cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Pravopis

clock-img

04.11.2010, 14:55

clock-img

smeško

pencil-img

4271

IZVORNA PORUKA: red sonia

a sto se stalno prozivaju nastavnici,kao da oni ne mogu da pogrese i kao da bi oni morali sve da znaju???? sta mislis da je profesor tehnickog ili likovnog ili fizickog npr. imao kao glavni predmet pravopis srpskog jezika? 

Pa, trebali bi da imaju. Ne bi se trebali zvati pedagozima ako ne znaju pravilno da govore. U tom slucaju, ne bi trebali da predaju.

clock-img

04.11.2010, 15:05

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Zille

He, he, Anajid, potpuno te razumemuser posted image
Decama umesto deci, sigraju se umesto igraju se, radi u treću smenu...
Milioni primera...

Deca se igru (toga se jako dobro sećam)
Idedu, gledadu, vididu, jejte-jedite, vozu-voze, prepnuo-popeo...

A ovde u Kuršumliji ili u Kuršumliju, stanje isto...
kasarina-kasarna, seču drva- seku drva... jedna devojka govori drugoj: ''oće se namestiš da te uslikam pa će te turim na fejsbuk'' user posted image user posted image user posted image

clock-img

04.11.2010, 15:12

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

ne mogu da se setim u kojoj sam temi ostavila ovaj link, pa evo i ovde:

KLIK

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

04.11.2010, 15:17

clock-img

liliana

pencil-img

4820

IZVORNA PORUKA: smeško

a sto se stalno prozivaju nastavnici,kao da oni ne mogu da pogrese i kao da bi oni morali sve da znaju???? sta mislis da je profesor tehnickog ili likovnog ili fizickog npr. imao kao glavni predmet pravopis srpskog jezika? 

Pa, trebali bi da imaju. Ne bi se trebali zvati pedagozima ako ne znaju pravilno da govore. U tom slucaju, ne bi trebali da predaju.

Ako več rade sa decom i ako tu decu treba nešto da nauče-onda bi trebalo i pravilno da ih uče.
I moj otac je bio profesor tehničkog obrazovanja, i jako se trudio da decu uči ispravnom govoru iako nije predavao spski jezik. Smatram da svi prosvetni radnici MORAJU ispravno govoriti, jer su tu da nauče decu nečemu u životu.

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

clock-img

04.11.2010, 15:18

clock-img

Anoniman

Pravilan govor ne mora da podrazumeva znanje pravopisa. Na fakultetu smo imali odličan predmet, stilistika i retorika, naučen pravopis se podrazumevao a na tim časovima se samo ''brusio'' stil izražavanja, dikcija, vežde govora i izgovora i još što šta... tako da je GOVOR-PRAVILAN GOVOR posebna nauka user posted image

clock-img

04.11.2010, 15:30

clock-img

smeško

pencil-img

4271

IZVORNA PORUKA: Rada T.

Pravilan govor ne mora da podrazumeva znanje pravopisa. Na fakultetu smo imali odličan predmet, stilistika i retorika, naučen pravopis se podrazumevao a na tim časovima se samo ''brusio'' stil izražavanja, dikcija, vežde govora i izgovora i još što šta... tako da je GOVOR-PRAVILAN GOVOR posebna nauka user posted image

Dobro, primedba na mestu. I mislila sam na pravilan govor i pravilno pisanje, ali me mrzelo da dodajem. I nisam mislila na govor iz ugla novinara, nego iz ugla upotrebe gramatike.
Inace, to o cemu pises, nedostaje vecini nasih voditelja-manekena.

clock-img

04.11.2010, 15:35

clock-img

liliana

pencil-img

4820

Joj, ne pominji mi  "voditelje" koji , pri tom, sebe nazivaju "novinarima", a novine su viđali samo na trafici!!!!!!!!!

clock-img

04.11.2010, 15:43

clock-img

Anoniman

Dobro, primedba na mestu. I mislila sam na pravilan govor i pravilno pisanje, ali me mrzelo da dodajem. I nisam mislila na govor iz ugla novinara, nego iz ugla upotrebe gramatike.

...u potpunosti se slažemuser posted image

clock-img

04.11.2010, 15:44

clock-img

Anoniman

...u potpunosti se slažem!user posted image

clock-img

05.11.2010, 23:07

clock-img

red sonia

pencil-img

633

pedagog je nesto sasvim drugo...ja samo kazem da nismo roboti i da mozemo da pogresimo,naravno da ima mnogo nastavnika koji se ne izrazavaju pravilno ali ne treba ih odmah lincovati...a to ko bi trebalo da predaje a ko ne odlucuje ministar prosvete

clock-img

06.11.2010, 00:10

clock-img

liliana

pencil-img

4820

Na žalost, ministri prosvete se time ne bave, več neki sasvim drugi ljudi.

clock-img

06.11.2010, 06:30

clock-img

red sonia

pencil-img

633

ufff ministri uopsteno sve drugo rade a ne ono za sta su placeniuser posted image ...odosmo u offuser posted image

clock-img

06.11.2010, 08:50

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

Kod nas da bi bio dobar voditelj - spiker - novinar moras da imas spreh feler , da ne kazem govornu manu i da govoris cak sta vise user posted image
Sto se ministara tice : svaki od njih moze da bude ministar trgovine , zastite zivotne sredine i prostornog planiranja, poljoprivrede ..., ma svako ministarstvo mogu da vode i tako u krug.

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

25.12.2010, 13:00

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: olga75

Kod nas da bi bio dobar voditelj - spiker - novinar moras da imas spreh feler , da ne kazem govornu manu i da govoris cak sta vise user posted image
Sto se ministara tice : svaki od njih moze da bude ministar trgovine , zastite zivotne sredine i prostornog planiranja, poljoprivrede ..., ma svako ministarstvo mogu da vode i tako u krug.

user posted image user posted image

clock-img

04.02.2011, 15:01

clock-img

Anoniman

opet ja - pitanje za filologe - pasiv futura egzaktnog, npr.
(kad) budem spreman, (kad) budem bio spreman ili oba?

clock-img

04.02.2011, 15:50

clock-img

Anoniman

( kad) budem spreman...

clock-img

04.02.2011, 15:56

clock-img

Anoniman

user posted image  a u nekoj maloj gramatici (Lj. Micunovic) se navodi (kad) budem bio...a meni oba zvuce ok.

clock-img

04.02.2011, 16:07

clock-img

Anoniman

To nije pasiv ni jednog glagolskog oblika...Postoji jedan oblik koji se zove potencijal prosli, ali njegov pasiv glasi (KAD) BIH BIO SPREMAN...
Mada je to usvojeno kod nas..I meni zvuci normalno, ali nije pravilno...

clock-img

04.02.2011, 16:08

clock-img

JMPM

pencil-img

2751

Vidim da ste spominjale nastavnike (prosvetne radnike) i da se nadovezem na to-meni takodje nije normalno da neko ko predaje deci bilo kakav predmet ne govori pravilno.Moja svekrva je prosvetni radnik i verujte mi da nikada ne bih odvela svoje dete da ga ona po svome vaspitava,jer ne zna pravilan govor,koristi reci koje nikada niko nije cuo,guta slova,naglasak na nepotrebnim mestima...nije ni cudo sto nema posao u struci...
Sve u svemu,za to sam da svaki nastavnik pravilno govori pred decom,da bi se i ona kasnije pravilno izrazavala user posted image

clock-img

04.02.2011, 16:11

clock-img

Anoniman

hvala! i bilo mi je cudno sto se u cuvenoj "zutoj" gramatici (Stanojcic - Popovic) i ne pominje. Ne znam kako je to onda ovaj stavio, a jos pise i da je to prirucnik za osnovne i srednje skole user posted image

clock-img

04.02.2011, 16:11

clock-img

Anoniman

Predavaci moraju da se trude da usavrsavaju svoj govor...user posted image

clock-img

04.02.2011, 16:14

clock-img

JMPM

pencil-img

2751

IZVORNA PORUKA: verolino

Ne moze svako ni biti predavac user posted image .Uvek sam se divila i sa paznjom slusala profesore i nastavnike koji su fino govorili,koji su imali bogat recnik,a ne svaka druga rec da bude "ovaj" ili "elem".

clock-img

04.02.2011, 16:16

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: JMPM

IZVORNA PORUKA: verolino

Ne moze svako ni biti predavac user posted image .Uvek sam se divila i sa paznjom slusala profesore i nastavnike koji su fino govorili,koji su imali bogat recnik,a ne svaka druga rec da bude "ovaj" ili "elem".

Jao, tu si u pravu, prosto je zadovoljstvo slusati elokventne ljude...Ja sam na faksu naucila da pricam..Pre toga sam bila nema ovca koja nije znala da bekne bez postapalice...I sva deca su sada takva zato sto se jako malo paznje obraca na govornu kulturu..

clock-img

04.02.2011, 16:19

clock-img

JMPM

pencil-img

2751

Danas deca ne znaju ni da pisu,nego samo da tipkaju i sve su to skracenice i u pisanju i u govoru,a to je jezivo user posted image !Nista se ne cita,cak ni lektire,nesto sto je obavezno nadje se na netu i kraaaj.Bzvz,msm,nmg,omg,vt,vtp.........mislim,sta reci user posted image

clock-img

04.02.2011, 16:23

clock-img

Anoniman

najgore je sto su takvi i oni koji su zavrsili fakultete. ne samo sto ne znaju da govore, vec ne znaju ni osnovna pravila pisanja.