Nas buzet je 400 eur mesecno, 100 ode na racune, + jos 10 e na mobilne(otprilke po 5e), + markice oko 35e, odrzavanje zgrade + 5...tako da je to ukupno oko 150,
oko 160 do 180 e ode na hranu i hemiju ako je kupujem...uglavnom potrosnju racunam na godisnejm nivou u procentima a nesto redje na mesecnom ali evo oprilike mesecne....
tolet papir i tako to 20eur izadje 200
hemija
Hemija mi traje dugo pa je racunam na godisnjem nivou jedan prasak od 5kg mi je dovoljan za skoro celu godinu pa sam odlucila da uzimam onaj u kartoncicu od 100 din jer onda mogu da uzmem i neki skuplji a ne Rubel(ostavlja fleke po crnom vesu), omkesivac mi brze ide 2l za dva meseca nekad mozda uspem da razvucem duze, ostale mr mucsulo i te slicne stvari za kamenac i staklo, pronto uzimm godisnje (stan detaljno cistim nedeljno) po jednu bocu. Maramice za namestaj i pod uzimam (obozavam ih sve usijaju) - na 3 do 4 meseca oko 200din odkako koristim usisvac sve je lakse. Masinu koritim oko 2 puta nedeljno posle 12h jer je stuja jeftinija, bojler cesto zaboravim da ukljucim preko noci pa sa sa njim i kuvanjem luksuziram preko dana i ako ne bi trebalo, sada mi je u stanu 36c pa sam morala da trosim i klimu da spustim na 29...
hrana
Nekada sam isla u Tempo i Metro ali posto sada menjam dva prevoza muka mi je da sa po 5kg putujem nazad dobijem upalu misica i sl, pa tu verovatno gubim novac, koliko god da sam racionalna nemogu u svemu da budem prakticna, ocu i da uzivam malo, kupujem na pijaci i u Maksiju.
Jednom u 6 meseci kupujem litar ulja od grodzice to mi je pored kafe (koju nemogu jos da ostavim) veci izdatak, nes kupujem na 2,3 meseca. Kad potorsim pijem inka kafu jer je zdravija (nema kofeina i nije diuretik i ne izbacuje kalcijum).
Integralni pirianc 1kg nedeljno, uglavnom njega dorucukujem, Scotty parabolied pirianc (80%ocuvanih hranljivih materija) jednom mesecno, trosim na paradajiz sos jer malko zdraviji od kecapa oko 100 din nedeljno, (njega i trunku fete i origna dodajem u pirianc da bude bolji ukus).
Od gresnih stvari ponekad kupim sladoled od 50 din ili bruskete(njih obozavam ali imaju oko 450kalorija i oko 4,5 grama soli koliko se secam), za mm grisine sa kikirikijem.
Sok volim samo nektar, tu sam jako probirljiva, pre sam volela nekst ali su ga mnogo zasladili, kad imam novca kupujem sok 250 din u zdravoj hrani kao prirodan, nekad sam i cedila (ali mora da se popije odmah ili se ukiseli), posto su vec sokovi puni vestacke hemije, malog procenta susenog voca i secera, pijem ga pola case dnevno, ili u casici od rakije, uglavnom se trudim manje jer goje (kada sam bila mladja pila sam 1l dnevno). Gazirano ne pijem. Alkohol takodje. Ne pusim.
Od mesa spremam samo pilece belo file, jednom nedeljno. Od sira kupujem fetu (i ako ima mnogo masti) 250gr mesecno, ona mi je greh. Pecurke nedeljno 1 kg. Paradajiz 2kg nedeljno.
Ostalo povrce koje je u sezoni takodje spremam nedeljno grasak, boraniju, spanac, tikvice...(jos uvek ucim da kuvam sva jela)...
Helb uzimam kad se setim (jer ne valja jesti belo brasno, so, beli secer znate ono tri bele smrti i tako to, a oreginalni hleb bez kvasca mi je grozan i gorak), tako da hleb kupujem otprilke dva puta nedeljno da se ne bi gojili(moj mm ima 100kg jeste visok ali mora mnogo da pazi jer mu se lepi ko zna koliko bi trosili da sme da jede sta hoce) a i tad ostane hleba...
Cokolada samo crna bar 70% kaka dve nedeljno, sporije se jede a bar je malo zdrava za srce.
Dalje cesto kupujemo mleko i juogurt, mleko jedem sa muslijem ali onim koji ne goji ne cokoladnim vec sa zitaricama, ako moze bez kuruznih pahuljica, suvo grodje ubacim za ukus.
Dalje voce redje kupujem jer dobijam od svekrve, ona nam puno pomaze dva puta mesecno donese, voca, jaja, ribe, rucka, jedan vikend rucamo kod mojih, jedan njegovi donesu pa tada ne spremam nista...
Med i zuti secer kao i brasno kupujem godisnje(otrpilike).
Generalno volim zdravu hranu, imam devizu kad vec goji onda da bude kvalitetno tj. zdravo gojenje, citam deklaracije, konbinujem gledam da bude zastupljeno i voce i povrce i zitarice i nemasno meso...na hrani samo stedim sto se tice kolicine jer sam se u prvoj godini braka ugojila cak 5 kg pa sada polako mesec, po mesec vracam na staro...
Ostane po 50 e meni i mm...
Ja mojih 50 stedim kad mogu ali svaki drugi mesec mi treba za lepotu tako ja to zovem stavka lepota
farba 10eur(iz apoteke) na dva meseca i redje od kako ne idem u boje mnogo drugacije od moje, frizer jednom u 4 meseca 10 eur...sama je stavim farbu ali me frizer ipak lepse osisa pa sam odlucila da izdvajam i za to....krema 15 eur jednom u 3 do 6 meseci zavisi u kakvom mi je stanju lice, imam neke probleme pa ma koliko da se trudim da predjem na jeftinu kozmetiku Avene mi uvek najbolje sredi sve a nije ni malo jeftin...
Bar 10 eur potrosim na izalske sa drugaricama i kafe...sad mi se bas ide na Adu ili bazen....tako da od tih 50eur retko ostane vise 10, najvise ustedim zimi jer tada nigde ne idem, ovako non stop sam po gradu pa padam u iskusenja, odeca, ves, kozmetika, jos uvek obanavljam gredrobu jer sam shvatila da vise nikad necu imati kg kao pre deset godina i da je posle 8 godina doslo vreme za osvezenje pre sam nosila 36, a sad 38 i 40 broj pa kad kupim nesto u svojoj velicini jos bolje izgledam nigde ne kipi, zato jos uvek trosim na to i ako ne bi trebalo do kraja godine cu sve obnoviti sa basic items. Mada cuvam staru odecu, mastam poneakd da u slucaju da ikad smrsam, kao dok sam studirala, udjem ponovo u te stvari...ali tada sma se vise nervirala pa nisam mogla da jedem sad sam uvek raspolozena za klopu.
Moj mm ugalvnom uskace za te potpravke, stvari za stan(nismo jos svesredili), knjige i sl... jer on svoj deo pazljivije razlozi nema zaletanja za odecu kao ja, pa cesto opet uzmem od njega kad ostanem i pored sve moje zelje za ekonomisanjem bez dinara par dana pred kraj meseca....
Kad mogu ja ostavim to za put, ali uvek nesto iskrsne ne planirano, popravka, rodjendani, lekar....