Evo šta ja znam... Dušeci koji imaju letnju i zimsku stranu imaju sa jedne strane samo sunđer i platno (to je letnja) a sa druge između dođe i nekakav termo materijal tipa filc (to je zimska). Mi imamo takav dušek, Boga mi se Uroš naznojio dok mama glupača nije provalila da treba da okrene dušek (bukvalno je mokro bilo na mestu gde je spavao kada je leto krenulo, a dušek na "zimskoj" strani).
Anatomski dušeci imaju sistem kojim se obezbeđuje potpora telu odnosno kičmi, ali ne i tvrdoću - dušek malo ulegne kada se legne na njega, ali dalje od tog "malo" ne. Onome ko leži na njemu je udobnije nego na tvrdom dušeku, ali efekat po telo bi trebalo da bude kao da spava na tvrdom dušeku. No, ja nisam protiv tvrdih dušeka, sve je stvar navike...
Punjenje penom - mislim da se odnosi na memorijsku penu koja bi trebalo da obezbedi da dušek bude anatomski u smislu u kojem sam gore napisala. Pena se zove "memorijska" zato što se nakon ustajanja vraća u prvobitno stanje "sama od sebe" a ne pomoću opruga kao kod tradicionalnih dušeka. Mi imamo dušečić za putni krevetac koji je napravljen od te neke antialergijske memorijske pene, Uroš zaista lepo na njemu spava, a tanak je (ima možda 5 cm). Ovakav dušečić nije za redovne krevetce, zato što putni krevetac ima i onaj jedan tvrđi dušečić koji dođe ispod - u suprotnom mislim da bi dete osetilo konstrukciju krevetca kroz onaj tanki - memorijski - dušek (baš zbog toga što on ulegne pod težinom tela).
Nadam se da sam ti pomogla...
P.S. Vidim da se ovde često pominje dimenzija 140x70 kao "standardna" za dečiji dušek/krevetac, dok su Uroševi krevetci (onaj u kojem spava kada je kod kuće i putni) oba dimenzije 120x60... Imam neki utisak da neće proslaviti drugi rođendan spavajući u tim krevetcima (sad već ima preko 80cm, a treba da može da pruži rukice i da se lepo okrene ceo krug - ovo okretanje već ne može

).