Drage moje RR koleginice. Otvorila sam ovu temu da bi smo olaksale dusu sto se tice posla, kolega, sefova.... Ma sta god vam padne na pamet, a da vas uzasno mnogo iritira vezano za vas posao, radno mesto, sefa, kolega sa kojima radite ili delite posao. Ujedno mozemo i da napisemo cime se firma bavi, ko gde radi, na kojoj poziciji i sl... Ime firme ne mora da se spominje...
Evo ja cu prva da krenem.
U ovoj firmi sam vec 8 godina. Firma se bavi teskom metalurgijom. Proizvodnja delova za gradjevinske masine. Klasicni srpski crnci, koji rade za mizerne plate u losim uslovima za rad (ovo losi mislim na sam objekat). Plate su redovne, socijalno, regres sve u fulu, prijavljuju se radnici odmah(makar to bilo i na 3 meseca). Kada sam pocela da radim, bila je nekako opustena atmosfera, manje ljudi (oko 100-150). Stizalo se sve, nisu bile strikne pauze i moglo je da se izadje i van pauze na cigaru, kafu (naravno ne na svakih pola sata). Sada, cini mi se sto vise prolazi vreme, sve je nekako gore, atmosvera je katastrofa, za svaku sitnicu se pisu prijave, opomene, kao da uzivaju u tome da kazne nekoga (cast pojedinim sefovima). Ako odes 3 min ranije na pauzu, opomena, ako ostanes 3 min duze na pauzi, opomena, bas je atmosvera bljak. Sada u firmi ima preko 300 ljudi. Ja sam pocela u administraciji u sektoru priprema proizvodnje. Vodila sam izlaznost kom radnicima na osnovu cega su primali platu, kao i pracenje odradjenih komada u sistemu. Do 2015 sam bila u sektoru pripreme proizvodnje, ma radila sam svasta, i fakture za izvoz i carinu i pracenje plana proizvodnje, ma skoro celu pripremuu fulu. Da bi dosla koleginica koja ima visu skolu i onda je ona napredovala (iako sam je ja obucavala), jer ja imam srednju skolu, pa samim tim (po recimam mom tadasnjeg sefa, koji je sada na jos vecoj funkciji), nemam pravo da imam vecu platu od 30000. Iste reci sam cula i od sadasnjeg sefa, kada sam pitala za povecanje, jer smatram da dosta dobro radim svoj posao i da zasluzujem vecu platu. Pocela sam sa platom ispod minimalca, posle god dana kada sam dobila ugovor za stalno, primala sam minimalac. Posle 2,3 god mi je plata malo povecana. Do prosle god mi nije povecana plata. Sada mi je plata oko 40+ neki dinar. Posle 8 god. Od 2015 kada sam se vratila sa porodiljskog su me prebacili u sektor nabavke. Nabavka pomocno potrosnog materijala i zastitne opreme. Posle 3 meseca su me prebacili u magacin (robe koju porucujem) i u toj kancelariji smo bili kolega i ja. Inace taj kolega i mm su drugari (idemo kod njih, oni kod nas). Znaju se pre nego sto sam ja upoznala mm. E sad, taj kolega je teska ladovina, ali i ona najgora uvlakaca (to sam i muzu rekla iako su drugari). Cuti kao kur*a, nikad nista ne zna itd itd... Neradnik je do zla boga, u stanju je celu smenu da provede na netu i da nista ne uradi, a onda meni kaze (onako kroz salu, a znam da je mrtav ozbiljan), jao pa neces ovo da odradis. Do prosle god je njegov posao bio izdavanje materijala radnicima u proizvodnji, a ja sam pratila stanje i porucivala (menjali smo se samo ako neko od nas dvoje ne radi, tada smo radili ja njegov, a on moj posao + svoj). Oboje smo radili prvu smenu (on od 06-14, ja od 08-16). Prosle god su nas razdvojili po smenama. Ja sam isla i kod teh dir. jer mi ne odg da radim po smenama, on prica jedno, moj sef drugo. Ma haos. I tad mi se misljenje o ovoj firmi srozalo nacisto. O tome kako svako gleda svoje du*e necu ni da pricam. Bilo je toga uvek, ali u ovoj meri nikad. Cak je i ovaj kolega sto "delimo" posao, postao po fazonu kako je kod njega u smeni sve pod konac, a pola posla ne odradi, stigne mu roba, on i ne otvori kutiju da vidi sta je stiglo, pa onda zove mene da pita sta je sa tim. I tako svaki put. Mrtav ladan kaze kako ga mrzi da odradi neki papiroloski posao i kad ga sef pita sto se nagomilalo, pa on je uvek u guzvi, pa te ja nisam radila, pa on ne moze sve da stigne, a spor je... Ljudi, ja ne znam kako neki ljudi onako mogu da budu spori ko penzioneri na stakam ( ma oni su aktivniji od njega). Sta god da ja kazem zasto nesto kasni od robe, odmah je to ne smete da dozvolite, a on ko najgora kur*a, sve mu se veruje na rec, jer kod njega sve moze, i trecu smenu da mu ubace, moze, uradi ovo, moze, uradi ono, moze.... Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa