+berodual i pio bisolvon, a drugi put je dobio terapiju kao Lukinu.
Od te Lukine terapije je prošlo mnoooogo brže.
Drugaricin mali je prvi bronhitis dobio sa 6 meseci, i pošto je do godinu dana nagurao već i treći, dr ga je stavio godinu dana na lekove. MISLIM, nisam sigurna, da je uzimao Ventolin i/ili Berodual svako veče, na baby haller. Po isteku tih godinu dana, terapija je ukinuta, on sad ima 5 god, i ni jednom više nije dobio bronhitis. Dr je tada rekao "Bolje da preventivno sada uzima lekove nego da posle ceo život vuče bronhits".