Evo ovako ja pravim Carbonaru... ima inače milion nekih recepata, neki koriste slatku, neki kiselu pavlaku, neki naprave bešamel sos.... itd.
Treba vam
- panceta ili šunka (sa maaaaalo slanine pored)
- slatka pavlaka za kuvanje
- 2x žumance
- malo soli, bibera
Par minuta pre nego što provri voda za špagete, počnem sa pripremom umaka. To obično traje oko 15 minuta.
Dok kuvaju špageti sitno naseckajte slaninu. Neki vole kockice, ja volim "listiće", znači taaaanko taaaaanko. Sos najčešće pripremam u teflonskoj tavi. Stavljam na vatru šunku ili pancetu i čekam da se to polako ugrije. Ulje vam ne treba ako je šunka malo masna, jer ona pusti dovoljno masti iz sebe. Šunkicu malo propržite, taman da se opusti ili da se malkice zapeče (ja tako volim). Kad je to spremno, sipate preko slatku pavlaku (tečnost!) za kuvanje. Ja nekad stavljam i sojinu pavlaku, pošto je bolje zbog holesterola.
Pavlaku treba non stop mešati da se polako na maloj vatri zgusne. Ako je već sama po sebi pregusta, slobodno je razredite sa malo mleka. Kuvati dok ne provri, ali ne sme puno da vri, već samo ono MALLIIIICKO, da znate da je to to.
Zatim se tava ili šerpa skida sa vatre i polaaaako se (uz NON STOP MEŠANJE!) dodaje umućena 2 žumanceta. Mešati morate zato, što se inače jaje stvrdne kada ga sipate u vruću pavlaku, pa zato brzo brzo mešajte umak dok sipate to jaje.
Neki tu završavaju recept, ali ja ne volim da stanem tu, jer se plašim salmonele. Sve to vraćam na laganu vatru i uz mešanje kuvam još nekih 5 minuta. Dodajem malo soli (ako šunka nije dovoljno slana) i ponekad malo bibera.
Umak se ne podgreva i servira se odmah posle pripreme.
Prijatno!