za MERYEN ...i ostale koje zanima
npr i ako ja radim sve po narodnoj metodi zvanoj "odokativno"
1/2 kg brašna tip 500 (ovo je klasovo brašno-znači bijelo meko ili šta li već)
mlake vode
i sol
dodaje se po malo vode, i čvrsto se zamijesi
zatim to rastaviš na 2,3 ili 4 dijela i napraviš kao loptice (bule) i staviš u tepsiju u koju se naspe ulje i dobro uvaljaš te bule u ulje radi lakšeg razvijanja , prekriješ nečim(krpa ili šta već) i da stoji nekih sat vremena.
razvija se na stolu drvenom ili preko stoljnjaka (ja imam jedan prepolovljeni čaršaf samo za te namjene, koji se nikada ne može dobro oprati od masnoće) oklagijom a zatim rukama da bude što tanje.
i onda se to fino filuje već s čim ko hoće i mota u zvrkove ili se samo zamota pa se reže (ko zmija
) ne znam kako da objasnim.
eto pa ko shvati shavti ja ne znam bolje
SVE SU PITE PITICE A BUREK JE PITAC
i da napomenem ja samo za burek i buredžike razvijam jufku...a ostalo kupovna
< Poruku je uredio Vučko.ba. -- 18.9.2009 14:02:35 >