cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Vocni tart

clock-img

14.09.2011, 11:56

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Ovo je u originalu tart sa malinama, ija cu vam napisati kako se pravi, ali cu dodati i moju verziju sa breskvama.

250g brasna
125g butera
1jaje
60g secera
malo kore limuna

Sve sastojke imesati i zamesiti fino glatko testo. Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frizideru 30ak minuta. Nakon toga ga rastanjiti u okrugli kalup za tart i bavezno izbockati viljuskom da se ne odize od podloge. Kalup podmazati puterom ili margarinom. Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 180 stepeni 15ak minuta.

500g malina
1 zelatin u kesici
secer po zelji
i jos svezih malina i borovnica po zelji
500g malina staviti u serpu sa malo vode (ili sa sokom koji iz njih izadja ko uzimate smrznute). Pustiti da prokljuca na jakoj vatri  i krckati par minuta. Pomesati sa prethodno pripremljenim zelatinom (kesica zelatina se pomesa sa 4 kasike hladne vode i ostavi malo u frizideru) i kuvati jos malo na tihoj vatri. Moze se zaseceriti po zelji posto su maline kisele. Ja nisam dodavala secer jer sam posle stavljala sveze voce. Tako spremljen fil preliti preko pecene kore, pa po njemu ravnomerno rasporediti sveze maline i borovnice. Kad sam ovako pravila, kolac je bio dovoljno sladak od borovnica i svezih malina.

Verzija sa breskvama:
Kora se isto pravi. Za fil sam izmiksala dve vece breskve i krckala sa malo vode i kasicicom secera. Dodala zelatin i prelila preko kore. Onda sam rasporedila tanko secene breskve iz kompota, 2 komada i stavila u frizider. Lako, brzo i ukusno.

Moze se sluziti uz sladoled, slag ili bez izega.

clock-img

14.09.2011, 15:43

clock-img

bea83

pencil-img

5169

Hvala, Minauser posted image

clock-img

14.09.2011, 15:48

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

Bas bi mogla da napravim ovo, ali imam margarin, nemam puteruser posted image

_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

clock-img

14.09.2011, 16:08

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Moze i margarin.

clock-img

14.09.2011, 17:17

clock-img

JMPM

pencil-img

2751

Mina, ovo ekstra zvuci. Posalji mi malo user posted image

clock-img

14.09.2011, 17:21

clock-img

soni

pencil-img

5581

mm...ovo zvuci bass dobro... probacu sigurno... ali ne znam kakav je to kalup za tart??? jel to onaj obicni kalup okrugli za torte, kolace???

clock-img

14.09.2011, 17:34

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Kalup za tart je plitak i reckav na ivicama. Ja sam koristila onaj plitki dr Oetker pleh za pizzu i super je.

clock-img

14.09.2011, 17:38

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

Jel mogu ja da ispecem testo u obicnom okruglom plehu za pitu? Nemam onaj za tart...Sta sve necu improvizovatiuser posted image

_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

clock-img

14.09.2011, 20:54

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Ma moze kako god, ja imam taj za tart ali je malo manji pa mi bude deblje testo. Ovaj put sam pravila u tom plehu za pizzu pa mi je testo lepo tanko.

clock-img

15.09.2011, 11:21

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

Napravila sam ga sinoc....jako ukusno, jednostavno za spremanje i osvezavajuce!user posted image

_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

clock-img

15.09.2011, 12:09

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Stavi slikuuser posted image

clock-img

17.09.2011, 20:50

clock-img

JMPM

pencil-img

2751

Odoh da pravim, imam maline user posted image

clock-img

19.09.2011, 15:44

clock-img

Leki 77

pencil-img

796

Ja sam ga pravila sa višnjama. Kada je fil bio gotov, izblendala sam ga da bi bio kompaktan. Stavila sam kašiku šećera, ali mislim da bi bio dobar i bez nje. Moja modla za tart je fi 30cm pa sam stavila 600g višanja. Kolač je fenomenalan. Ja sam ga služila sa šlagom i kuglom sladoleda.

clock-img

19.09.2011, 20:11

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

I ja sam ga sluzila za slagom, nisam imala baterije da slikam, ali nam je svima legla ova prava letnja poslastica!

_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

clock-img

19.09.2011, 20:12

clock-img

viking

pencil-img

6644

Joj, ubijate me! user posted image

_____________________________

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

clock-img

19.09.2011, 20:49

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Moj muz je ovaj kolac prekrstio u MOCNI FART. Ne znam zastouser posted image

clock-img

13.10.2012, 08:01

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: buhla

Kora - Izmrviti 250 gr integralnog keksa i izmešati sa razmekšalinih 150 gr maslaca i 3 kašike meda. Razvući testo na kalupu i podići ivice.
Fil - Umutiti 75 gr šećera u prahu sa 3 žumanca i dodati 25 gr brašna i pire od kupina (100 gr kupina prokuvati sa malo vode i propasirati), pa zagrevati uz mešanje.
Koru premazati filom. Umutiti belance i 100gr šećera u prahu i preliti.
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Peći 10 minuta.

Prijatno!


IZVORNA PORUKA: *Alexx*

Draga, da ti nisi profesionalna kuvarica? Recepti su ti boli glava!


IZVORNA PORUKA: buhla

hvala Alex, ali nisam user posted image mada mm mi često kaže da bi trebalo da otvorim restoran, sve je em ukusno i lepo na izgled (uvek ja volim da sve to lepo aranžiram na stolu), a i sve brzo napravim user posted image


IZVORNA PORUKA: Rivana


IZVORNA PORUKA: buhla

hvala Alex, ali nisam user posted image mada mm mi često kaže da bi trebalo da otvorim restoran, sve je em ukusno i lepo na izgled (uvek ja volim da sve to lepo aranžiram na stolu), a i sve brzo napravim user posted image



Blago tebi meni kuvanje nikako ne ide. Ja uvek kazem da su kuvari najveci umetnici user posted image


IZVORNA PORUKA: buhla

samo da dojavim, da su sve potamanili ovi moji ukućani user posted image



_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

13.10.2012, 08:05

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: MarijaBg

Fantazija od kolaca! Inace volim tartove, ali ovaj je prevazisao sva moja ocekivanja... Naravno recept sam malo izmenila i uprostila, pa vam prosledjujem od srca user posted image

Prhko testo:
solja secera (moze i upola manje)
solja ipo brasna
1 jaje
100 gr putera
prstohvat soli
kesica praska za pecivo

Karamel:
solja secera (ja stavim malo manje, ali karamel treba da je sladak pa sad kako volite)
125 gr putera

jos:
4-5 jabuka
malo cimeta i/ili vanil secera, po zelji i malo oraha ili lesnika.

Za serviranje:
slag i/ili sladoled od vanile

Zamesiti testo i ostaviti da se hladi.
Jabuke ocistiti i iseci na tanke kriske, nije lose poprskati ih malo limunom i posuti cimetom. U okrugli pleh (28-30 cm) sipati secer i staviti na ringlu da se karamelizuje, na kraju dodati puter i mesati da se istopi i izjednaci. Preko karamela naslagati kriske jabuke fino ukrug da pokriju dno, posuti orasima/lesnicima ako volite i prekriti testom, malo zavuci i testo okolo ivice. Izbockati testo viljuskom i staviti u rernu na 200 C nekih pola sata... Odmah ga izvrnuti na okrugli tanjir/posluzavnik za torte. Preporucuje se da se sluzi toplo, moze se i podgrevati, mada ja vise volim kad je gladan, karamel je tada krckav :)

Ovako to izgleda
user posted image

user posted image



IZVORNA PORUKA: Kugla12

Ovo izgleda baš fantastično... Inače volim da pravim kolače, ali nemam baš iskustva sa ovim karameliziranim stvarima, probaću baš jednom... Svaka čast! user posted image


IZVORNA PORUKA: MarijaBg

Pa za ovo ti i ne treba neko iskustvo, topis secer da pozuti (karamelizuje) prosto ne mozes da pogresis, a pravi se za pola sata i jos toliko pece, stvarno je brzinski user posted image


IZVORNA PORUKA: Ana RR

mmmmmmmm user posted image


IZVORNA PORUKA: mamamikka

user posted image


IZVORNA PORUKA: Kugla12

Ima li veze kakve jabuke staviš, ili moraju baš biti neke kisele ili slatke?


IZVORNA PORUKA: MarijaBg

U originalu bi trebale biti slatkaste, npr delishes (ako se uopste tako pise) ali sam ja stavila najobicnije kisele koje imam iz vocnjaka i ispalo je sjajno. Opet stvar ukusa... I ispadne poprilicno veliki tart, a jak je, mi onaj obican vocni pojedemo za dan, a ovog smo pojeli pola user posted image



_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

16.10.2012, 13:20

clock-img

Jole84

pencil-img

8435

Meni je ovo preukusno,pravila sam sinoć user posted image


_____________________________

I dodaj svetu malo boje, čudo moje.....

clock-img

24.10.2013, 09:39

clock-img

Didy

pencil-img

7274

Da dodam verziju koju ja pravim. Slična je ovoj što je Marija BG postavila, ali još jednostavnija jer ide gotovo lisnato testo.
Manju tepsiju ili vatrostalnu namazati s 50g maslaca (s razlogom ide malo više nego što vam treba da samo namažete, jer se jabuke u tom maslacu ukrčkaju), posuti 300g smeđeg šećera po tepsiji (ja stavim 150-200g, ako stavite manje, neće biti to to, ostaće jabuke suve; probala sam i sa običnim belim šećerom, bude skroz drugačiji ukus).
Oljuštiti i očistiti 1 kg jabuka, iseći ih na tanje krišike i gusto poređati po dnu tepsije. Prekriti jabuke 1 komadom gotovog lisnatog testa tanko razvučenim na veličinu tepsije. Peći 15 minuta na 200 stepeni. Kad se ispeče, prevrnuti odmah na tacnu. Po želji može odgore šlag, sladoled... Ja pospem samo cimetom.
A moraću da probam i ovu Marijinu foru da se šećer prvo karamelizuje, verujem da je odlično!user posted image

_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...