IZVORNA PORUKA: vikiveki
Torbice,reci mi za šta se koristi u inhalacijama spalmotil a za šta efedrin i berodual...Zanima me ima li kakvih i kojih razlika između ovih lekova...jer meni moj pedijatar samo savetuje spalmotil.Nestrpljivo čekam odgovor
Ima razlike naravno.
Spalmotil je aloprol - to je bronhodilatator koji se daje da se smanji opstrukcija, znas ono kad "svira", s tim da se daje da olaksa iskasljavanje, da se "olabave" donji disajni putevi.
Berodual je kombinacija dva leka, fenoterol i ipratropijum bromid, isto se koristi kao bronhodilatator, klasican lek za bronhitis, i naravno astmu. Ovo sve Peace zna i bolje, jer koristi kod deteta. Ja cu probati ovako malo srpski da ti docaram.
Efedrin su ti klasicne kapi za nos, dekongestiv, za rinitis i daje se da se malo "otpusi" nosic, da dodje do vayokonstrikcije odnosno da se ta natecena i prokrvljena sluznica vrati u normalu.
Ovde jos mozda da spomenemo bisolvon, on se daje kad je prisutan slajm, kako bi se razgradio.
Valjda nism mnogo zakomplikovala.