Ovo mi je jedan omiljenih recepata za makarone / špagete, Mmmmmm!!!
(smajli koji se oblizuje)
Treba vam:
- maslinovo ulje (ili neko drugo)
- pola belog luka
- paradajz sos
- vegeta (ili so i drugi začini), biber, peršun, bazilika
- 4 konzerve tunjevine
- malo belog vina
Umak je gotov u nekih 20ak minuta, tako da dok čekate da provri voda za makaronice, možete početi da kuvate.
Prvo očistite pola belog luka. Ja struk volim da presečem popola. Luk se stavlja u tavu (obožavam da kuvam ovo u teflonskoj tavi - opet) na kašičicu maslinovog ulja (hladnog!!). Sačekate da se to zagreje i na laganoj vatri luk polako u ulje pusti svoju aromu. Kada vidite da luk počinje da rumeni, malo ga okrenite na drugu stranu, a kad porumeni ceo, izvadite sve komadiće pažljivo iz tave.
To što ostaje u tavi je malo maslinovog ulja sa aromom belog luka.
Uzmite poklopac (!!) i napola poklopite tavu dok sipate paradajz sos. Ja sam totalni lubitelj paradajz sosa, pa tu sipam nekih pola litra. Poklopac je tu skoro neophodan, jer dođe do spajanja vrelog ulja i vode iz paradajza (matematika = prskanje paradajz sosa po celoj kuhinji).
Kada se prskanje smiri, skinite poklopac sa tave i kuvajte umak na laganoj vatri, tako da voda polako vri iz njega. Ako ste kupiti gust paradajz, dospite malo dople vode, a ako je ređi, super je. Nek se lepo krčka. U taj umak se odmah dodaje kašičica vegete ili drugi začini po izboru, koji se dobro kombinuju sa tunjevinom. Taj paradajz sos se meša, dok ne izgubi dobar deo svoje tečnosti i postane srednje gust.
Znači, kad sos više nije vodenkast, stavlja se tunjevina. Neki vole jednu, ja stavim 4 male Rio Mare konzerve. Volim da izmrcvarim tunjevinu da raspadne na komadiće i sve to ostavim da još nekih 5 minuta kuva u paradajz sosu i da se napije ukusa.
(ne zaboravite na makarone, hehhe, eno kipi!!)
Kada se sve to prepoji ukusima, sipa se malo belog vina. Malo = čašica za rakiju ili recimo ... šestina obične čaše. Lupam. To ja onako od oka doziram. Umak se kuva još nekih 5 minuta, da alkohol izađe iz jela, a ukus vina ostaje. Pred sam kraj dodaje se biber, bazilika i peršun i servira se odmah nakon pripreme.
Prijatno od gupike!