cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Salata od pasulja

clock-img

10.07.2019, 08:07

clock-img

mama ivane

pencil-img

1902

Salata od pasulja

Salata:
150 g (izmereno pre kuvanja) belog, krupnog pasulja
2 tvrdo kuvana jajeta
1 glavica crvenog ili žutog luka srednje veličine
1 krupan čen belog luka
1/2 manje veze peršuna
1/2 kašičice suve nane

Preliv:
4 kašike jabukovog sirćeta
4 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera

Priprema
1
Navedene mere su za 2 porcije salate. Salata će biti posno jelo ako izostavimo kuvana jaja. Uveče potopiti prebrani i isprani pasulj hladnom vodom da nabubri. Povesti računa da bude dovoljno vode, da se ne bi dogodilo da pasulj upije svu tečnost i ostane suv. Ukoliko nismo potopili pasulj uveče, potopiti ga u toku dana - barem na sat vremena. Ocediti pasulj i staviti ga u šerpu u kojoj će se kuvati. Sipati hladnu vodu da pasulj ogrezne, pa zagrejati do ključanja, smanjiti vatru i kuvati dok zrna ne omekšaju, uz nalivanje vruće vode po potrebi. Ne soliti. Kuvanje može potrajati dva sata. Periodično proveravati u kojoj fazi je zrno pasulja i da li je mekano. Ne bi trebalo da pasulj bude prekuvan, jer će se u toku dalje pripreme pretvoriti u kašu. Zrna pasulja bi trebalo da budu "al dente", ili čvrsta pod zubima, ali jestiva. Ako smo pasulj skuvali nekoliko sati ranije, neka ostane u svojoj vodi do završne pripreme, eventualno u frižideru ako je čekanje duže.
2
Kuvati jaja 10-15 minuta da bi bila tvrdo kuvana. Preliti ih hladnom vodom i oljuštiti. Iseći na četvrtine. Oljuštiti i iseckati crni i beli luk. Oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom i fino iseckati peršun.
3
Skuvan i ohladjen pasulj procediti i pomešati s crnim i belim lukom, peršunom i izmrvljenom suvom nanom. Pikantno začiniti prelivom - jabukovim sirćetom, maslinovim uljem, solju i biberom. Ne štedeti s prelivom da salata ne bi ostala suva. U receptu su tačne mere za navedenu količinu pasulja, a svako povećanje iziskuje srazmerno povećanje svih sastojaka. Ostaviti salatu najmanje 1 sat da stoji. Zatim ponovo začiniti po ukusu i ukrasiti jajima. U nedostatku vremena za kuvanje pasulja, upotrebiti pasulj iz konzerve.

clock-img

10.07.2019, 08:25

clock-img

Duškić

pencil-img

9617

Lepo.

clock-img

10.07.2019, 10:08

clock-img

doramar11

pencil-img

1138

Salata mi je lepsa bez belog luka.

clock-img

10.07.2019, 10:11

clock-img

mama ivane

pencil-img

1902

Kako ko voli , beli luk mu daje nekako drugaciji ukus a i miris

clock-img

10.07.2019, 10:20

clock-img

flamingos

pencil-img

25380

Nisam nikada spremala takvu salatu,vredi probati je

clock-img

13.07.2019, 14:18

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

Super mi deluje! To bi moglo za sv Nikolu jer sam svim dosadila sa mojom pasuljsalatom user posted image
Ja skuvam pasulj, onaj šareni da bude kuvan u slanoj vodi. Dok je još mlak posolim ga i ubacim sitno seckani crni luk i ulje i promešam. Kad se skoro ohladi dodam sirće i sveže seckano peršunovo lišće. I to je to, uz ribu umesto krompir salate ili blitve bude dobro. Mada verujem da može i uz nešto drugo. Jedini problem mi je što su zrna onako posebno, dok ih viljuškom ne izponabadaš prođe te volja za salatom user posted image

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

13.07.2019, 14:18

clock-img

MimaKos

pencil-img

6514

Ivo su kao meksicke one , super su

clock-img

13.07.2019, 15:21

clock-img

doramar11

pencil-img

1138

Ta tvoja salata, Olga, odlicna i za liniju :)

clock-img

13.07.2019, 16:00

clock-img

MimaKos

pencil-img

6514

Ja sam nesto i sa tunjevinom i govovim.pasuljem.muckala pre za slavu

clock-img

13.07.2019, 16:37

clock-img

doramar11

pencil-img

1138

Dajte jos toga, ja obozavam pikantna jela sa pasuljem.

clock-img

13.07.2019, 16:38

clock-img

MimaKos

pencil-img

6514

Ovo je vise salata nego jelo, ali je super, kukuruz, pasulj iz konzerve , tunjevina..