cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Pravopis

clock-img

21.04.2011, 13:43

clock-img

eni26

pencil-img

3380

jbt ,nas jezik je jednostavan bas , pisi kao sto govoris...itd user posted image a sta reci za francuze,kad oni 5 slova citaju ko 1user posted image
ni pola francuza ne zna da pise , njihovi predavaci nemaju pojma da objasne nestouser posted image

clock-img

21.04.2011, 13:44

clock-img

gagana83

pencil-img

6941

KLIK

user posted image user posted image user posted image

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

clock-img

21.04.2011, 13:52

clock-img

eni26

pencil-img

3380

Perma itsrazivanjima jendog engleksog Sveuiclista , poptuno je sveejdno kjoim se resdolijedom psiu solva u nkeoj rijcei, jeidno je btnio da pvro i psoljednje slovo bduu isparvno naipasni.
Osatatk mzoe btii skorz izmejsan, a da rijcei iapk bduu lkao citljvie.
To se dogdaa sotga jer cvojek ne ctia sovlo po svolo, ngeo cjielu rjiec ojdednom.

clock-img

27.04.2011, 20:51

clock-img

VVVV

pencil-img

214

Pomoc!!!
user posted image
SHEMA ili ŠEMA?

clock-img

27.04.2011, 20:52

clock-img

Vika

pencil-img

1767

šema

clock-img

27.04.2011, 20:54

clock-img

Anoniman

shema

clock-img

27.04.2011, 20:55

clock-img

Vika

pencil-img

1767

Au bre Vera, kako shema ili bolje od kada?

clock-img

27.04.2011, 20:56

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Mislim da su oba pravilna.

clock-img

27.04.2011, 20:57

clock-img

Anoniman

Uvek je shema...

Šema je žargonuser posted image

clock-img

27.04.2011, 20:57

clock-img

Verus

pencil-img

11942

I bez problema sam procitala ovo sto si napisala, pa bih rekla da je to istrazivanje tacno!

IZVORNA PORUKA: eni26

Perma itsrazivanjima jendog engleksog Sveuiclista , poptuno je sveejdno kjoim se resdolijedom psiu solva u nkeoj rijcei, jeidno je btnio da pvro i psoljednje slovo bduu isparvno naipasni.
Osatatk mzoe btii skorz izmejsan, a da rijcei iapk bduu lkao citljvie.
To se dogdaa sotga jer cvojek ne ctia sovlo po svolo, ngeo cjielu rjiec ojdednom.

clock-img

27.04.2011, 21:00

clock-img

Vika

pencil-img

1767

IZVORNA PORUKA: verolino

Uvek je shema...

Šema je žargonuser posted image

E da su me pekli ne bi mi palo na pamet da je shema ispravno, jer sam mislila da je primerenije hrvatskom jeziku nego srpskom

clock-img

27.04.2011, 21:02

clock-img

maslachak

pencil-img

333

shema je jednako ispravno kao i šema,u velikom rečniku je recimo za pojam shema napisano šema..

isto kao što je ispravno i odeljenje kao i odelenje user posted image

clock-img

27.04.2011, 21:19

clock-img

Anoniman

Nijeuser posted image
Znam sta stoji u recniku. Norma propisuje shemu, ali šema se prihvata kao dozvoljeno, ali nepreporucljivo resenje. Isti je fazon kao sa recima filtar (koja je normativno pravilna) i filter (koju norma ne zabranjuje, ali i ne podržava).
RMS ima manu da prihvata ta nepreporucljiva resenja. Medjutim, ako neko hoce pravilno da se izražava reci ce shema, a ne šemauser posted image

clock-img

27.04.2011, 21:23

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: maslachak

shema je jednako ispravno kao i šema,u velikom rečniku je recimo za pojam shema napisano šema..

Nikada odelenje, samo odeljenjeuser posted image

clock-img

27.04.2011, 21:26

clock-img

Nina...

pencil-img

2364

U poslednje vreme, sve cesce procitam '' na zurki '' user posted image  Gosti na zurki itd.

clock-img

27.04.2011, 21:27

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Nina...

U poslednje vreme, sve cesce procitam '' na zurki '' user posted image  Gosti na zurki itd.

Meni je to idiotizam, ali verovala ili ne to je pravilno. Zasto? Ne znam.

clock-img

27.04.2011, 21:30

clock-img

maslachak

pencil-img

333

IZVORNA PORUKA: maslachak

Nikada odelenje, samo odeljenjeuser posted image

meni je takodje besmislica odelenje,ali praksa mi govori totalno drugo..u masi sluzbenih akata se koristi odelenje (radim u drzavnoj ustanovi),od samog vrha pa nanize institucionalno svi koriste odelenje,kako i odakle meni nije jasno user posted image ali kad sam nazvala svoju drugaricu koja je profesor objasnila mi je da nije strasno,samo ne treba koristiti cas jedno cas drugo..user posted image

clock-img

27.04.2011, 21:32

clock-img

Nina...

pencil-img

2364

TO je pravilnouser posted image Ja sam bila ubedjena da su totalno pukli ovi sto pisu te tekstove...
Meni je najjace bilo u gimnaziji, jedan drugar iz razreda, redovno covek na pismenom iz knjizevnosti pocinje uvod, razradu i zakljucak tako sto prvo stavi tacku pa onda napise recenicu. Profesorka je ludela ali on to nikad nije promenio, davala mu je dvojku iz sazaljenja user posted image

clock-img

27.04.2011, 21:34

clock-img

pepeljuga

pencil-img

2539

Sto se tice zurki, sibilarizacija je K, G, H u C, Z, S ispred samoglasnika I, ali uvek u pravilima pise u nekim oblicima, znaci nije uvek. Jes'' zeznut ovaj nas jezik user posted image

< Poruku je uredio pepeljuga -- 27.4.2011 21:37:19 >

I''m sweet, romantic and traditional. I''m a bit prissy and naive, and I wont set_tle for less than a picture perfect life. (Charlotte York)

clock-img

27.04.2011, 21:34

clock-img

Anoniman

Ja ne zelim da budem gruba, ali reci drugarici da bi trebalo da obnovi gradivo. To nije strasno za tebe, koja se ne bavis jezikom, ali za nju jeste, jer je njoj takva greska nedopustiva. Moje kolege su padale ispite iz morfologije i fonetike na takve bisere.
Inace, sto se tice drzavnih akata, nemoj da te to iznenadjuje. Birokratski stil se slabo druzi sa pravopisom.

clock-img

27.04.2011, 21:36

clock-img

pepeljuga

pencil-img

2539

Verolino, a sta si ti po struci? Da znam koga da pitam ako mi nesto zatreba, ja bas vooolim pravopis user posted image

I''m sweet, romantic and traditional. I''m a bit prissy and naive, and I wont set_tle for less than a picture perfect life. (Charlotte York)

clock-img

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: pepeljuga

Pa, sibilarizacija je K, G, H u C, Z, S ispred samoglasnika I, ali uvek u pravilima pise u nekim oblicima, znaci nije uvek. Jes' zeznut ovaj nas jezik user posted image

Nijeuser posted image
Ima mnogo izuzetaka. Ali ovaj ne razumem-zasto zurki, a ne zurci. Nema logicnog objasnjenja.

clock-img

clock-img

pepeljuga

pencil-img

2539

Pa, sibilarizacija je K, G, H u C, Z, S ispred samoglasnika I, ali uvek u pravilima pise u nekim oblicima, znaci nije uvek. Jes' zeznut ovaj nas jezik user posted image

Nijeuser posted image
Ima mnogo izuzetaka. Ali ovaj ne razumem-zasto zurki, a ne zurci. Nema logicnog objasnjenja.

Pa da, mogli su lepo da napisu pravila bez izuzetaka i milina user posted image

clock-img

27.04.2011, 21:38

clock-img

Anoniman

Verolino, a sta si ti po struci? Da znam koga da pitam ako mi nesto zatreba, ja bas vooolim pravopis user posted image

Profesor srpskog jezika.

clock-img

27.04.2011, 21:39

clock-img

pepeljuga

pencil-img

2539

user posted image