cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Tart Tatin

clock-img

03.10.2012, 21:58

clock-img

MarijaBg

pencil-img

3138

Fantazija od kolaca! Inace volim tartove, ali ovaj je prevazisao sva moja ocekivanja... Naravno recept sam malo izmenila i uprostila, pa vam prosledjujem od srca user posted image

Prhko testo:
solja secera (moze i upola manje)
solja ipo brasna
1 jaje
100 gr putera
prstohvat soli
kesica praska za pecivo

Karamel:
solja secera (ja stavim malo manje, ali karamel treba da je sladak pa sad kako volite)
125 gr putera

jos:
4-5 jabuka
malo cimeta i/ili vanil secera, po zelji i malo oraha ili lesnika.

Za serviranje:
slag i/ili sladoled od vanile

Zamesiti testo i ostaviti da se hladi.
Jabuke ocistiti i iseci na tanke kriske, nije lose poprskati ih malo limunom i posuti cimetom. U okrugli pleh (28-30 cm) sipati secer i staviti na ringlu da se karamelizuje, na kraju dodati puter i mesati da se istopi i izjednaci. Preko karamela naslagati kriske jabuke fino ukrug da pokriju dno, posuti orasima/lesnicima ako volite i prekriti testom, malo zavuci i testo okolo ivice. Izbockati testo viljuskom i staviti u rernu na 200 C nekih pola sata... Odmah ga izvrnuti na okrugli tanjir/posluzavnik za torte. Preporucuje se da se sluzi toplo, moze se i podgrevati, mada ja vise volim kad je gladan, karamel je tada krckav :)

Ovako to izgleda
user posted image

user posted image

clock-img

03.10.2012, 22:06

clock-img

Kugla12

pencil-img

52

Ovo izgleda baš fantastično... Inače volim da pravim kolače, ali nemam baš iskustva sa ovim karameliziranim stvarima, probaću baš jednom... Svaka čast! user posted image

_____________________________

Jednom kad doneseš odluku, čitav svemir se udruži da bi se ostvarila.

clock-img

03.10.2012, 22:10

clock-img

MarijaBg

pencil-img

3138

Pa za ovo ti i ne treba neko iskustvo, topis secer da pozuti (karamelizuje) prosto ne mozes da pogresis, a pravi se za pola sata i jos toliko pece, stvarno je brzinski user posted image

clock-img

03.10.2012, 22:42

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

mmmmmmmm user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

03.10.2012, 22:47

clock-img

mamamikka

pencil-img

757

user posted image

_____________________________

Aleksa, 13.10.2008.
David, 29.07.2011.
Mamine sreće najveće!

clock-img

03.10.2012, 23:39

clock-img

Kugla12

pencil-img

52

Ima li veze kakve jabuke staviš, ili moraju baš biti neke kisele ili slatke?

_____________________________

Jednom kad doneseš odluku, čitav svemir se udruži da bi se ostvarila.

clock-img

04.10.2012, 11:02

clock-img

MarijaBg

pencil-img

3138

U originalu bi trebale biti slatkaste, npr delishes (ako se uopste tako pise) ali sam ja stavila najobicnije kisele koje imam iz vocnjaka i ispalo je sjajno. Opet stvar ukusa... I ispadne poprilicno veliki tart, a jak je, mi onaj obican vocni pojedemo za dan, a ovog smo pojeli pola user posted image

clock-img

13.10.2012, 08:08

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Pošto smo imali već temu tart, prebacila sam i tvoj recept KLIK

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!