writing-img

Zdrava hrana

  
clock-img

20.10.2011, 07:47

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Za normalno funkcionisanje organizma i dobro zdravlje potrebno je uneti više od 6 hranljivih materija: ugljeni hidrati, proteini, masti, vitamini i minerali, voda.
...

Čitaj dalje...

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

20.10.2011, 08:14

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Lepo, mada imam par primedbica.  user posted image

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

20.10.2011, 08:59

clock-img

Anoniman

mina dodaj primedbe user posted image

A gde su tu jaja?!?!?! user posted image

clock-img

20.10.2011, 09:05

clock-img

minavb

pencil-img

12959

IZVORNA PORUKA: n i n a
A gde su tu jaja?!?!?! user posted image


Eto npr jaja, jedina namirnica iz kojih se protein iskorišćava skoro 100%. Mleko je navedeno kao izvor kalcijuma, a ne kao ivzor visoko vrednih proteina, onih koji najbolje grade mišiće, i ugljenih hidrata. Hleb i žitarice su takođe izvor proteina, i to ne zanemarljiv.  Osnovnih grupa namirnica ima 7 i najnovija istraživanja pokazuju da su zasićene masti najverovatnije nepravedno optužene za nastanak kardiovaskularnih bolesti (ovo je baš novo).


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

20.10.2011, 09:13

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Danas je svjetski dan JABUKE

Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Iako su neke sorte voća mnogo bogatije vitaminom C, zahvaljujući kombinaciji tog vitamina, minerala i ostalih tvari u jabuci, jabuka potiče imunološki sustav organizma i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i razornog utjecaja slobodnih radikala.

U to ime od jutros počinjem da jedem svako jutro jabuku prije doručka.
Mogu vam reći da mi je super sjelauser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

20.10.2011, 09:16

clock-img

Anoniman

A nigde ne piše da jabuka otvara apetit user posted image

P.S. "jedna jabuka na dan-zdravlje ceo život" user posted image

clock-img

20.10.2011, 09:18

clock-img

Lu

pencil-img

15094

 
Ja veličam njeno kraljevstvo, jer moje dijete jedino jede jabukuuser posted image


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

20.10.2011, 09:18

clock-img

Ana RR

pencil-img

34337

Da, meni otvara apetit user posted image

Bilo je skoro negde, da li na tv ili u novinama, kako je jabuka jedna od najotrovnijih voćki (ova koju kupujemo po marketima) jer da bi izgledala tako kako izgleda mora biti bezbroj puta prskana.


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

20.10.2011, 09:20

clock-img

Anoniman

Zato ja kupujem kod čika Joške na pijaci user posted image Njegove imaju i "ranu" od grane i tačkice, al' su super ukusne

clock-img

20.10.2011, 09:21

clock-img

minavb

pencil-img

12959

IZVORNA PORUKA: Ana RR
jabuka jedna od najotrovnijih voćki (ova koju kupujemo po marketima) jer da bi izgledala tako kako izgleda mora biti bezbroj puta prskana.


Ne valja ni previše prskana a ni kad se ne prska.


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

20.10.2011, 09:27

clock-img

Anoniman

Čili, kajenski papar i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum.Popularne su zahvaljujući svojem ljutom okusu koji je neizostavan dio mnogih jela i umaka.Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin.
Čim više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća.U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač.
Veliki ljubitelji papreno ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari.
Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti okus koji poboljšava okus hrane i stimulira probavu.I nije samo to - čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.
Zašto je čili zdrav?
Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta.
Ljute papričice:
1. Djeluju antiupalno
zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redoviti unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa
2. Sprečavaju bol
najnovija istraživanja potvrđuju da čili učinkovito smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.
3. Potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava
pokazalo se da ljute papričice smanjuju razinu kolesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju puno manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.
4. Poboljšavaju probavu
prema ayurvedi, ljuti okus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ayurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.
5. “Hrane” naš imunitet
žarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko žličica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.
6. Sprečavaju rak prostate
istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubojica” stanica raka. Nakon četiri tjedna terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta tjedno.
7. Potiču mršavljenje
ljuti okus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.
8. Sprečavaju čir na želucu
dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova.
9. Pomažu kod dijabetesa tipa 2
redoviti unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redoviti unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje razina šećera u krvi nakon obroka.
Kakve vrste paprike koristiti
Ljutina paprike ovisi o njezinoj vrsti. Međutim, čak u granicama jedne vrste ljutina se može razlikovati od papričice do papričice.
Ljutina paprike se mjeri prema posebnoj skali, pri čemu se koriste Scovillove jedinice:

slatka paprika = 0 jedinica
pepperoncini = 100 - 500 jedinica
pasilla = 1 000 - 1 500 jedinica
rocotillo = 1 500 - 2 500 jedinica
jalapeno = 2 500 - 5 000 jedinica
wax = 5 000 - 10 000 jedinica
vserrano = 10 000-23 000 jedinica
kajenska paprika, tabasko, guntur čili - 30 000 − 50 000 jedinica
crvena savina habanera = 360 000 − 500 000 jedinica
naga viper, infinity čili - 855 000 − 1 500 000 jedinica
Tabasco umak koji je na visokoj cijeni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica.
Generalno, čim je papričica (ili umak) ljuća, tim je bolja jer više ljekovitog sastojka - kapsaicina - sadrži.
Jednostavan način da ljutu papriku dodate u Vaš meni
Vrlo jednostavan način da dodate ljuti okus u Vaš svakodnevni meni jest da uz jelo koristite svježe ili ukiseljene ljute feferone ili gotove umake od čilija. Možete koristiti i čili u prahu, posipajući njim jela.
U trgovinama indijske hrane možete pronaći zdrav i ukusan indijski pickles - ljuti fermentirani proizvod od limete, manga, ulja gorušice, čilija i drugih začina.
Možete dodavati čili i tijekom pripreme jela - ali pripazite da ne otjerate od stola prijatelje ili članove obitelji!
Koju količinu ljute paprike unositi?
Unos ljute paprike ovisi o postotku kapsaicina koji ona sadrži - što se vidi po njezinoj ljutini.
Iako je ljuta paprika jako ljekovita, nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutog okusa potrebna je zlatna sredina. Ayurveda govori o tome da prekomjerni unos ljutog može imati negativne posljedice na zdravlje.
Obično, dovoljno je da unesete 1-2 žličice ljute paprike dnevno.

clock-img

20.10.2011, 09:37

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: minavb

IZVORNA PORUKA: Ana RR
jabuka jedna od najotrovnijih voćki (ova koju kupujemo po marketima) jer da bi izgledala tako kako izgleda mora biti bezbroj puta prskana.


Ne valja ni previše prskana a ni kad se ne prska.


Najbolje onda da ih ne jedeteuser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

20.10.2011, 09:50

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Jbg, ljudi žive u zabludi da se jabuke kupaju u pesticidima da bi bile lepe, i da su neprskane zdrave. Samo sam napisala da ni jedno ni drugo nije dobro, a na tržištu se ne mogu naći(ovde mislim na markete, ne na pijace) jabuke koje nemaju atest o zdravstvenoj ispravnosti, tj koje su nekontrolisano prskane. Ne mislim da su najotrovnije i milion puta sam ovde pisala da prskano nije otrovno.
Jedem jabuke i ješću ih i dalje.



_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

20.10.2011, 10:46

clock-img

Ana RR

pencil-img

34337

Ma i ja ih jedem, nego sam samo napisala ono što sam čula. 

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

20.10.2011, 18:02

clock-img

Natalie018

pencil-img

300

IZVORNA PORUKA: minavb

Jbg, ljudi žive u zabludi da se jabuke kupaju u pesticidima da bi bile lepe, i da su neprskane zdrave. Samo sam napisala da ni jedno ni drugo nije dobro, a na tržištu se ne mogu naći(ovde mislim na markete, ne na pijace) jabuke koje nemaju atest o zdravstvenoj ispravnosti, tj koje su nekontrolisano prskane.



Nazalost, nisi u pravu.. na trzistu ( i u marektima)  se jos kako mogu naci namirnice koje su nekontrolisano prskane i neispravne. U zemljama EU se redovno desava da se pojedine ture voca i povrca povlace iz prodaje jer je otkriveno da sadrze vise pesticida nego sto je to dozvoljeno. Da li bi u ovoj nasoj prilicno neuredjenoj drzavi, takve proizvode zaista povukli, i da li se, i koliko to sto se nadje na rafovima, kontrolise?  

clock-img

20.10.2011, 19:13

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Moj dobavljac meni donosi atest o zdr. ispravnosti za svaku berbu za svaku namirnicu. Znam da neki veliki marketi to takodje traze od domacih proizvodjaca, a takodje znam da voce i povrce iz uvoza, bez pratece dokumentacije (atesti) ne moze da se uveze. Na nasem trzistu i dalje ima nekontrolisano prskanih proizvoda, ili proizvoda prskanih nekontrolisanim sredstvima, ali ne znaci da su svi takvi.


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

20.10.2011, 19:40

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Al na kraju, u stvari, redovan potrosac ne zna sta kupuje?

clock-img

20.10.2011, 20:15

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Mislim da je Lu temu otvorila da pisemo o nekim drugim stvarima.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

21.10.2011, 10:30

clock-img

Anoniman

U prijašnja vremena, kruh se mijesio ručno od brašna i vode s dodatkom kvasca ili kiselog tijesta.
Proces izrade kruha trajao je satima, često i cijelu noć.
Danas, pekarski proizvodi se rade na brzoj traci.
Od trenutka zamjesa tijesta do pakiranja i prodaje gotovog proizvoda prolazi i manje od 4 sata.
Da bi ovo postigli, proizvođači koriste razne dodatke - regulatore kiselosti, poboljšivače okusa, boje te sredstva za učvršćivanje tijesta i sprečavanje zgrudnjavanja.
Sve to se radi da bi se ponovno vratio izgubljeni okus i miris kruha, te se popravila šteta nanijeta njegovom brzom pripremom.
Nakon pečenja, proizvode špricaju kemikalijama poput kalcijeva propionata da bi spriječili rast gljivica i time povećali rok trajanja.
Proizvode zatim pakiraju u atraktivnu plastičnu ambalažu, u kojoj oni nas dočekaju na policama trgovinama.
Komercijalna proizvodnja kruha je precizna “znanost”. Količina aditiva određuje izgled, okus, boju, miris i trajanje pekarskih proizvoda.
Jedan od njih je l-cistein.
Što je L-cistein i zašto ga dodaju u pekarske proizvode
L-cistein (ili E 920) je neesencijalna aminokiselina i jedan od aditiva, koji se rutinski primjenjuju u pekarskim proizvodima.
Koristi se kao tvar za tretiranje brašna, jer poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta, a time i izgled konačnoga proizvoda.
Zbog toga ga dodaju u kruh, kekse, peciva, kolače i brzo smrznute proizvode.
Iako se l-cistein može proizvesti u laboratoriju, većina ga se dobiva is prirodnog i jeftinog izvora - ljudske kose.
Kosa se otapa u kiselini, nakon čega se l-cistein izolira u kemijskom procesu, pakira i šalje komercijalnim proizvođačima kruha.
Osim ljudske kose, drugi izvori l-cisteina uključuju kokošja i pačja perja, dlake životinja, rogovi krava i naftni nusproizvodi.
Usput, većina kose koja se koristi u proizvodnji l-cisteina, skuplja se s podova frizerskih salona u Kini.
Iako će većina nas ovu činjenicu pročitati s gađenjem, čini se da većini potrošača zapadnjačkog svijeta konzumacija kose nimalo ne smeta.
Međutim, ako ste vegetarijanac, musliman ili židov, nastaje ozbiljan problem.
Muslimani ne smiju konzumirati ništa što je proizvedeno od dijelova ljudskog tijela. Mnogi rabini također zabranjuju konzumiranje kose, zbog istih razloga.
A ako ste vegetarijanac - konzumiranje ljudske kose ili dlake životinja nikako ne dolazi u obzir!
Situaciju još gorom čini zakon prema kojem proizvođači ne moraju označiti l-cistein na etiketi proizvoda.
Dakle, nemojte se zavaravati ako ne pronađete l-cistein na etiketi. Ovaj sastojak se rutinski dodaje u brašno za pripremu kruha, kolača, peciva i drugih komercijalnih pekarskih proizvoda.
Domaći kruh - više truda, više zdravlja
Ne sviđa Vam se konzumiranje ljudske kose? Pitate se na koji način možete izbjeći unos l-cisteina i drugih štetnih aditiva? Odgovor je samo jedan - pravite svoj kruh!
Naravno, ovo nije najjednostavnije niti najjeftinije rješenje. No, ostati zdrav u našem modernom svijetu nije ni jednostavno, ni jeftino.

clock-img

21.10.2011, 23:23

clock-img

mikica sa

pencil-img

1751

uh, bas mi se zeludac poceo prevrtati kad ovo procitah. ne sumnjam uopste jer je bitan samo profit.
doduse, u zadnje vrijeme jako cesto idem u dm da uzmem integralne zitarice, lan, sojine ljuspice itd. pokusavam koliko god mogu da pocnem zdravije da zivim jer imam jako dobar razlog, eno ga spava user posted image

_____________________________

rodila sam andjela 05.04.2011. :)))

clock-img

22.10.2011, 12:50

clock-img

Anoniman

Zamislite namirnicu, koja daje sve neophodno za zdravlje, pomlađivanje i detoksikaciju organizma.
Uz pomoć koje možete spriječiti alergiju, prehladu, artritis, rak i bolesti oka.
Namirnicu, koja daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju.
Da, takva hrana zaista postoji.
Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne.
Evo 13 razloga zbog kojih trebate uvrstiti brokulu u Vaš svakodnevni meni.

1. Brokula štiti od raka
U brokuli su pronađena čak 3 aktivna sastojka, koja štite od raka: 3,3'-dindolilmetan (DIM), glukorafanin i indol-3-karbinol.
Ovi sastojci blokiraju razvoj stanica raka i sprečavaju rak crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate.

2. Brokula regulira krvni tlak
Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica.

3. Brokula jača imunitet
Brokula sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade.

4. Brokula je dobra za trudnice
Brokula sadrži velike količine folne kiseline, koja je bitna za prenatalni razvoj bebe.
Osim toga, folna kiselina je bitna za obnavljanje stanica i igra važnu ulogu u prevenciji raka.

5. Brokula štiti od artritisa
Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva.
Zahvaljujući tome brokula pomaže sprečavanju reumatskih bolesti.

6. Brokula regulira probavu
Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.

7. Brokula je dobra za oči
Brokula sadrži velike količine luteina, vitamina C, beta-karotena i zeaksantina, koje sprječavaju bolesti oka.

8. Brokula smanjuje kolesterol
Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokula, su bitni za odražavanje normalnih razina kolesterola u krvi.
Zbog toga je brokula odlična namirnica za prevenciju ateroskleroze.

9. Brokula štiti od bolesti srca
Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i sprječavaju bolesti srca i moždani udar.

10. Brokula pomaže kod mršavljenja
Brokula je idealna namirnica za mršavljenje. Sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brokula brzo izaziva osjećaj sitosti.
Brokula je bogata i proteinima, koji su bitni za izgradnju mišića i sagorijevanje masnih naslaga.
Jedna čaša brokule sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.

11. Brokula sprječava alergije
Brokula sadrži velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protualergijsko djelovanje.
Istraživanja su pokazala da folna kiselina regulira imunološki odgovor organizma. (Kako znamo, alergije su imunološki odgovor organizma na obranu od bezopasnih tvari iz naše okoline.)
Zbog toga, brokula je poznata kao hrana koja sprečava astmu i alergije.

12. Brokula je dobra za kosti
Brokula je dobar izvor kalcija i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.

13. Brokula čisti organizam
Brokula sadrži glukorafanin, glukonasturtian i glukobrasicin. Ova tri sastojka, koji su prirodno prisutni u brokuli, pomažu eliminaciji toksina iz našeg organizma.


Kako najbolje pripremiti brokulu?
Najviše vitamina sadrži sirova brokula i brokula kuhana na pari. I dinstanjem brokula zadržava veći dio nutrijenata.
Međutim, nije preporučljivo kuhati brokulu u vodi, jer time ona gubi većinu svojih vrijednih sastojaka.
Čim ju duže kuhate, tim će manje vitamina ostati u brokuli.

Koliko brokule je potrebno jesti?
Da biste uživali u brojnim dobrobitima brokule, jedite 1 čašu ovog povrća dnevno ili 2-3 čaše brokule tri puta tjedno.

clock-img

24.10.2011, 06:08

clock-img

Anoniman

ajde zene pisite o zdravoj hraniuser posted image

clock-img

24.10.2011, 13:15

clock-img

Anoniman

hajde LU ti kreni

clock-img

24.10.2011, 13:17

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: mikica sa

uh, bas mi se zeludac poceo prevrtati kad ovo procitah. ne sumnjam uopste jer je bitan samo profit.
doduse, u zadnje vrijeme jako cesto idem u dm da uzmem integralne zitarice, lan, sojine ljuspice itd. pokusavam koliko god mogu da pocnem zdravije da zivim jer imam jako dobar razlog, eno ga spava user posted image



naravno da nije bitan proft ali ja sam podelila tekst sam vama u punom izdanju nemam zivaca da nesto brisem oduzme vremena ovo je prvenstveno za ljude koji zele da zive dravo tj da se hrane zdravo bezobzira u sta verujuuser posted image

clock-img

30.11.2011, 04:01

clock-img

Yag

pencil-img

1627

sta je sa zdravom hranomuser posted image

U narodu još poznat i kao ćeten ili preslej, lan se smatra jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka na Zemlji.
U vrijeme naših baka, poput mora plavi nasadi lanenih cvjetova bili su čest prizor.
Ova se biljka u to doba naveliko koristila za izradu tkanina jednostavnim alatima u kućnoj radinosti.
Ljekovita svojstva malih sjemenki korištena su i za olakšavanje mnogih zdravstvenih tegoba te održavanje dobrog zdravlja.
Danas se lan neopravdano zanemaruje, a iznimna vrijednost njegovog sjemena poznata je tek upućenima u znanja o zdravoj prehrani.
Bogatstvo vrijednih sastojaka
Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, te brojnih drugih vrijednih nutrijenata.
Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, te minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij.
Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).
Sjemenke su također najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa.
Lan je moguće konzumirati kao sjemenke (potrebno ih je samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost) ili jednostavnije – u obliku ulja.
Laneno ulje dostupno je kao tekuće ulje u bocama te u kapsulama radi jednostavnijeg uzimanja.
Ne preporučuje se koristiti ga za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari.
Ljekovito djelovanje
Redovito korištenje sirovog lanenog ulja ima širok spektar ljekovitog djelovanja. Neka od njih uključuju djelovanje na:
stanice raka, naročito rak dojke, jajnika i prostate

  • mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi
  • aterosklerozu
  • srčane tegobe, posebice pojavu srčanog infarkta, te aritmije
  • hipertrofiju prostate
  • upalu mokraćnog mjehura
  • nastanak žučnih kamenaca
  • probavu (blaga laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije djelovanje od ulja)
  • artritis i bolove u zglobovima
  • metabolizam masnoća u tijelu
  • simptome ekcema, psorijazu, akne, glatkoću i blistavost kože
  • simptome menopauze
  • imunitet i slobodne radikale
    Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa.Vrlo je korisno i za vanjsku primjenu kod suhe i ljuskave kože.
    Jednostavan i ukusan, a iznimno zdrav obrok možete pripremiti tako da laneno ulje umiješate u svježi kravlji sir, a tome se može dodati i malo čili papričice. Potrebno je dobro izmiješati sve sastojke, tako da se u potpunosti prožmu. Ovaj recept preporučuje se za održavanje idealne tjelesne težine i dobrog zdravlja.
    Preporučeni unos i čuvanje
    Najbolje je koristi laneno ulje iz organskog uzgoja.
    Ulje visoke kvalitete uopće nema ili je jedva osjetnog mirisa i vrlo je blagog, pomalo orašastog okusa.
    Kako bismo u potpunosti iskoristili sve blagodati lanenog ulja, preporučena dnevna doza unosa je 1-3 velike žlice. Ova količina ne bi se trebala prekoračiti.
    Ukoliko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi ili ste trudnica ili dojilja, prije uzimanja lanenog ulja savjetujte se sa svojim liječnikom.
    Kod čuvanja ovog ulja trebamo uzeti u obzir njegovu osjetljivost na svjetlost i temperaturu te sklonost oksidaciji. U slučaju kvarenja, u lanenom se ulju počinju oslobađati štetne molekule lipid peroksida, a ono postaje gorko i oštrog mirisa.
    Stoga ga je nužno držati dobro zatvorenog u hladnjaku, što se također odnosi i na laneno ulje u kapsulama.





_____________________________

21.12.2012. end of the world but my world start again 21.12.2012. SANIN ;)))