Mi ovde u kraju, zapravo 20 metara od škole imamo jednu profesorku engleskog i nemačkog, koja drži privatne časove školarcima iz naše škole, i još dve škole u blizini. Znam za nju već par godina, i znam da grupe pravi tek od trećeg razreda, njen stav je da ne treba ranije kretati sa stranim jezikom. Jako je stroga, ali deca kod nje baš dobro nauče jezik. Prati školsko gradivo, i u grupi se uvek nalazi 2-3 mališana iz iste škole, isti razred, tako da su uvek spremni za kontrolne, diktate, ali uče naravno pomalo i konverzaciju.
Drugarice čija su deca (starija) u našoj školi kažu da u školi gotovo ništa ne nauče (isto je bilo i meni u mojoj školi, kada sam išla), i većina ide privatno, ali da se pokazalo da mnogo bolje znanje imaju deca koja idu kod ove žene, u odnosu na decu koja idu u privatne škole engleskog. Onda se desi da od petog razreda roditelji pokušaju da decu prebace iz tih privatnih škola kd ove žene, ali ona nema više prostora u grupama, jer su joj prioritet deca koja su kod nje od trećeg razreda.
Ja sam je juče zvala i dogovorile smo se da Sava krene, ona tek sada pravi grupe za trećake, i kreću sa radom sledeće nedelje. Časove (u početku su dva nedeljno, odvojena, a kasnije starijima ide dvočas, jer je njima bolja pažnja), i drži ih odmah posle škole kada je on prepodne, odnosno prepodne ako je on popodne, pa će on moći sam da ode kod nje, samo treba da pređe ulicu, kada mu se završe časovi. Iskreno, plaši me kako će on sve da stigne, jer ide i na šah (u školi, vezan sa časovimajedino su turniri vikendom, krenuo je sada i u muzičku, ide na sport(, ali mislim da mu je engleski bitan, i za kasnije, a i za školu, jer sada kreću sa gramatikom, i bolje mu je da u startu nauči kako treba.
Drugarice su prezadovoljne kako ona radi, i deca im kod nje idu do kraja osnovne i srednje škole. Nikada nisu dobili četvorku, ali kažu drugarice da im im što se konverzacije tiče, fale prilike da ga koriste, tu osećaju da bi moglo bolje.
Njeni učenici obično posle kod nje, od petog razreda nastave kod nje i nemački, ali mislim da će moj S ići na ruski, to mu je želja i ja neću da se mešam, a kakvo je stanje ovde, sa ovoliko Rusa, i ima smisla, pa ćemo za ruski da vidimo negde drugde, otom potom.
Videćemo, pod tenzijom sam iskreno zbog svih obaveza a i troškova, ali šta je tu je. Što se troškova tiče, odreći ću se nekih stvari za sebe, i uložiti u njega. Biće veselo kada sve to bude potrebno i za ćerku.
< Poruku je uredio dunja RR -- 7.9.2023 12:29:59 >
...
Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.
Šekspir