cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Tijesto za pitu

  
clock-img

18.09.2009, 13:51

clock-img

Anoniman

za MERYEN ...i ostale koje zanima



npr i ako ja radim sve po narodnoj metodi zvanoj "odokativno"

1/2 kg brašna tip 500 (ovo je klasovo brašno-znači bijelo meko ili šta li već)
mlake vode
i sol

dodaje se po malo vode, i čvrsto se zamijesi

zatim to rastaviš na 2,3 ili 4 dijela i napraviš kao loptice (bule) i staviš u tepsiju u koju se naspe ulje i dobro uvaljaš te bule u ulje radi lakšeg razvijanja , prekriješ nečim(krpa ili šta već) i da stoji nekih sat vremena.

razvija se na stolu drvenom ili preko stoljnjaka (ja imam jedan prepolovljeni čaršaf samo za te namjene, koji se nikada ne može dobro oprati od masnoće) oklagijom a zatim rukama da bude što tanje.

i onda se to fino filuje već s čim ko hoće i mota u zvrkove ili se samo zamota pa se reže (ko zmija user posted image ) ne znam kako da objasnim.

eto pa ko shvati shavti ja ne znam bolje user posted image

SVE SU PITE PITICE A BUREK JE PITAC user posted image


i da napomenem ja samo za burek i buredžike razvijam jufku...a ostalo kupovna user posted image


< Poruku je uredio Vučko.ba. -- 18.9.2009 14:02:35 >

clock-img

18.09.2009, 13:54

clock-img

mamanp

pencil-img

1445

IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

zatim to rastaviš na 2,3 ili 4 dijela i napraviš kao loptice (bule) i staviš u tepsiju u koju se naspe ulje i dobro uvaljaš te bule u ulje radi lakšeg razvijanja , prekriješ nečim(krpa ili šta već) i da stoji nekih sat vremena.



A znas kako ja: zamesi se i ostavi da odstoji nekih sat vremena, znaci bez ulja. Da nije to mnogo masno posle? Jel' kad ih rastanjis opet stavljas maslac i ulje ili nista?

_____________________________

Niko nije rekao da je lako biti roditelj, sad znam i zasto

clock-img

18.09.2009, 13:55

clock-img

magnetic

pencil-img

3044

Ali ovo razvijanje zavisi i od brasna ako sam dobro shvatila.Nisam nikada sama razvijala,ali mamina familija je iz Bosne,pa znam kad tetka razvija ponekad psuje lose brasno jer se testo cepauser posted image

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

clock-img

18.09.2009, 13:55

clock-img

Anoniman

mi bosanci pravimo masne jufke user posted image

naravno kad se razvija opet se namaže uljem user posted image ili ja topljenim puterom user posted image

clock-img

18.09.2009, 13:56

clock-img

Anoniman

zato sam i rekla ja uzimam TIP 500 KLASovo brašno - i ono je najbolje ...e sad to je meko bijelo brašno

clock-img

18.09.2009, 13:57

clock-img

mamanp

pencil-img

1445

Ja ne pravim masnu pitu, ne volim kad mi se mota ona masnoca po rukama.

_____________________________

Niko nije rekao da je lako biti roditelj, sad znam i zasto

clock-img

18.09.2009, 13:58

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: mamanp

Ja ne pravim masnu pitu, ne volim kad mi se mota ona masnoca po rukama.



pa opereš ruke poslije

clock-img

18.09.2009, 14:00

clock-img

Anoniman

Meni pita i burek ne valjaju ako posle jela ne moram na tusiranje user posted image user posted image user posted image

clock-img

18.09.2009, 14:03

clock-img

mamanp

pencil-img

1445

IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

IZVORNA PORUKA: mamanp

Ja ne pravim masnu pitu, ne volim kad mi se mota ona masnoca po rukama.



pa opereš ruke poslije



Ma kad jedem ne volim da mi je mnogo masnoce po rukama. MOja sveki pravi masno pa mozes rahat da je iscedis i jos jednu pitu posle da zamastis.user posted image

_____________________________

Niko nije rekao da je lako biti roditelj, sad znam i zasto

clock-img

18.09.2009, 14:03

clock-img

sanji

pencil-img

1583

IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

mi bosanci pravimo masne jufke user posted image

naravno kad se razvija opet se namaže uljem user posted image ili ja topljenim puterom user posted image


user posted image Ovako i ja pravim! Moji su iz Bosne!user posted image To su najbolje pite i bureci.


_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

clock-img

18.09.2009, 14:03

clock-img

Anoniman

Baš ću pitati sveki kako ona pravi, ja se samo smejem njenom stonjaku na kome pravi, jer onda nešto zadiže stonjak, pa ga bacaka, i testo se narola. user posted image  Kaže "Naučiću te!", reko "Neka, naučite ovu mlađu snajku!" user posted image

clock-img

18.09.2009, 14:04

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: mamanp

IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

IZVORNA PORUKA: mamanp

Ja ne pravim masnu pitu, ne volim kad mi se mota ona masnoca po rukama.



pa opereš ruke poslije



Ma kad jedem ne volim da mi je mnogo masnoce po rukama. MOja sveki pravi masno pa mozes rahat da je iscedis i jos jednu pitu posle da zamastis.user posted image



e al nije u tome fazon ...ne smije pita biti masna kad je pečena ....jedno su masne jufke ...al meni ne bude masna pita kao pita

clock-img

18.09.2009, 14:06

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Baš ću pitati sveki kako ona pravi, ja se samo smejem njenom stonjaku na kome pravi, jer onda nešto zadiže stonjak, pa ga bacaka, i testo se narola. user posted image  Kaže "Naučiću te!", reko "Neka, naučite ovu mlađu snajku!" user posted image



jeste draga bacaka se stoljnjak ili moj čuveni čaršaf na cvjetiće za pitu ono zadigne se pa se urola s jedne pa onda s druge strane user posted image to je mene baka naučila

clock-img

18.09.2009, 14:08

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Baš ću pitati sveki kako ona pravi, ja se samo smejem njenom stonjaku na kome pravi, jer onda nešto zadiže stonjak, pa ga bacaka, i testo se narola. user posted image  Kaže "Naučiću te!", reko "Neka, naučite ovu mlađu snajku!" user posted image



jeste draga bacaka se stoljnjak ili moj čuveni čaršaf na cvjetiće za pitu ono zadigne se pa se urola s jedne pa onda s druge strane user posted image to je mene baka naučila



EEEEE to! user posted image

Do sada je pravila posebno od sira, posebno od zelja, sada smo joj objasnili da je najbolje da pravi samo jednu vrstu u koju stavi i sir i zelje! MLJAC!

clock-img

20.09.2009, 15:17

clock-img

afrodita

pencil-img

1814

Ja ovo znamuser posted image
ali naj vise volimo kada je zacinjena sa:
rendani krompir
seckani luk
biber
user posted image
krompirusa

clock-img

23.10.2009, 12:02

clock-img

Anoniman

krompiruša: kod mene ne smije biti rendani krompir, ne bih je pojela za državu, nego na sitne kockice , luk isto tako, bibera i soli.

u zeljanicu mora uvijek malo mladog sira da se stavi i jaja pod obavezno

sirnica: samo mladi sir i jaja

burek: faširano meso i dosta luka (rendanog)

burežici: faširano meso, urola se i sječe na zalogajčiće, reda u tepsiju i tako se peče, zatim se zalije sa 1l jogurta u koji se stavi mala pavlaka i prethodno isjeckan i istučen bijeli luk  

clock-img

23.10.2009, 12:04

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.


burežici: faširano meso, urola se i sječe na zalogajčiće, reda u tepsiju i tako se peče, zatim se zalije sa 1l jogurta u koji se stavi mala pavlaka i prethodno isjeckan i istučen bijeli luk  



E ja bih ovo, kada ćeš to da praviš da svratim? user posted image

clock-img

23.10.2009, 12:05

clock-img

Anoniman

btw, Dunjči nadam se da ti muž zna šta su buredžici user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image nemoj da nam sramoti rod user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

23.10.2009, 12:06

clock-img

Anoniman

kad svratiš ima mahsuzije da ti napravim ...cijelu tepsiju samo za tebe ...bila bi mi čast user posted image

clock-img

23.10.2009, 12:17

clock-img

Anoniman

user posted image  I onda me otkotrljaš kući! user posted image

clock-img

26.03.2011, 12:03

clock-img

usamljena

pencil-img

756

E drage moje, nedavno sam citala o filovima za pitu. Ja sam je par puta pokusala napraviti  ali nikad ne uspe. Uvek ima vise fila i to izadje prilikom pecenja user posted image Odustala sam od pokusaja.
Uglavnom, nasla sam super recept za testo: 500 grama brasna, 300 ml vode, 2 supene kasike ulja, 1 cajna kasika soli. Sve to stavim u pekac za hleb, i bude stvarno super.


_____________________________

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce



clock-img

26.03.2011, 14:49

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

super recept za testo: 500 grama brasna, 300 ml vode, 2 supene kasike ulja, 1 cajna kasika soli. Sve to stavim u pekac za hleb, i bude stvarno super.

Ne razumem.Ovo zamesiš i preko staviš fil?

clock-img

28.03.2011, 19:03

clock-img

usamljena

pencil-img

756

Oprosti Tea2, poslala sam ti vec pp.
Znaci jedini razlog zbog kojeg to stavljam u pekac je jer mi super umuti masu (ja je sama ne bih tako nikada napravila user posted image ). A ostalo sam ti pojasnila u poruci


_____________________________

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce



clock-img

28.03.2011, 23:50

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

usamljena,hvala-probaću!!

clock-img

29.03.2011, 08:41

clock-img

usamljena

pencil-img

756

Tea vidi ovo KLIK
Nadam se da ces uspeti user posted image


_____________________________

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce