Bas interesantna i poucna tema. Nemam zivce da citam sve jer je moje dete jos malo, sutra puni 16m, ali uvodni post sam procitala i kapiram da sve radim kako treba sa detetom, a i on sam. Ako sedi na nosi, tada mu pustim crtace, ali poredjam oko nejga gomilu igracaka i on se sve vreme igra sa auticima, kockicama, lego kockicama, lopticama, casicama... Sve je zivih boja. I uvek mu je u rukama bar jedna igracka. Sve opipava, istazuje. Kada god odemo u savetovaliste u igraonicu, a imaju dani igranja 2x nedeljno u dva razlicita savetovalista, vaspitacice kazu da je veoma napredan za svoj uzrast, igra se kao dosta starija deca. Naucio je cak da pakuje lego kockice, ne zna uvek najbolje, ali se bas trudi i cesto ih spakuje, ako ne uspe trazi da mu pomognem, sto i ucinim, ali njegovim rucicama namestim i pritisnem kockice.
Obozava slova i brojeve zbog pesmica Matematika i Ucimo da brojimo, a i sobica mu je izlepljena ukrasnim slovima i brojevima. Prekljuce mu pisem na njegovoj tabli brojeve i izgovaram ih, kada sam sigla do 5, on je sam izgovorio "PETI" a danas je vec znao da kaze i daaa, tiii, sees Nista ga ne forsiram, to mi ne pada na pamet, samo podrzavam ono za sta vidim da ima interesovanja.
Obozava da mu pisemo i crtamo po njegovoj tabli, a i on sam pise. Ranije je povlacio neodredjene crte, zvrljao, a sada je poceo kao da oponasa pisanje, pa cvrcka neke male krive crtice, zavrce nesto, usitni, ma mnogo je smesan. Ne zna jos lepo da drzi tu olovku, mnogo je i debela, ali sam ga videla nekoliko puta kako je drzi bas pravilno. Ipak, jos je to malo detence, ali bar zna lepo da se igra.
Gledacu da izbegavam kompjuter koliko god dugo budem mogla, a da forsiram igranje sa igrackama i mastu.
Najsmesnije mi je kada me dovede kod njega u sobu i trazi da mu citam slova i brojeve i vice AAA III EEE, moram da ga podignem, pa on prsticima pokazuje slova i brojeve a ja mu citam. Naravno nema pojma jos koje je koje, ali cim nadje neko slovo iz slagalice na podu, on kaze A!
I da, pre dve nedelje je skinuo casu sa stola i nakrenuo je da pije, kao da to radi ceo zivot. Posle sam mu sipala vodu u malu casicu i popio je bez da je kap prosuo. Kada sam mu kansije opet dala da ga snimam, on se okrenuo i pogledao u mene, sve naravno prosuo za vrat Od tada mu nisam davala casu.