cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Patlidzan

  
clock-img

14.08.2011, 22:49

clock-img

minavb

pencil-img

12959

AJmo ovde da pisemo ideje za spremanje patlidzana. Evo ja pisem jedan fin recept.
za 4 osobe:
2 veca patlidzana od po 400g
2 tikvice od po 150g
veca crvena babura
250g mocarele
60g crnih maslina, koren celera
origano, so, ulje

U rerni ispeci papriku, umotati u foliju, pa oljustiti kad se ohladi. Patlidzan preseci na pola pa nozem zarezati sredinu unakrsno. Poloziti naopako u pleh pa peci 25 minuta na 170 stepeni. Za to vreme prepoloviti tikvice, iseci na tanke listice, posoliti i ocediti. Kad se patlidzan ohladi , izdubiti polutke i sacuvati za kasnije. Na vrelom ulju proprzitiseckani koren celera, dodati seckane maslinemeso patlidzana, seckanu papriku i zacine. Kad s emalo prohladi, dodati i tikvice pa puniti polutke patlidzana. Odozgo staviti mocarelu a zapeci u rerni 15 minuta na 190 stepeni. Moze se menjati sastav, dodati meso, incuni, parmezan... Ja pravim samo sa povrcem, i naravno zaljutim.


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

14.08.2011, 22:57

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Patlidzan punjen cufticama

user posted image Potrebno je:

  • 2 patlidžana
  • 250 gr mlevene junetine
  • 2 grančice vlašca
  • 4 kriške hleba
  • 170 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 čen belog luka
  • 40 gr rendanog parmezana
  • 50 gr sira
  • malo iseckanog peršuna
  • bosiljak
  • 2 paradajza
  • maslinovo ulje
  • so i biber
  • brašno
Hleb potopite u mleko, dobro ocedite i pomešajte sa mesom, jajetom, parmezanom, peršunom,sitno iseckanim belim lukom i začinite. Od ove mase pravite male ćufte, uvaljajte ih u brašno i pržite u vrelom ulju.
Patlidžane prepolovite po dužini, izvadite im sredinu, isecite na kockice i kratko propržite na vrelom ulju zajedno sa sitno iseckanim vlašćem. Posolite,pobiberite, dodajte seckani bosiljak i sve promešajte. Polutke patlidžana punite ovom smesom, dodajte ćuftice, paradajz isečen na kockice i sir. Poređajte ih u nauljen pleh , prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 30 minuta u predhodno zagrejanoj rerni na 200 °C. user posted image

Izvor: minjina kuhinjica

clock-img

14.08.2011, 22:58

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Ja bih jedin obarila cuftice umesto da ih przim... Volim patlidzan, bas jedva cekam jos recepAtauser posted image

clock-img

14.08.2011, 23:01

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Mozda bolje cuftice da ispeces u rerni, bice ukusnije.
Ja molim nekoga ko ima recept za pitu sa patlidzanom da ga sto pre postavi. Tako mi se jede, a to mi je pre sto godina pravila jedna bivsa sveki.


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

14.08.2011, 23:07

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Iskreno, tako sad nemam vremena, da kontam da izdinstam curetinu na luku (mlevenu) i dodam celer, paprike, tikvice, patlidzan, zacine i paradajza i zapecem sa jajima i sirom od gore?? Otkud znam izmisljam..a uz to cu obariti basmati pirinac pa se moze preliti sa ovom "smesom"....nemam sad nikako vremena za ova dva lepa recepta...

clock-img

14.08.2011, 23:11

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Ovaj moj se bas brzo pravi. Cini ti se da je komplikovano, ali rucak gotov ocas posla.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

14.08.2011, 23:16

clock-img

Maya21

pencil-img

2923

je l ovo mina?

pita sa plavim patlidzanom

ili ovo


< Poruku je uredio Maya21 -- 14.8.2011 23:17:43 >

clock-img

14.08.2011, 23:18

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Ova druga, to je to. Jos je ona malo zaljuti, bude bas njam njam.user posted image

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

14.08.2011, 23:19

clock-img

mikica sa

pencil-img

1751

srednje velicineplavog patlidzana
1 glavicacrnog luka
1sargarepa
1/2 strukapraziluk
1 kasikavegete
po ukusubibera
2 kasikepersuna
ulje i kisela voda za prskanje kora
ulje za przenje
3 cenabelog luka
1/2kgkora

Plavi patlidzan oljustiti, iseci ga na kockice pa ga staviti u kipucu posoljenu vodu, kuvati ga oko desetak minuta, ocediti i isprati hladnom vodom (sa ovim postupkom odstranicete onaj gorki ukus iz patlidzana) i ponovo ga ocediti i ostaviti na stranu da se cedi jos malo.
Glavicu crnog luka sitno iseckati pa staviti u serpu sa uljem da se polako przi, kad postane staklast, dodati ociscen i na pola presecen, pa onda sitno iseckan, praziluk, dodati narendanu sargarepu, proprziti, dodato propasiran beli luk, i na kraju dodati ocedjen plavi patlidzan. Sve ovo dobro uprziti.Zaciniti sa vegetom i biberom, dodati persunov list, ja sam u nasu pitu stavila na vrh noza ljute mlevene paprike.
Vatrostalnu ciniju, 25cm X 35cm ili keramicku, sta vam je po volji, podmazitesa malo ulja, stavite dve kore dole, svaku podmazati mesavinom kisele vode i ulja (oko 100ml kisele vode i 50 ml ulja) pa staviti fil i sledece dve kore malo poguzvajte pa stavite na fil, sa cetkicom ih malo namazati sa mesavinom vode i ulja, pa staviti fil. Imacete dovoljno za tri reda fila i 4 reda kora.Zavrsiti sa korama. Na kraju preliti sa ostatkom kisele vode i ulja.
Peci na 180*C oko sat vremena, kada je pecena, prekriti je cistom krpom i ostaviti da se prohladi.

Mina, jel to to?



_____________________________

rodila sam andjela 05.04.2011. :)))

clock-img

14.08.2011, 23:20

clock-img

Verus

pencil-img

11942

jel vrhanj obicna pavlaka?user posted image

Odoh da zbuckam. Pisem kako je "ispalo".  A bogme, mogla bi ovu pitu da pravim ovih dana..

clock-img

14.08.2011, 23:21

clock-img

Maya21

pencil-img

2923

pavlaka da user posted image user posted image

clock-img

14.08.2011, 23:26

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Mikice i ovo je super recept. Jao jedva cekam da je pravim! Hvala vamuser posted image

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

15.08.2011, 03:40

clock-img

Verus

pencil-img

11942

E ovako sam:

1 patlidzan
2 zukinija
2 sargarepe
2 luka
1 paprika sveza
oko 400gr mlevenog cureceg mesa
i skoro cela tegla sosa od paradajza (kupovnog, za makarone sa zacinima)

Izdinstala sam 2 omanja luka u teflonu, na malo ulja od semenki grozdjica, dodala sam meso, i malo vegete, sve do izdinstala i onda dodala seckan patlidzan, tikvice, sargarepu, papriku i malo paradajz sosa i vode.  Poklopila i dinstala jedno 15 tak minuta.  Sipala sam sve u stakelnu posudu, dodala jos paradajz sosa,  prelila sa 3 jajeta i malo pavlake, sipala sacicu mrvica i malo rendanog sira i sve zapekla.  Bilo je diiivno.  Uz ovo sam servirala bazmati pirinac, kuvan na pari i salatu od krastavaca-iz moje basteuser posted image

clock-img

26.08.2011, 15:54

clock-img

crazymama

pencil-img

2574

ti si zaludjena plavim patlidzanom :)

evo i mog doprinosa, kolicine su proizvoljne:

plavi patlidzan se oljusti i isece po duzini na sirinu oko 5mm.. poredja se na papir za pecenje, posoli, i ubaci u rernu na 200c, cisto da smeksa...
posebno se umuti ella krem sir (moze i neki ukusniji, ali kaloricniji) sa sitno seckanim belim lukom, ili belim lukom u granulama (kolicina po ukusu) i persunom (moze suseni, moze sves sitno seckan)...
ohladjene ploske patlidzana se filuju smesom od sira, urolaju, poredjaju u odgovarajuci sud, poprskaju se maslinovim uljem, pospu persunom zbog dekoracije, ohladi se u frizideru nekoliko sati i sluzi se kao salata ili hladno predjelo... uz tost hleb moze i kao obrok...

kako ti se cini? ja sam ga izmislila i isprobala!

clock-img

26.08.2011, 15:58

clock-img

Anoniman

Jedan patlidzan samleti u secku, drugi iseckati na kockice. Dodati samlevene 4 glavice crnog luka, jednu papriku, iseckana dva cena bela luka, lovorov list, vegeta, biber, timijan, malo bosiljka. Krckati na malo ulja i konstantno dolivati po malo vode sat vremena.

Jesti uz pire ili spagete.
Milinauser posted image

clock-img

26.08.2011, 16:03

clock-img

minavb

pencil-img

12959

IZVORNA PORUKA: crazymama

ti si zaludjena plavim patlidzanom :)


Aha. Evo upravo ga pecem pa cu videti sta dalje da mu radim.user posted image


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

29.08.2011, 17:46

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Mina jesi pravila onu pitu? Kakva je bila ako jesi i koju si pravila? 
Zamrla tema: hajde zene jos recepAta

clock-img

29.08.2011, 17:47

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Ja cu ovo da probam, ali mislim da cu poredjati rolnice i preliti paradajzom i sirom i zapeci...mmmmm

IZVORNA PORUKA: crazymama

ti si zaludjena plavim patlidzanom :)

evo i mog doprinosa, kolicine su proizvoljne:

plavi patlidzan se oljusti i isece po duzini na sirinu oko 5mm.. poredja se na papir za pecenje, posoli, i ubaci u rernu na 200c, cisto da smeksa...
posebno se umuti ella krem sir (moze i neki ukusniji, ali kaloricniji) sa sitno seckanim belim lukom, ili belim lukom u granulama (kolicina po ukusu) i persunom (moze suseni, moze sves sitno seckan)...
ohladjene ploske patlidzana se filuju smesom od sira, urolaju, poredjaju u odgovarajuci sud, poprskaju se maslinovim uljem, pospu persunom zbog dekoracije, ohladi se u frizideru nekoliko sati i sluzi se kao salata ili hladno predjelo... uz tost hleb moze i kao obrok...

kako ti se cini? ja sam ga izmislila i isprobala!

clock-img

29.08.2011, 18:16

clock-img

lesica

pencil-img

12015

PLAVI PATLIDZAN SA KISELIM MLEKOM I MESOM
user posted image
user posted image Specijalitet iz Damaska. Količina je dovoljna za šest služenja.   Potrebno je:   2        velika plava patlidžana, oguljena, isečena na kolutove 1.9 cm debljine 350 g mlevene (ili tucane u avanu) jagnjetine 1        crni luk, iseckan 1        kafena kašika začina allspice (vidi) 1        kafena kašika mlevenog cimeta 1/2     kafene kašike bibera 3        češnja belog luka 2        šolje kuvanog kiselog mleka (vidi) *        maslinovo ulje *        pinjoli   Priprema:   Poprpskati kolutove plavog patlidžana solju. Staviti u cediljku i ostaviti da se odmara pola časa. Osušiti patlidžan na hartiji koja upija ili čistoj krpi. Sotirati na ulju dok ne poprimi braonkastu boju. Ocediti.   Zajedno propržiti meso, luk, allspice, cimeti, biber i so (prema ukusu, 1 kafena kašika). Ocediti ovu mešavinu memsa.   Pomešati kiselo mleko i beli luk (prethodno izgnječiti beli luk u drvenom avanu sa solju).   Staviti plavi patlidžan u vatrostzalnu posudu, prekriti mešavinom mesa a odozgo preliti kiselim mlekom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 175 stepeni oko 45 minuta.   Služiti uz pirinač. Pre služenja posuti proprženim pinjolima.


_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

29.08.2011, 20:18

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Sta su pinjoli?user posted image

clock-img

29.08.2011, 20:42

clock-img

lesica

pencil-img

12015

Semenke bora,kod nas su ovamo prilicno skupi ali daju poseban smek klopi. Mada moze i bez njih( ja naspem malo pistaca)

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

01.09.2011, 15:10

clock-img

Verus

pencil-img

11942

user posted image

clock-img

01.09.2011, 15:16

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Evo mene u patlidzanu.
Nemam neki spec recpt za pitu, malo sam citala ove gore postavljene recepte pa sam nesto sama zbrljala. Moze sa razlicitim korama, ali ja sam uzele kore od heljde.
Ispekla sam jedan ogromi patlidzan u rerni, kad se ohladio, oljustila sam ga i ispasirala. Sitno sam iseckala dve glavice crvenog luka, malo przila na ulju pa dodala patlidzan. Malkice jos przila, zacinila origanom i ljutom paprikom. Pomesala sam kiselu vodu sa malo ulja i onda u manji pleh redjala dve kore , premazala vodom i uljem, pa patlidzan. Odozgo ide kora. Na kraju sam isekla pitu, prelila ostatkom vode i ulja i pekla na 200 stepeni oko 40 minuta.


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

01.09.2011, 15:19

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Moracu ovo da pravim uskoro i meni se sad jede.  Jesi presekla patlidzan na pola i pekla u rerni ili pekla ucelo?  Koliko dugo otprilike.  I jel mislis da se moze dinstati luk pa izdinstati svez patlidzan i onda dodati zacini, paprika i sa tim filovati? 

clock-img

01.09.2011, 15:25

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Pekla sam ceo bez secenja, ubacila ga u vrucu rernu i pekla oko pola sata pa ga umotala u krpu. Moze i seckan da se dinsta sa lukom, ali kontam da je za pitu ovako lepse.


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

Poslednji tekstovi

article-img