IZVORNA PORUKA: serpica
Iz iskustva znam da ne preporucuju logopeda pre pete godine...kakva su vasa iskustva?
Da li mislite da dete moze samo ispraviti izgovor pojedinih slova/reci do pete godine?
Prvo smsm zbog čeka takav odgovor???
Drugo - mi sa Anom nemamo problema, mada mislim da je i dosta do okoline i kako ona razgovara sa detetom. Nikada, ali nikada sa njom nismo razgovarali ''ijaooo vidi jukicu'' i sl, dakle uvek jasne reči, bez nekog tepanja i sl. Ana je samo u početku (kad je progovorila) mešala imala fazu sa j (beja uglavnom - to je frutabela
) ali tad je imala možda godinu i po. Sada, sa 3 godine sva slova skoro savršeno izgovara, jedini problem imamo sa ć pošto ono ovde ne postoji pa malo govori po piroćanski
A problem je i dalje manji kada je u reči t pored l - svetlo, pertla, metla... tada igovara sveKlo, perKla... Ali ni tome ne pridajem velike pažnje. Bili smo kod psihologa sa 3 godine (ovde logopeda ni ne pominju) i žene rekoše da nam je dete duševno iznad proseka. Ljubi je majka sva je na mene
Tako da, mislim da svaka majka svoje dete poznajen najbolje i ako misli da dete treba da ide kod logopeda, neka ga vodi.
(ja sam htela da je vodim kod psihologa zbog naprasnog buđenja noću oko 3 i urlanja)