Drage forumašice,
javljam vam se iz Splita i želim s vama podijeliti iskustvo s varikokelom. U veljači ove godine mom mužu je dijagnosticirana varikokela i to obostrana, lijeva dosta veća i izraženija od desne. Nakon toga je napravio spermiogram i broj od 5,1 mil/ml, odnosno u ukupnom ejakulatu 10,3 mil/ml. U dogovoru sa liječnikom dogovorio je operaciju varikokele u ožujku, također ove godine. Raspitivali smo se može li obje varikokele odmah operirati, no liječnik je rekao da je u tom slučaju oporavak puno teži i da je bolje da krenemo sa većom varikokelom i vidimo ima li pomaka na bolje. S obzirom da je riječ o jednom od najboljih splitskih urologa, poslušali smo njegov savjet. Laparoskopski mu je operirana lijeva varikokela. Jedan dan je proveo u bolnici i bio je prepušten kućnoj njezi. Sve bokserice je morao zamjeniti običnim pamučnim gaćicama, jer puno manje zagrijavaju testise i zdravije su. Također sve uske rebe je izbacio iz ormara i zamijenio ih broj većima. Bolje da su šlempave i ne utežu ih. Po izlasku iz bolnice mjesec dana je nosio pamučne hlače od tute. Izbacili smo sve poliestersko, opet zbog efekta zagrijavanja. Pišem vam sve detalje jer mislim da su važni u poboljšanju spermiograma. Dva tjedna poslije operacije je osjećao bol na mjestu operacije. Za ublažavanje boli koristio je voltaren čepiće. Sljedeća tri mjeseca nakon operacije mu nisam dopuštala da išta teško diže, zbog opasnosti od preponske kile. Sve sam ja teglila :) :) Vidjet ćete u ostatku teksta da se isplatilo. Samo da napomenem, svako tuširanje je završavao malo hladnijom vodom (ne prehladnom) po području donjeg dijela stomaka, tako da se voda nježno pada po testisima. Ni slučajno nemojte dopustiti muževima da direktno jakim mlazom tuša tuširaju testise, jer je efekt sličan udarcu. Neka se lagano voda slijeva sa stomaka po njima. Da napomenem, ne pijemo ni ne pušimo. Nije uzimao nikakve tablete za poboljšanje spermiograma, ništa. Samo zdrava hrana i tuširanje. Početkom devetog mjeseca smo odlučili napraviti spermiogram da vidimo ima li poboljšanja. I da, došlo je do poboljšanja. Broj je narastao na 15,3 mil/ml, odnostno na 32,1 mil/ml u ukupnom ejakulatu. Liječnici su nam rekli da bi kroz neko dogledno vrijeme mogli ostvariti prirodnu trudnoću. Kad smo to čuli, bili smo presretni. Nadali smo se uspjeti za godinu, dvije, ali. Postoji veliko ali, nama se zalomilo samo dvadesetak dana nakon što je radio spermiogram. Sada sam trudna 6 i pol tjedana. Eto, drage moje pokušala sam ukratko opisati naše iskustvo. Svima vam želim puno uspjeha i sreće i puno malih !! Nadam se da vas nisam prezatrpala informacijama.