Suboticko porodiliste...
Iz ginekoloske ambulante sam isla pravo u porodjajnu salu.Porodjajna sala je velika soba sa 8 kreveta.Ima tv u sobi,klima.
Prvo sam otisla u malu prostoriju pored na klistir,gde je krevet toliko mali da sam samo napola uspela da legnem.Wc u predporodjajnoj je uzasan,smrdljiv,prljav,ukakan,sa prepunom kantom krvavih ulozaka.Pored je wc za osoblje koji je kristalno cist,mirisljav,sijaju plocice,besprekoran...i kada su babice otisle na kafu ja sam se jednom usunjala u njihov wc,ah kakva idila naspram onog namenjenog porodiljama.Nisu me otkrili .
U predporodjajnoj sali sam bila sama,ni jedna trudnica se tada nije poradjala.Bile su dezurne dve babice i sa njima sam pricala,a kada su otisle na klopu i kafiranje i ostavile me same u svojoj muci gledala sam tv.Prvo je isao erotski film oko 01h ujutru,pa sam se zezala kako me je erotika i dovela dovde,a zatim je dosla babica i promenila kanal...tada su isle vesti .Kreveti u pretporodjajnoj su relativno ok,za razliku od onih sa odeljenja.U predporodjajnoj ima ako se ne varam 4 ctg aparata,tj kod svakog drugog kreveta.Mene su prikljucivali na svakih 20 min na ctg,nisam bila nonstop prikljucena na njega.Stvari,mobilni...sve je svo vreme bilo pored mene.Dali su mi da telefoniram sve do polaska u porodjajnu salu.
Porodjajna sala...dva tvrda plava stola.Ja opet sama i tamo jer bas se niko nije poradjao.Sto se podize i spusta.Koliko sam osmotrila od bolova,uspela sam da vidim grejac za suncanje beba nakon rodjenja,vagu,pult za oblacenje bebica,vitrinu sa inekcijama i lekovima...Porodjajna sala je sasvim korektnog izgleda,pristojna,cista,uredna.Jedina zamerka je gadna,pocepana plahta,puna tragova neisprane krvi kojom su me pokrili nakon porodjaja.Tako je pocepana bila da je vise licila na mrezu pauka nego na plahtu,uspela sam da se smrznem pokrivena njome.Posle su me odgurali na odeljenje.Bila sam u petokrevetnoj sobi.Imala sam 4 cimerke,i na dan mog izlaska su dogurali petu u moj krevet.Soba krecena na zuto...Zamerka na otvorene prozore i vecitu promaju od koje su me bolele oci,soba nam je bila puna komaraca koji su se uvukli u sobu,i lepo nam zujali nocu i grickali nas.Takodje kreveti na odeljenju su bas stari,istroseni,duseci probuseni,puni nekih udubljenja,federi skripe,a jastuci nisu postojali umesto jastuka smo dobili smotano cebe uvuceno u jastusnicu i to je sluzilo kao jastuk .U sobi je bio wc,tus kada,lavabo,ogledalo.Wc je bio cist,ali je jako smrdeo na krv,i spremacice skoro nikada nisu praznile korpu sa prljavim uloscima,samo su prebrisavale pod.Naravno,nasla se po koja cimerka koja nije vodila bas racuna o hjigijeni pa sam zaticala dlake u tus kadi,govance u wc solji,krv po plocicama...Ja sam za sobom uvek cetkom obrisala solju,i vlaznim maramicama poklopac od wc solje.Tus kadu sam redovno oblivala posle tusiranja,i uvek sam se pre nego sto sam izasla okrecala zasobom.Hrana je bas nikakva.Recimo kazu nam sta nesmemo jesti zbog dojenja,a onda za rucak dobijemo kupus,pasulj,grasak...sve sto nesmemo.Ja nisam jela,meni su donosili moji,i kupovala sam u trafici pecivo.Nezadovoljna sam laktacijskim sestrama i ginekoloskom vizitom,a zadovoljna sam medicinskim sestrama i neonatolozima.Babice su takodje bile ljubazne i korektne...