cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Pravopis

clock-img

27.05.2010, 22:22

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Alexx RR

Pedijatrica? user posted image

Kako se kaže ženski pedijatar?

Onda mi je pedijatar rekla... user posted image

clock-img

27.05.2010, 22:24

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Tashke

user posted image user posted image user posted image                user posted image

clock-img

27.05.2010, 22:26

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Jooooj, meni groooznooooo user posted image

Do not speak - unless it improves on silence.

clock-img

27.05.2010, 22:44

clock-img

Maya21

pencil-img

2923

ja proverila u ovom najnovijem pravopisnom recniku, nema pedijatrice... onda je valjda pedijatar user posted image

clock-img

27.05.2010, 22:46

clock-img

buhla

pencil-img

2564

frizer - frizerica ... kako kaze nas voditelj eurosonga user posted image user posted image user posted image

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

clock-img

27.05.2010, 23:07

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: kaliopi

Ne držim se slepo literature niti njihive autore doživljavam kao nepogrešive i izričite.
Sto ljudi sto ćudi.       user posted image

Ni ja ih ne dozivljavam kao nepogresive. Ali spremnost da oborim njihova misljenja steci cu kada budem imala dovoljno argumenata da to uradim. Zato prihvatam ono sto kazu, jer mi zvuci logicno. Sa druge strane, ne bih nikoga da vredjam, ali strucnjaci za jezik jesu najbolji na beogradskoj katedri. Imena im govore sama za sebe. Kao trece, htela sam samo da ti kazem da literatura stoji kao potvrda mog ne-lupanja, a ne kao moj prirucnik za slepe. I kao poslednje, morfologija je oblast koju jako dobro poznajem i volim, na njoj cu, nadam se,  doktorirati, tako da poprilicno dobro znam o cemu govorim.
Tako da draga moja Kaliopice stavljam tacku na temu ove polemike ( mislim na korzo i postove nakon toga), ali sam spremna za nove izazoveuser posted image user posted image user posted image

clock-img

27.05.2010, 23:08

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: verolino

Tako da draga moja Kaliopice stavljam tacku na temu ove polemike ( mislim na korzo i postove nakon toga), ali sam spremna za nove izazoveuser posted image user posted image user posted image

user posted image
Dogovoreno.user posted image
Volim inteligentne ljude....user posted image

clock-img

27.05.2010, 23:09

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Maya21

ja proverila u ovom najnovijem pravopisnom recniku, nema pedijatrice... onda je valjda pedijatar user posted image

Pa naravno da je pedijatar, ali se feministickom (ili lezbo lobiju, sta znamuser posted image ) ucinilo da se time omalovazavaju zene. Ja sam zensko i ne smatram to omalovazavanjem.

clock-img

27.05.2010, 23:10

clock-img

Anoniman

user posted image
Dogovoreno.user posted image
Volim inteligentne ljude....user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

28.05.2010, 15:10

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

Ali, onda se postavlja pitanje kako napraviti paritete u zenskom rodu kod sledecih imenica, npr. vozac, trener, psihijatar...Nece valjda biti-vozacica, trenerka, psihijatrica...user posted image user posted image

user posted image e ovo trenerka ili trenerica čujem od moje jadne zbunjene dece na treningu user posted image . Neobično im da me zvou treneru. Onda sam ja probala da ih naučim da u aikidou trenera ili učitelja treba zvati SENSEI, bez obzira dal je muško ili žensko. E tek su se tad pogubili. Problem smo rešili tako što me zovu samo po imenu.user posted image

AL eto gore još jedna nedoumica strana reč AIKIDO : kaže se "u aikidU" ili " u aikidOU", odnosno trener aikida ili aikidoa
ja bi radije dodala nastavak na naziv veštine i rekla bi "trener aikidoa"
user posted image

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

clock-img

28.05.2010, 15:12

clock-img

anuksunamun

pencil-img

2597

trener aikidauser posted image

clock-img

28.05.2010, 15:15

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

meni reči kao "pedijatrica" ili "voditeljica" ... nekako liče na ovaj novi hrvatski koji čujemo na tv-u
a i naši voditelji lupajuuuuu, naročito ovi sa ovih naših "južnih" televizija. Mada i na nekim našim popularnim kanalima ima dosta nebuloza (npr Pink). Nisam stručnjak za srpski jezik ali mi stvarno smeta kad čujem tako neke izmišljotine kao eto ta gore pomenuta voditeljica user posted image

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

clock-img

28.05.2010, 15:19

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

IZVORNA PORUKA: anuksunamun

trener aikidauser posted image

ali svaki slog  u reči ima konkretno značenje pa ga ja zato ne bi menjala:
AI- sklad, ljubav
KI- energija (ima mnogo različitih prevoda i značenja)
DO - put

Isto je sa ostalim borilačkim veštinama koje dolaze iz japana ili drugih azijskih zemalja:
karate, džudo (judo), kendo.....

clock-img

28.05.2010, 15:21

clock-img

anuksunamun

pencil-img

2597

aikido je strana rec prema tome ne podleze svim pravilima naseg jezika..probaj da menjas po padezima radio...isto je nepravilno ..neces reci voditelj radioa nego voditelj radia ..

clock-img

28.05.2010, 15:23

clock-img

anuksunamun

pencil-img

2597

mozda si i ti u pravu ...ne znam ...meni se to ucinilo kao logicno resenje ....onda je mozda trener aikido-auser posted image

clock-img

28.05.2010, 15:24

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Tashke

user posted image user posted image user posted image                user posted image

kad smo kod toga,
ja sam andragog po zanimanju i rekli su mi da sam
ANDRAGOSKINJA
a pedag
PEDAGOSKINJA

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

uvek cu govoriti da sam ANDRAGOG

clock-img

28.05.2010, 15:25

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

eto mi tako kažemo: trener aikidoa, u aikidou.... trener džudoa ( bilo bi malo čudno reći trener džuda, zar ne?!)
user posted image ali klinci su toliko zbunjeni tim rečima da ja uvek umirem od smeha. Naročito se zbune kad im kažemo da su oni sad aikidoke ( kao što sam čula džudiste da sebe zovu džudoke user posted image user posted image )

clock-img

28.05.2010, 15:26

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

user posted image user posted image user posted image user posted image
i nek mi neko kaže da je srpski jezik lak!!!!user posted image

clock-img

28.05.2010, 15:28

clock-img

anuksunamun

pencil-img

2597

IZVORNA PORUKA: Modessty

eto mi tako kažemo: trener aikidoa, u aikidou.... trener džudoa ( bilo bi malo čudno reći trener džuda, zar ne?!)
user posted image ali klinci su toliko zbunjeni tim rečima da ja uvek umirem od smeha. Naročito se zbune kad im kažemo da su oni sad aikidoke ( kao što sam čula džudiste da sebe zovu džudoke user posted image user posted image )

Vuk je napravio zestoku pometnju...u nasem jeziku...doneo jedno dobro pravilo iz nemacke ali je zato uveo jezik svinjara i govedara...pa se sada mucimo ovako...bolje da je zastupljena NJegoseva ideja :):):):)

clock-img

28.05.2010, 15:31

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

Eh taj Vuk! Baš je morao da bude pametan user posted image

Šta li bi reko da sad vidi skraćeno pisanje koje koriste klinci na netu i u sms porukama user posted image user posted image user posted image Jadan sigurno bi se odmah razboleo od muke! user posted image

clock-img

28.05.2010, 15:35

clock-img

anuksunamun

pencil-img

2597

Eh taj Vuk! Baš je morao da bude pametan user posted image

Šta li bi reko da sad vidi skraćeno pisanje koje koriste klinci na netu i u sms porukama user posted image user posted image user posted image Jadan sigurno bi se odmah razboleo od muke! user posted image

wow modesty ti si trener aikido-a ...ja sam htela to ovde da upisem imam u komsiluku martial art & defence ...jako me privlace borilaacke vestine...

clock-img

28.05.2010, 15:41

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

Samo napred anuk!!!! Daću ti dopunske časove preko neta ako treba user posted image
Znam da je off al ja sam htela da krenem samoodbranu za žene kad mi se desio moj vanzemaljac pa to odlažem za sledeću godinu
Na treningu se sigurno nećeš mučiti gramatikom i pravopisom user posted image

clock-img

28.05.2010, 18:17

clock-img

usamljena

pencil-img

756

Ja bih da se javno izvinem Vucku jer mislim da sam je uvredila na ovoj temi. Vucko IZVINI user posted image

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce

clock-img

28.05.2010, 20:03

clock-img

Anoniman

AL eto gore još jedna nedoumica strana reč AIKIDO : kaže se "u aikidU" ili " u aikidOU", odnosno trener aikida ili aikidoa
ja bi radije dodala nastavak na naziv veštine i rekla bi "trener aikidoa"
user posted image

Jel  i verujes da to n iko ne zna..Na ssu na faksu koristili kao zamorcice za ankete sto se tice takvih imenica...Npr. kakaa ili kakaoa i sl.user posted image

clock-img

28.05.2010, 22:18

clock-img

Anoniman

jedna mala napomena - neko je gore pomenuo radio, ne kaze se "voditelj radia" nego "voditelj radija". u recima kao sto je radio i taksi dodajemo "j" u ostalim padezima.