Evo da se i ja upišem u ovu temu. Moja M od rođenja ima česte laringitise i bronhitise, a prošle nedelje smo završili u bolnici sa upalom pluća, koja je prvo krenula kao laringitis, prešla sutradan u upalu pluća, otišli smo u bolnicu (mm je bio sa njom jedan dan, a zatim ja naredna 4 dana), da bi mi dr kada je slušala treći dan u bolnici rekla da ima opstrukciju. Pitala me da li su joj radili neka ispitivanja, rekla sam da smo dolazili u poslednjih godinu dana par puta u Mišović, kada je imala laringitis i dr je tvrdio da ima dobra pluća i da nije za tu ustanovu. Pokazali smo mu tada i da ima suvlju kožu na pojedinim mestima (podlaktice, stomak, članci nogu), rekao je samo da mažemo, nije nešto paničio.
Uradili su joj u bolnici alergotest na ruci, sa nekoliko alergena (recimo 10), ja sam je držala tada, i odreagovala je blago na grinje.
Sada nas je preuzeo dr Velibor Milanović, jako mi se dopao dr, posvećen, pažljiv prema deci, bili smo na kontroli u četvrtak, ona je sada dobro i juče smo završili sa terapijom.
Rekao je da joj preko leta neće ništa davati, ali da očekuje na jesen da će opet biti problema, pa ćemo se tada dogovarati šta dalje.
Pitala sam da li ona ima astmu, ili šta, jer mi više nije jasno zašto nas u domu zdravlja nikad ozbiljno nisu shvatali, ne žele da nam na recept daju berodual, a mi ga već godinama redovno koristimo, ne znam ni da li astmatičari tako često koriste kao M. I dr mi tada reče, nebitna je dijagnoza, sve je to isto kaže, bronhitis, astma, i da ne paničim.
Ali berodual i ostala terapija na recept može kod nas u DZ samo ako je data dijagnoza astme, iako znam da u drugim DZ daju bez problema svima pulmikort i berodual na recept.
Kakva su vaša iskustva sa bronhitisima, da li to prerastu, da li ste dobijali lekove na recept?
Ona nije išla u vrtić do sada, baš zbog toga što je svaki mesec bolesna, a sada kada je krenula 5 dana, odmah upala pluća.
...
Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.
Šekspir