cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Pasta Carbonara po gupikino

clock-img

25.04.2009, 14:30

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437


Evo ovako ja pravim Carbonaru... ima inače milion nekih recepata, neki koriste slatku, neki kiselu pavlaku, neki naprave bešamel sos.... itd.

Treba vam

  • panceta ili šunka (sa maaaaalo slanine pored)
  • slatka pavlaka za kuvanje
  • 2x žumance
  • malo soli, bibera

Par minuta pre nego što provri voda za špagete, počnem sa pripremom umaka. To obično traje oko 15 minuta.

Dok kuvaju špageti sitno naseckajte slaninu. Neki vole kockice, ja volim "listiće", znači taaaanko taaaaanko. Sos najčešće pripremam u teflonskoj tavi. Stavljam na vatru šunku ili pancetu i čekam da se to polako ugrije. Ulje vam ne treba ako je šunka malo masna, jer ona pusti dovoljno masti iz sebe. Šunkicu malo propržite, taman da se opusti ili da se malkice zapeče (ja tako volim). Kad je to spremno, sipate preko slatku pavlaku (tečnost!) za kuvanje. Ja nekad stavljam i sojinu pavlaku, pošto je bolje zbog holesterola.

Pavlaku treba non stop mešati da se polako na maloj vatri zgusne. Ako je već sama po sebi pregusta, slobodno je razredite sa malo mleka. Kuvati dok ne provri, ali ne sme puno da vri, već samo ono MALLIIIICKO, da znate da je to to.

Zatim se tava ili šerpa skida sa vatre i polaaaako se (uz NON STOP MEŠANJE!) dodaje umućena 2 žumanceta. Mešati morate zato, što se inače jaje stvrdne kada ga sipate u vruću pavlaku, pa zato brzo brzo mešajte umak dok sipate to jaje.

Neki tu završavaju recept, ali ja ne volim da stanem tu, jer se plašim salmonele. Sve to vraćam na laganu vatru i uz mešanje kuvam još nekih 5 minuta. Dodajem malo soli (ako šunka nije dovoljno slana) i ponekad malo bibera.

Umak se ne podgreva i servira se odmah posle pripreme.

Prijatno!

clock-img

25.04.2009, 14:38

clock-img

Lu

pencil-img

15094

user posted image user posted image user posted image
Obožavam pastu a ova je jedna od boljih i baš je sita.
Pravim isto ovako s tim da stavljam cijela jaja user posted image i ja obavezno vratim na vatru još par minuta.

clock-img

25.04.2009, 14:40

clock-img

Jacaca

pencil-img

865

Ja imam isti recept, smo je sa neutralnom pavlakom za kuvanjeuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

25.04.2009, 17:39

clock-img

Modessty

pencil-img

12173

Može i ovako:
Kad se pančeta uprži, dodati maaalo belog vina i još malo propržiti. Nakon toga dodati pavlaku, beli luk, začine,malo rendanog kačkavalja. Nekad stavim jaje, a nekad ne.

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

clock-img

25.04.2009, 17:45

clock-img

afrodita

pencil-img

1814

Zvuci socno, ukusno i lepo mirise.user posted image
Nisam jos ovako nesto pravila,
moracu probati user posted image

clock-img

25.04.2009, 19:03

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Ajde, pa da neka od nas stavi sliku.

Meni je baš smešno... došao muž jutros iz radnje i kaže "hoćeš sutra praviti carbonaru?"... ja kažem "ma neee bi nešto, smisliću nešto drugo"... a on meni "a ja sve kupio!" user posted image

šta ću sunce moje, moram sutra to da mu skuvam. Eto kao naručeno još Dora tražila ovaj receptić!