cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Expres lonac

  
clock-img

02.08.2009, 16:14

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Koristite li ga? Koliko često? Imate li neke zaniljive recepte ili predloge za kuvanje?

clock-img

02.08.2009, 16:33

clock-img

vodolija 82

pencil-img

603

joj sto se tice expres lonca ja sam totalni laik,posto ga se jako b ojim,a zasto?bila sam kod komsinice koja je kuvala jagnjetin u i odjednom joj je lonac exsplodirao ,da ti ne pricamm kakva je kuhinja bilauser posted image od tada ne pomisljam na njega i ne zelim ga u kuhin jiuser posted image

_____________________________

Teskoce i borbe koje imamo danas,nisu nista drugo,nego cijena koju moramo da platimo za pobjede koje nas cekaju sutra...

clock-img

02.08.2009, 18:37

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

I ja ga se u suštini bojim, ali stavim da se kuva, i izadjem iz kuhinje, udjem samo da isključim ringlu, on odšišti svoje, i onda tek idem dalje da uradim šta treba. Ali mi je spas, nešto što bi se kuvalo pola dana i duže, skuva se za 1-1,5 sat

clock-img

02.08.2009, 18:51

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Koristim ekspres lonac, ali samo za kuvanje krompira.
Ne znam neke posebne recepte.

clock-img

02.08.2009, 18:58

clock-img

dadaa

pencil-img

136

ja kuvam kukuruz i krompir user posted image user posted image user posted image  

_____________________________

nikada nemoj ici vec napravljenom stazom..sam sebi napravi put

clock-img

02.08.2009, 19:00

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

moja mama zna u njemu da skuva super pasulj... ali ne znam tajnu user posted image

clock-img

02.08.2009, 21:52

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Moja mama isto kuva pasulj u tom loncu....ja nisam nikada kupila jedan za sebe....ne znam nesto nemam potrebu.  Kupim vec skuvan pasulj u konzervi pa samo izdinstam paprike, luka i stavim ostale zacine i gotovo.....znam znam da ne valja bas konzervirano, ali mi bas dosta vremena ustedi....

clock-img

02.08.2009, 22:18

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

Ranije sam ga koristila u velikoj meri, a od kako se Luka rodio ne, jer kuvam njemu u malim Zepter šerpama koje su sjajne. Inače, u expres loncu sam kuvala piletinu, junetinu, teletinu, sa krompirom, sargarepom, celerom....i onda ispustim paru kad se skuva i dodam rezance ili izmixam i dodam malo brasna i eto supe ili corbice zacas user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

13.05.2011, 00:29

clock-img

choopa choops

pencil-img

9258

Danas skupila hrabrost i izvadila ekspres lonac da k'o fol skuvam pasuljce na brzinu. Malo je reci da sam se u***la od straha user posted image user posted image Narocito jer sam izgubila uputstvo, a nemam blage veze kako treba. OndaK je poceo da pisti, ja izasla iz kuhinje prestravljena i bum, nestade struje user posted image Ja mislila da je izbacila sklopka, jer sam ja nesto pogrijesila, ali ipak je nestalo struje u cijelom gradu. Tako da sam ga kasnije kad je dosla struja nastavila kuvati kao u obicnoj serpi. Strah me je! user posted image

Ima dva nekakva ventila, poklopca ne znam za sta sluze. Jedan je na saraf i kao moze da se skine skroz pa da ostane rupica iz koje ide para, a drugi ne moze da se skine, vec kao podigne i kontam da je da ispustis svu paru kad je jelo gotovo da bi skinuo poklopac? user posted image



_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

clock-img

13.05.2011, 00:46

clock-img

Didy

pencil-img

7274

Baka mm nam ga dala kad smo počeli živeti zajedno. Kuvam pasulj, kupus, gulaš, supu, kukuruze... Štedi vreme i energiju, a i jela budu nekako ukusnija, valjda ne ispari sve kao iz šerpica.
Choopo, jedan ventil (onaj što možeš rukom da podigneš) ti služi da ispušta višak pare i on treba da šišti dok se jelo kuva (ne mora stalno, može i povremeno), a drugi ti je sigurnosni u slučaju da ovaj prvi zakaže, njega uopšte ne diraš. Ne smeš ga napuniti do vrha (ima obeleženo dokle sme), jer mora postojati slobodan prostor za tu paru pod pritiskom. Čim počne da šišti, smanjuješ ringlu, plin, šta već. I ne smeš da ga otvoriš dok to šišti, več moraš sačekati da se ohladi. Ja ga ponekad ubacim pod mlaz hladne vode i odmah se ohladi (ako ventil ne šišti kad ga podigneš, možeš ga slobodno otvoriti). Npr. kad kuvam supu, ubacim meso da se kuva, na pola ga ubacim pod hladnu vodu, ohladim, otvorim, dodam povrće, zatvorim i vratim na ringlu. U suprotnom ostavim da se sam ohladi.
A te priče o eksplodiranju ekspres lonca meni deluju kao one urbane legende, svi ih pričaju, a niko ne poznaje nekog kome se to stvarno desilo. Ovi novi modeli imaju dva ventila i nema šanse da se nešto desi ukoliko je ispravan i ukoliko pravilno rukuješ njime, što znači samo da ga ne prepuniš i ne otvoriš dok je para pod pritiskom (dok šišti).

_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

13.05.2011, 01:06

clock-img

choopa choops

pencil-img

9258

Hvala Didy user posted image

Da na njemu je oznaceno dokle maksimalno moze da se sipa voda. A taj ventil sto se moze skroz odsarafiti kako da njega namjestim? user posted image da ga stegnem koliko moze, ili na pola ili kako?


_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

clock-img

13.05.2011, 09:25

clock-img

Didy

pencil-img

7274


IZVORNA PORUKA: choopa choops

Hvala Didy user posted image

Da na njemu je oznaceno dokle maksimalno moze da se sipa voda. A taj ventil sto se moze skroz odsarafiti kako da njega namjestim? user posted image da ga stegnem koliko moze, ili na pola ili kako?



Kod mene se samo jedan može skroz odšrafiti (onaj što se podiže i pušta paru). Nisam ga nikad skroz odšrafila, skroz je stegnut. Bitno je da može da se diže i spušta pod pritiskom pare iznutra dok ključa. Ovaj drugi, sigurnosni, je kao rupica i pravo da ti kažem, ne znam ni da li se može odšrafiti. Po toj mojoj nekoj logici, oba treba da budu skroz stegnuta.


_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

28.05.2011, 12:35

clock-img

moja ciklama

pencil-img

1653

e, a za šta koristite Metalac Lonac za kuvanje na pari, nikada ga upotrebila nisam?
user posted image

_____________________________

Ko ne doživi to na svojoj koži onda ne može ni da zamisli kako to ume da boli i koliko to ume da te promeni.

clock-img

28.05.2011, 12:37

clock-img

red sonia

pencil-img

633

ciklama ja ga koristim za kuvanje mleka,a moze i za zumance,cokoladu i ostale filove sto treba kuvati na pari

clock-img

29.05.2011, 17:51

clock-img

nina26

pencil-img

3303

Ja sam dobila isto ovaj lonac, nikad ga nisam koristila....

Htela sam da vas pitam, posto sam u uputsvu citala kako se rukuju i tamo se spominje neka cediljka (kao ona metalna za spagete)
da treba da postoji isto uz lonac, tako navodno kuvas na pari user posted image
Ali ja to nisam dobila, jel imate vi to ????

clock-img

30.05.2011, 16:10

clock-img

moja ciklama

pencil-img

1653

ko zna, za šta si ti upustvo dobila, kod mene se ne spominje nikakva cediljkauser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Ko ne doživi to na svojoj koži onda ne može ni da zamisli kako to ume da boli i koliko to ume da te promeni.

clock-img

01.06.2011, 12:15

clock-img

nina26

pencil-img

3303


IZVORNA PORUKA: moja ciklama

ko zna, za šta si ti upustvo dobila, kod mene se ne spominje nikakva cediljkauser posted image user posted image user posted image



Nemam pojmaaaaaaaaa user posted image

clock-img

25.09.2011, 14:04

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

Ja bi da sad skuvam pasulj u njemu al posto imam onaj mali od 2l, ne znam koliko da stavim pasulja u njegauser posted image
Do sada sam kuvala samo kukuruz u njemu i jednom neko meso, bilo je odlicno!


_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

clock-img

25.09.2011, 14:07

clock-img

Dove

pencil-img

283

Za lonac od dve litre stavi jednu saku pasulja ako ces da bude redji,a ako ces malo gusci onda dve.
Kod mene vazi pravilo da za dobru domacicu ne postoji los lonac.Mozda zato meni ni jedan lonac ne valjauser posted image user posted image user posted image

clock-img

25.09.2011, 14:20

clock-img

bratzz

pencil-img

982

IZVORNA PORUKA: PoisonEve

Ja bi da sad skuvam pasulj u njemu al posto imam onaj mali od 2l, ne znam koliko da stavim pasulja u njegauser posted image
Do sada sam kuvala samo kukuruz u njemu i jednom neko meso, bilo je odlicno!


Dok nisam naucila odokativno koliko cega mogu da kuvam u expres loncu, ja sam ga na nekih 15 min otvarala i dosipala vodu ako je bilo potredno. E sad posto imam iskustvo savetovala bi ti da sipas malo vise vode nego pasulja u lona i da kuvas pola sata na tihoj vatri, zatim ohladi poklopac vodom iz cesme ootvori lonac proveri dali je pasulj kuvan i da li ima vode ako nije skuvan a voda fali dospi vodu i vrati da se kuva jos 15 min.
Moram da dodam da ja sve radim od prilike i da nikad ne merim tacno vreme kuvanja niti kolicinu namernica, sem ako pravim kolace, tao da bolje ti sacekaj jos neki savet, da ne bude zeznula te bratzz.user posted image

< Poruku je uredio bratzz -- 25.9.2011 14:21:34 >

clock-img

25.09.2011, 14:24

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

E a reci mi samo jel da stavim odma i luk i meso, sargarepu i zacine ili isto vazi kao i kod kuvanja u obicnom loncu tj. da izbacim prvu vodu?

_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

clock-img

18.07.2014, 23:01

clock-img

dijana1*

pencil-img

9126

Pre dva dana sam kupila expres lonac Delimano. Prvo sa skuvala junetinu posto inace nju najduze kuvam. Na laganoj vatri okk 3 sata a u ovom loncu za 15 min i to se topi u ustima. A paru ispustim za 20-tak sekundi.
Odusevljena sam user posted image

_____________________________

Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

19.07.2014, 12:20

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

user posted image Imam i ja Delimano, ustvari dva user posted image , sve kuvam u njima, velika pomocu u kuhinji!user posted image

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

19.07.2014, 15:12

clock-img

dijana1*

pencil-img

9126

Ja sam kupila od 9 l ali planiram da kupim jos jedan manji. Ne mogu da verujem da ga nisam ranije kupila. Jutros sam uz dorucak napravila rucak i ceo dan sam slobodna. user posted image
Sta najvise spremas u njemu, koliko dugo kuvas batake, junetinu, teletinu?

_____________________________

Jer smo tako u mogucnosti!

clock-img

19.07.2014, 15:31

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Ja imam Delimano lonac od 5 l i uz njega manju serpu sa istim poklopcem. A od 9 l imam Berghofer. Sve ih koristim. I imam neki prvi od isto 5 l ali otkad imam Delimano, njega ne koristim.
Moja mama ne moze da se nacudi nedeljnoj pilecoj supici koja je gotova za 15-20 minuta, a pritom je bistra kao da se krckala ihaj. Sve zajedno stavim za supicu, odmah i meso i povrce.
Meso za glavno jelo uglavnom prvo prokrckam par minuta na maslinovom ulju za kuvanje, nalijem 2 dcl vode sa zacinima koje zelim i zatvorim na 15 minuta. Ohladim poklopac u sudoperi, izvadim meso, ubacim krompir a meso vratim odgore i dolijem jos malo vode, jer tu vec ima masnoce koju je meso pustilo. To zatvorim na 10 minuta i eto ga komplet rucak, kad mi se ne pali rerna. Kod nas najvise prolazi jagnjetina i piletina. Naravno i junetina ali vise deca vole jagnjetinu. Isto tako i kombinacija meso/pirinac. Sve corbice od povrca su za 15-20 minuta gotove.
Imam neki recept za cuftice od mesa u paradajz sosu, njima treba 7 minuta.
Vecina povrca kao sto su boranija, grasak, mrkva, krompir.. 15 minuta. Krompir ucelo 10 minuta.
Pasulj oko 40 minuta, ako sam ga prethodno vece namocila, 30 minuta.
Slatki kupus u pardajz soku kuvam pola sata, kiseli isto.
Sve kuvam u njemu, bukvalno, jedino ribu jos nisam. Ili on ili rerna!
I eto kako uvek moze i neki slatkis da se spremi kad ekspres ustedi bas dosta vremena. user posted image

< Poruku je uredio Torbica -- 19.7.2014 15:33:10 >


_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle