cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Testenina sa tunjevinom po gupikino

clock-img

25.04.2009, 19:24

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Ovo mi je jedan omiljenih recepata za makarone / špagete, Mmmmmm!!!
(smajli koji se oblizuje) user posted image

Treba vam:

  • maslinovo ulje (ili neko drugo)
  • pola belog luka
  • paradajz sos
  • vegeta (ili so i drugi začini), biber, peršun, bazilika
  • 4 konzerve tunjevine
  • malo belog vina

Umak je gotov u nekih 20ak minuta, tako da dok čekate da provri voda za makaronice, možete početi da kuvate.

Prvo očistite pola belog luka. Ja struk volim da presečem popola. Luk se stavlja u tavu (obožavam da kuvam ovo u teflonskoj tavi - opet) na kašičicu maslinovog ulja (hladnog!!). Sačekate da se to zagreje i na laganoj vatri luk polako u ulje pusti svoju aromu. Kada vidite da luk počinje da rumeni, malo ga okrenite na drugu stranu, a kad porumeni ceo, izvadite sve komadiće pažljivo iz tave.

To što ostaje u tavi je malo maslinovog ulja sa aromom belog luka.

Uzmite poklopac (!!) i napola poklopite tavu dok sipate paradajz sos. Ja sam totalni lubitelj paradajz sosa, pa tu sipam nekih pola litra. Poklopac je tu skoro neophodan, jer dođe do spajanja vrelog ulja i vode iz paradajza (matematika = prskanje paradajz sosa po celoj kuhinji).

Kada se prskanje smiri, skinite poklopac sa tave i kuvajte umak na laganoj vatri, tako da voda polako vri iz njega. Ako ste kupiti gust paradajz, dospite malo dople vode, a ako je ređi, super je. Nek se lepo krčka. U taj umak se odmah dodaje kašičica vegete ili drugi začini po izboru, koji se dobro kombinuju sa tunjevinom. Taj paradajz sos se meša, dok ne izgubi dobar deo svoje tečnosti i postane srednje gust.

Znači, kad sos više nije vodenkast, stavlja se tunjevina. Neki vole jednu, ja stavim 4 male Rio Mare konzerve. Volim da izmrcvarim tunjevinu da raspadne na komadiće i sve to ostavim da još nekih 5 minuta kuva u paradajz sosu i da se napije ukusa.

(ne zaboravite na makarone, hehhe, eno kipi!!)

Kada se sve to prepoji ukusima, sipa se malo belog vina. Malo = čašica za rakiju ili recimo ... šestina obične čaše. Lupam. To ja onako od oka doziram. Umak se kuva još nekih 5 minuta, da alkohol izađe iz jela, a ukus vina ostaje. Pred sam kraj dodaje se biber, bazilika i peršun i servira se odmah nakon pripreme.

Prijatno od gupike!
user posted image

clock-img

26.04.2009, 16:08

clock-img

afrodita

pencil-img

1814

Bas si ovo lepo sve napisala, jasno i glasno.
Moj Daki jako voli umake i sosove, probacu i ovo.
Javicu ti kako mu se dopalo.user posted image

clock-img

28.03.2010, 15:11

clock-img

Anoniman

tunjevinu u komadicima?
pretpostavljam da se ocedi od ulja???

clock-img

28.03.2010, 16:07

clock-img

Anoniman

Ja ne volim to komplikovano user posted image Skuvam makarone, dodam tunjevinu, biber, moze i pavlaka, izmesam i njupam!