cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Spermatogeneza

clock-img

08.01.2010, 17:57

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

Spermatogeneza je kompleksan proces stvaranja spermatozoida koji se odvija u semenim kanalićima testisa. Celokupan proces spermatogeneze traje 72 dana. Ipak, ovakvi spermatozoidi još nisu sposobni za oplodnju. Da bi stekli pokretljivost i mogućnost da izvrše fertilizaciju potrebno je da prođu kroz epididimis gde stiču te osobine, za šta su potrebna dodatna 2 dana. Tek spermatozoidi koji se nalaze u repu epididima imaju sve osobine zrelih, pokretnih spermija. Iz epididima, spermatozoidi se kroz semevod trasportuju do ampule semevoda i semenih kesica. Pred ejakulaciju, procesom emisije sadržaj ovih struktura se izlučuje u zadnju uretru, a ejakulacijom se zahvaljujući ritmičkim kontrakcijama mišića međice sperma izlučuje van organizma. Sadržaj semenih kesica je bogat šećerom - fruktozom koji omogućava ishranu spermatozoida. Sadržaj semenih kesica je neophodan i za neutralizaciju kisele sredine koja postoji u vagini, a utiče i na zgrušavanje sperme neposredno posle ejakulacije. Prostata je bogata enzimima koji stvoreni ugrušak razvodnjavaju a sadrži i cink, spermin i kiselu fosfatazu (prostatične markere) čija uloga nije u potpunosti poznata.

kolevka.org

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*

clock-img

08.01.2010, 20:31

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

ovaj pojam objasnjava zasto je potrebno 3 meseca - ukoliko koristite neku terapiju - da se potvrdi da li je ona imala efekta ili ne.

clock-img

08.01.2010, 20:35

clock-img

ksenija81

pencil-img

955

Uh, dugo je to cekati, nadati se.
Te cekas plodne dane, te da ne dobijes, te da prodje terapija da uradis ponovo analize i teko u krug stalno.
Smorih se od svega.

clock-img

08.01.2010, 20:39

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

ma mora tako, takav je proces.
a ja inace posle neke terapije jedva cekam da vidim kakav je spermogram od mm i da vidim jel bilo vredno truda..
a ispostavilo se da jeste i bas smo se radovali user posted image

jeste tesko da se 3 meseca pridrzavas terapije ali kad pomislis da sa njom moze da ti se ostvari san, vredno je!

clock-img

08.01.2010, 20:42

clock-img

ksenija81

pencil-img

955

Ma i ja uvek jedva cekam da vidim, ali svaki put se rastuzim posle i mislim da nema nade.
Ma krivi su doktori sto mu nisu odmah dali neku terpaiju nego ja tako citam i izmisljam naravno uvek pogresne terapijeuser posted image . Videcemo sad, pisacu sta smo uradili.

clock-img

08.01.2010, 20:47

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

ukljuci se u temu "spermogram i spermokultura"i napisi sta je sve uzimao user posted image

clock-img

08.01.2010, 21:36

clock-img

ksenija81

pencil-img

955

Pisala sam ponesto u toj temi ali davno. Kad stignu rez prebacicu se tamo.user posted image

clock-img

08.01.2010, 21:43

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

okuser posted image