cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Tiramisu

clock-img

05.09.2011, 19:02

clock-img

Verus

pencil-img

11942

6 zumanjaca
1 soljica secera
2/3 soljice vode (malo manje je bolje)
2 vanilin secera
1 paket (oko 240 grama) krem sira
1 paket (240 grama) mascarpone sira
1 soljica slatkog vrhnja (slaga)
Lady fingers (kutija i po)
kakao za posipanje

ps: pod "soljica" mislim na onu manju za belu kafu, NE malu soljicu za crnu kafu!

ps: ne znam gde se tu moze naci mascarpone sir, a ovaj krem sir je isti koji se stavlja u cheesecake. 

Za umakanje piskota:

2 soljice espressa
od oka (oko 2 kafene kasicice) tamnog ruma ili bilo kog alkohola (ja sam ovaj put stavila burbon)
1 kasicica vanilin ekstrakta (a moze i bez toga)

Prvo se pomesa voda i secer (obican secer i vanilin) i polako se kuva uz mesanje dok se secer ne rastopi, i da tek kljuca ali da ne promeni boju (na tihoj vatri).  Ako se stavi kap hladne vode stvorice se loptica secera.

Dobro izlupati zumanca i polako saliti vreli secer u njih uz konstantno mesanje.  Umesa se krem sir, doda mascarpone sir i 1 supena kasika Marsala vina (ja pravim i bez ovog vina jer ga nemam uvek u kuci).  Dobro se izmesa (ja mesam sa onom zicom za lupanje, ne elektricnim mikserom).

Izlupa se slag i lagano umesa u smesu, kutlacom ili kasikom.  Paziti da se ne mesa previse jer se moze razvodniti.  Staviti u frizider da se dobro rashladi.

Napravljenu espreso kafu skroz ohladiti.  Dodati alkohol (rum, burbon, viski itd).  Umakati piskote sa obe strane, na veoma kratko (ne pustiti da se natope) i redjati na dno tepsije (ja koristim velicinu 23cm x 33 cm ili priblizno slicnu).  Prekriti slojem kreme.  Ponoviti red piskota i zavrsiti ostatkom krema.

Od gore dobro naprasiti kakaom ili izrendanti crnu cokoladu za kuvanje. 

< Poruku je uredio Verus RR -- 5.9.2011 21:31:39 >

clock-img

05.09.2011, 20:22

clock-img

Diabla

pencil-img

1013

Bravo Verka, oduvjek sam htjela provjereni recept. Ja cu surduknuti viski, jos je bolji nego rumuser posted image  

_____________________________

Something is rotten in the state of Denmark.

clock-img

05.09.2011, 21:26

clock-img

Verus

pencil-img

11942

I ja sam sipala burbon u kafu gde sam natapala piskote.  Dooooobro je da ne mozes da omanes!  Obavezno malo manje vode od 2/3 soljice...bude dosta vodeno ako stavis vise.

I da dodam, posle prvog reda piskota, sipati MANJE od pola smese, tako da za vrh tiramisu-a ostane vise kreme, tako piskote nece isplivati gore.

clock-img

05.09.2011, 23:58

clock-img

Maya21

pencil-img

2923

a sta mi radis verka!! user posted image user posted image user posted image

clock-img

06.09.2011, 00:00

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Evo me na poslu, ne vidim te na skajpu? Cek da probam...

clock-img

06.09.2011, 20:02

clock-img

Anoniman

drugarica mi je rekla da ona pravi tiramisu po OVOM receptu. ja bih probala jer mm obozava tiramisu, al me mrzi da potrazim maskarpone. user posted image

clock-img

06.09.2011, 21:24

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Kod nas je mascarpone preskup, ja stavim vajkrem megle umjesto njega, inače obožavam tiramisuuser posted image
Napravim ga često onako u zdjelice bez piškota (ko fol manje kalorija a i bržeuser posted image )

clock-img

14.09.2011, 13:09

clock-img

Anoniman

Pakovanje piskoti za tiramisu
vrhnje za slag 600 ml
instant puding od vanile
secer jedna solja
kakao po potrebi
nes coffe odprilike pet veliki kasika
3 jaja
instant okus vanile
philadalphija sir 250 gr


Kremu pripremiti tako sto jaja tucemo na pari,didajemo vrhnje i philadelphiju sir koji treba da bude sobne temperature,i instant okus vanile,sve umutimo a zatim dodami instant puding,secer ukoliko krema bude pretvrda ja dodam jos malo mljeka...Kada je krema spremna pleh poprasimo sa malo kakao i redamo piskote koje umacemo u coffe.Zatim preko namazemo piskote sa kremom pa ponovo jedan red piskoti naravno ponovo treba da su namocene u kahvu.Ponovo kremu i pospemo kakaom.Spremit u frizider i ostaviti da prenoci

evo mog receptica za tiramisuuser posted image

clock-img

19.09.2011, 07:28

clock-img

smeskicTB

pencil-img

2259

devojke, pravila bih tiramisu malko kasnije pa me interesuje da li uvek redjate u neki sud tipa vatrostalna cinija, djuvecar, plasticna posuda ili moze i na tacni da se slaze?

clock-img

19.09.2011, 07:34

clock-img

Anoniman

smeskic ja svoj redam uvek u vatrostalnu staklenu tepsiju red piskota,fil,piskote,sil i posperm kakaom...sad cu da stavim sliku u svoj album pa ces da vidis

clock-img

19.09.2011, 08:58

clock-img

smeskicTB

pencil-img

2259

hej, superrr! hvala ti!
nemam pravougaonu vatrostalnu, pa cu onda u jednu lepu plasticnu jer mi ima i poklopac..
a ja odozgo poprskam sa 3 u 1 prahom.
sliknucu kada napravim!

clock-img

20.09.2011, 12:55

clock-img

Anoniman

di je ta slika da vidim????

clock-img

22.09.2011, 12:39

clock-img

smeskicTB

pencil-img

2259

ausssieuser posted image sve se pojelo! nisma uspela da slikam!
i htedoh to poslednje parce koje je odstojalo, ali ga mm pojede pre mene.
mogu reci da sam srecna kako mi je lepo uspeo, bolji je sutra nego tog dana kada se pravi i pravim ga ubrzo i tada slikam!user posted image

clock-img

22.09.2011, 13:53

clock-img

Anoniman

ja sam ti zaboravila..we are the sorry..ja svoj uvek ostavim u frizideru preko noci..jedino ako mi gosti izbiju istog danauser posted image ..neka se tebi svidio i pojeo ostalo nije bitno...user posted image

clock-img

10.11.2011, 17:48

clock-img

Sesilija 83

pencil-img

1826

Ja pravim tiramisu po receptu komsinicine komsinice tetkeuser posted image user posted image
Vrlo je prosto,brzo i nije skupo a ja ne volim onaj sa sirom tako da mi je ovaj super evo i recept
2kasicice nes kaffe skuvati sa 1 kesicom 3u1 i kasicicom ruma u 3dl vode
Umutiti 0.200 gr slaga sa 0.300ml hladnog mleka i u to dodati 2 kisele pavlake
potrebno je jos oko 450gr plazme u komadu ili obicnog keksa i 150 gr cokolade za kuvanje
Plazmu potapati u kafu i redjati u pravougaonu vatrostalnu
pa smesa od slaga,pa narendati cokoladu
i tako dva reda i taman stigne do vrha cinije,...a malo i pretekne smese, staviti u frizider i posle pola sata vec moze da se sluzi.... ja ga pravim redovno i svi su odusevljeni... Bon Apetit


< Poruku je uredio Sesilija 83 -- 10.11.2011 17:50:44 >

clock-img

10.11.2011, 18:33

clock-img

GRGA

pencil-img

2365

Dragew moje dame,,,imaraznih recepata za tiramisu,,,ja samo da vam kazem da pravi tiramisu ,,verovatno necemo nikada napraviti:((((Tj necemo znati,,,Pravi pravcijati tiramisu se pravi od patispanja,,,,,,koji je malo deblji i specifican,,i crne je boje.....Nije beo....

Naliva se ekspreso kafom((((u kojoj je rum,,a da vam kazem da italijani prave najbolju kafu na svetu,,,tako da njihov ekspreso i nas nema veze sa vezom)))

Onda se stavlja maskarpone sir,,i ziva jaja....Tj zumanca..Zatos e tiramisu odmah pojede,,ne stoji duze od 2 dana...]

I naravno preko kakaao,,koji nije ni prineti nasem,,vec je slican nasoj cokoladi u prahu...Zato se ja ni ne trudim da ga pravim,,jer kada sam jela pravi tiramisu i kada mi je receno kakao se pravi,,digla sam ruke od topga!!1

clock-img

10.11.2011, 19:19

clock-img

mihi

pencil-img

4968

Mascarpone sir Zaneti, italjanski fenomenalan 250 gr recimo 300 dinara Ima ga u Idei, Tempu, Rodiću!

clock-img

10.11.2011, 20:41

clock-img

GRGA

pencil-img

2365

Za tortu treba 1 kg tiramisua!!!

clock-img

07.12.2011, 22:11

clock-img

gagana83

pencil-img

6941

Evo jednog jednostavnog i brzog recepta i sto je najvaznije ne idu sirova jaja 
Ja sam pravila danas i ukus je fenomenalan. Ko voli tiramisu neka proba.

1 vece pakovanje piskota
500g mascarpone sira
250ml slatke pavlaka
4 zumanca(ili 5 ako su manja jaja)
100g secera u prahu(moze i malo manje)
solja nes kafe i malo ruma

Zumanke i secer skuvati na pari. Pazite da ne prekuvate da ne bi bilo previse tvrdo. Mada i da vam se to desi (kao sto se meni desilo) kasnije mozete lepo izmiksati i nece biti problema. Stavite da se ohladi.
Posebno umutiti slatku pavlaku a posebno sir sa ohladjenim zumancima. Na kraju sve lepo spojiti i jos malo umutiti.
Piskote natopiti u mesavinu nes kafe i ruma i redjati red piskota-red fila pa jos jednom tako.
Staviti kolac u frizider i pred serviranje posuti kakaom u prahu, neskvikom ili kras-ekspresom.

Mozete i smanjiti kolicinu sira a povecati kolicinu pavlake ali u tom slucaju u pavlaku dodajte malo ucvrscivaca za slatku pavlaku(kremfix Dr. Oetker)


_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

clock-img

14.04.2012, 20:01

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

26964

Da li moram da kuvam jaja na paru? Pravim tiramisu, pa vidim da u svakom receptu moraju zumanca da se kuvaju na pari.

< Poruku je uredio Sanjica26 -- 14.4.2012 20:07:12 >

clock-img

14.04.2012, 20:08

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Sanjice u prvom postu pogledaj recept od Verus.
Ona samo umuti žumanjca i ulije ih u prokuhan šećer.
Ja ne volim da mutim na pariuser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

15.04.2012, 12:08

clock-img

Sanjica26 RR

pencil-img

26964

Napravila sam sinoc. Sve mi je uspelo, ali nisam neki ljubitelj slatko, slanih ukusa.

clock-img

26.01.2014, 20:53

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Sanjice,

ovako. Prvo sama napravim ""Mascarpone" tako sto sipam veliku kanticu pavlake od 20% mlecne masti u gazu, to je 700 gr, ostavim preko noci da se ocedi surutka i ujutro jos malo ispritiskam i dobijem 400 gr ovog sira. Treba da visi kako bi se cedio, zavezem gazu da visi sa kuhinjskog elementa. user posted image
Uzmem 4 zumanca i u vatrostalnoj ciniji ih umutim sa 150 gr fruktoze da pobeli. Tu posudu stavim u mikrotalasnu na max (700W) i pustim nekih 2-3 minuta, onako krene da raste i podigne se. Otvorim, izvadim, promesam da spadne i jos dva puta ovo ponovim sa dosta kracim vremenom, kad se jednom masa zagreje manje joj vremena treba. ovo je inace fazon kako skuvati zumanca na pari bez pare. user posted image To ohladim i u hladno umesam onu ocedjenu pavlaku tj sir. I na kraju u to lagano umesam sneg od 4 belanca. Sve ovo zajedno je pola sata posla.
Piskote namocim u mleko sa nes kafom, poredjam red u pravugaonu ciniju, stavim pola kreme pa pospem kakao, i zatim jos jedan red keksa, kreme i kakao. Treba da odstoji par sati. Mi ga obozavamo. Na terasi mi je, uslikacu ga sutra pa cu okaciti. user posted image

< Poruku je uredio Torbica -- 26.1.2014 20:55:10 >


_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

26.01.2014, 23:56

clock-img

gagana83

pencil-img

6941

I ja kad imam vremena pravim sama mascarpone, ali ga pravim od slatke pavlake i bude bukvalno isti kao kupovni. Stavljala sam negde recept.
Postupak pravljenja mascarponea je lak ali je problem sto traje 2 dana a ja kad resim da napravim tiramisu to mora da bude odmah pa retko kad stignem da ga napravim user posted image
BTW to uopste nije slatko slana kombinacija kao sto neko reče jer mascarpone sir uopste nije slan.

_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

clock-img

27.01.2014, 18:41

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Jao, nista od slike ovaj put, slistili su mi ostatak..
E, ja sam ga ovaj put cedila kad sam stavila supu u ekspres lonac i dodatno istiskala kad je supa bila gotova, tako da i ne mora bas preko noci ali se mora dobro ocediti. Ma kakvi kiselo, bas se dobije neki neutralniji ukus i u kombinaciji sa umucenim zumancima sa secerom je mljac. Znam za taj recept sa slatkom pavlakom, ima je na Minjinoj kuhinjici, ali ovo mi je jednostavnije.

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle