cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Tofu (sojin sir)

clock-img

31.07.2009, 08:56

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Da li volite sireve? Ako spadate u one gurmane koji vole svim čulima da oseti ukus apsolutno svakog zalogaja, verovatno volite i da eksperimentišete u degustaciji raznorazne hrane.

Tofu je omiljeni zalogaj pre svega onih ljudi koji paze na figuru i formu, a razlog tome je što sojin sir ima malo kalorija i uopšte nema holesterola. Ime mu se lako pamti, ali samo retki znaju šta znači. Sastoji se od dve kineske reči - „dou“ za zrno i „fu“ za sir, jer se pravi od zrna soje.

Važno je da tofu dobro začinite jer je poprilično bezličnog ukusa. Kada ga dobro začinite, možete da ga dinstate, kuvate ili pržite i da jedete uz povrće koje je napravljeno na zdrav način. Kao i svi sojini proizvodi i tofu ima osobine koje poboljšavaju zdravlje. Dokazano je da tofu može da snizi visok pritisak i visoke vrednosti LDL holesterola.

Izvor: glas-javnosti


Recepti?
user posted image user posted image

clock-img

31.07.2009, 08:58

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Moram reći da sam tek pre dve nedelje "aktivno" počela da jedem tofu. Nisam smislila neki drugi način, nego da ga naseckam na kockice, propržim (bez ulja) i onda dodam u salatu. Ili zelenu, ili kupus ili brokula+karfiol. Ajd... i nije tako loš user posted image

Muž mi je rekao "ja neću to da jedem"...  prvi put sam sama žvakala...
... sledeći put proba i kaže "ajd može se jesti" ... user posted image

Možda sam ga samo izgladnela, pa jadničak pristao na sve što stavim na tanjir user posted image

clock-img

31.07.2009, 09:48

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Nisam baš nešto koristila tofu, prilično mi je "bezličnog ukusa"
Imam neke ideje kako bi se mogao koristiti: može se njime zameniti jedan deo kravljeg sira u piti, prodinstati kockice tofua sa mešanim povrćem i paradajz sosom, može se napraviti namaz od njega sa seckanim mladim lukom, ili mlevenom paprikom, šargarepom.. može se pomešati sa jajima, malo pavlake, staviti preko musake i zapeći..
Imam i neki recept za  tofu kolač, ali ga nikada nisam probala i ne garantujem kakav je:
Tofu kolač:
Za koru: 3/4 šolje raženog brašna, 1/2 šolje ovsenog brašna, 1/2 kašikice soli, 1/2 šolje ulja, 2 kašike hladne vode-sve umesiti, sipati u pleh, izbosti viljuškom nekoliko puta, sipati od gore fil
fil:680g presovanog tofua, 2/3 l sojinog mleka, 1/4 kašičice soli, 2 kašičice soka od limuna, nastrugana kora od limuna, kašičica ekstrakta vanile.
Peći na 150°C 30-40 min.
Dovoljno za 8 osoba.
Sigurna sam da se ovo raženo i ovseno brašno mogu zameniti pšeničnim, a sojino mleko kravljim. Verovatno se mogu dodati i neke voćkice user posted image
Pade mi još jedna ideja: sigurno se može tofu usitniti i dodati umesto kravljeg sira u fil za kolače, npr. pomešati ga sa kiselom pavlakom i šećerom (nešto tipa Snežine "najjednostavnije torte na svetu" samo sa tofu dodatkom)
Eto nekih ideja, pa neka dalje mašta radi svašta user posted image

clock-img

31.07.2009, 09:49

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

ja ne bi tofu da mešam sa stvarima koje sadrže holesterol... zato ga i kupujem user posted image

clock-img

31.07.2009, 09:51

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

To su neki od primera, a može biti i poenta u tome da bar deo tog holesterolskog u svakodnevnoj ishrani zameniš neholesterolskim user posted image

clock-img

31.07.2009, 09:52

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

user posted image moglo bi i tako,
ali nešto sam stroga postala u poslednje vreme do hrane user posted image

clock-img

31.07.2009, 09:56

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

To uopšte nije loše. Baš smo mm i ja neki dan pričali o tome kako bi trebali pripaziti na holesterol, pošto njegovi porodično imaju problema sa njim, ali je to u suštini jako teško jer mm treba jaka hrana jer naporno radi user posted image

clock-img

31.07.2009, 10:16

clock-img

Brand new mama

pencil-img

1326

Meni se vise svidja dimljeni tofu,jednostavno mi ima puno bolji ukus(mislim da je samo malcice skuplji od obicnog). Najvise sam ga pravila u kombinaciji sa sampinjonima-jednostavno se izdinstaju sampinjoni,doda se tofu u kockicama, zacinis sa soja-sosom i dodas jos neki zacincic po svom ukusu.E,to ce cak i tvoj muz da pojede dok si rekao keks.Ja sam i "pohovala" dimljeni tofu. U svakom slucaju,probaj ako zelis i sejtan (psenicno meso)-moze da bude malo tezak za stomak,jer smo mi naviknuti na brze probavljiviju hranu. Ili da napravis miso-supu,pa dau nju ubacis brzo poprzene kockice tofu-a..Sigurno ima u Slo, a ja sam kupovala super jogurt od sojinog mlijeka..Ja se raspisala, a ne hranim se vec par godina vege user posted image

_____________________________

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

clock-img

31.07.2009, 10:19

clock-img

Anoniman

Kaže koleginica "Aj vodim te na doručak, da probaš jedan sendvič!" - Aaaaajde.

Stižemo, a sadržina sendviča je:

U crnoj kifli (sa semenkama), kikiriki namaz, marinirani tofu, paradajz, krastavac, zelena salata, susam!

user posted image

clock-img

31.07.2009, 10:57

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Pričam sa zasadneimenovanomdrugaricomkojaćesemoždasamalegitimisati i kaže mi:

"nije ni čudo što smršaš od ovakvih stvari, kada dobiješ proliv"

user posted image user posted image


user posted image


clock-img

31.07.2009, 11:04

clock-img

Anoniman

user posted image

clock-img

01.08.2009, 23:40

clock-img

Ana RR

pencil-img

34306

user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

01.08.2009, 23:43

clock-img

NadaR

pencil-img

10840

user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

clock-img

01.08.2009, 23:44

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Kupim onaj najtvrdji (extra firm), isecem na kocke i proprzim na ulju.  Kada god jedem tofu u restoranu, bude tvrd, kao meso, pa sam pitala druga koji je Koreanac i drzao je restoran azijske hrane kako je to tako? Pa zato sto ga prze u dubokom, vrelom ulju-fritezi.  Ja ga pak stavim na maslinovo ulje, ne puno, ali ga przim dugo, dok ne potamni.  Prvo se dugo przi bez ikakvih promena a onda pobraoni i stvrdne se.  Dodam malo aleve paprike.  Bas sam preksinoc pravila za veceru evo kako:

Kada se isprzio do pola, dodala sam isecene pecurke, malo vegete, i kesu mesanog, smrznutog povrca koje je u sebi imalo i malo rezanaca (a mozete dodati makarone posebno, na kraju, naravno kuvane al dente).  Sve sam pomesala, i na kraju dodala pasta sos (moze i paradajz ili gotov iz tegle), i sira na kraju od gore.  Jesli smo uz zelenu salatu i sveze pecen hleb.  Bas volim tofu.

< Poruku je uredio Verus RR -- 1.8.2009 23:48:45 >

clock-img

09.02.2021, 16:05

clock-img

tytykrusevac

pencil-img

1

Prodajem domaci tofu sir, pravim po narudzbini da bi vam bio apsolutno kao da ste ga vi napravili, smao ne morate da se mucite 2 sata da ga pravite... u ponudi tofu od crne soje ( stare organske sorte ) koji ispadne ljubicas_t kad se spremi, i organski beli,

< Poruku je uredio Ana RR -- 9.2.2021 16:11:46 >

clock-img

09.02.2021, 16:12

clock-img

Ana RR

pencil-img

34306

Nije dozvoljeno reklamiranje, uklonila sam broj telefona.

Pozdrav

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

Poslednji tekstovi

article-img