Drage devojke,
Iscitala sam sve sto ste do sada pisale (hvala puno i canovima koji su mi odovarali na pp sto sam slala, pomogle ste mi dosta :))
Pre 2 meseca smo dobili dg azoospermija, i odmah smo krenuli u borbu.
nakon 3 spermograma sa nulama, Dr Vinka nas je uputila na analize i situacija je da je FSH i prolaktin visok, inhibin nizak i testosteron dobar. Najveci problem je kariotip ( Jakobsov sindrom, 47 XYY),dok su mikorodelecije u redu na sva tri regiona AZFa, b i c.
Dok smo cekali ponovo termin kod Vinke otisli smo u Leskovac, kod prof Stojkovica ( sjajan covek, ljudski pristup i sve pohvale za tretman tamo). On se bavio samo genetikom i savetovao dodatne genetske analize mikrodelecija, koje se ne rade u Srbiji. Trenuto smo u komunikaciji sa par klinika u Italijji i Nemackoj oko mogucnosti da se kod njih odrade dodatno mikrodelecije. Vinka nam je nakon analiza dala Nolvadex i Fertril max tabete 2 meseca kao priprema za microtese, nakon toga kontrola i dala je sanse za uspesnost microtese 10 do 20%. Naravno preporucila je da radi microtese ona, u Jevremovoj ili Pronatalu. To nam je bio bas sok, a i generalno njen pristup i sam preged ne bih komentarisala, slicno iskustvo kao i ostalim clanovima.
U medjuvremenu smo kontaktirali dr Emrea, lagana komunikacija mejlom a zatim whats ap, culi smo se i jako brzo zakazali pregled za januar. Rekao je da ovom slucaju lekovi ne mogu nista dodatno na pomognu, vec jedino mtese.
On je dao sanse nekih 50%, te smo odlucili da ne idem na paralelnu stimulaciju vec korak po korak. Ukoliko se nesto nadje, narednog puta bismo isli na aspiraciju a zatim i na transfer. Ovde sam i saznala da u Turskoj ne zamrzavaju jajne celije. Kakva je mogucnostost sa prenosom zamrznutih spermatozoida u neku drugu zemlju iz Turske (za slucaj da bismo VTO radili ovde ili u nekoj drugoj zemlji? Bilo je reci o tome i ovde na forumu ali me zanima da li neko ima zvanicnu informaciju ? Takodje nam je Emre dao mogucnost da se stimulacija krene ovde par dana, pa odredjenog dana da se ode u Istanbul i pominjao je saradnju sa ginekologom Dr Mihajlovic. Da li znate mozda gde on radi i gde je najbolje ici na stimulaciju ovde?
sto se tice cena, Micro tese je sada 2000, vto 3000 plus lekovi oko 1000, tako nam je dr Emre rekao.
Post je malo detaljan ali sam zelela da prenesem svoje iskustvo i informacije koje sam u ovom kratkom periodu prikupila, mozda ce nekome znaciti :)