Evo ovako… Kao aktivan član rr, osetila sam da moram da pružim nešto od sebe i pridonesem boljem razumevanju među nama članovima foruma. Jer uz rr ovde su se dešavale mnoge stvari, deca donosila na svet, cure udavale, rastavljale i proživljavale i preživljavale i neke od najintimnijih stvari. Ponekad je lakše nešto napisati i izbaciti „na papir" nego reći ili ispričati. Neko se bolje izražava putem pisane reči, a neko verbalno. Nekome ne predstavlja poteškoću niti jedan od oblika izražavanja. Bilo kako bilo, ponekad nam je lakše ispričati (napisati) neku mučnu privatnu stvar na nekom forumu potpunom strancu kojeg nikad nismo ni upoznale, nego dugogodišnjem prijatelju za kojeg smatramo da nas možda ne bi razumeo, ili da bi nas posle toga gledao drugim nekim očima.
Zbog toga služe nikovi, tako da je teško spoznati ko se krije iza nika, i ukoliko bi ja uzela da potražim jednu „Niknejmušu"iz Beograda, mislim da bi se mnogo pomučila, lutajući gradom i tragajući. Da je evo sve baš javno, i nije, jer ako bi bilo, umesto nikova bi stajala naša puna imena i prezimena, te tačna adresa, broj telefona i prikaz mesta boravka uz sliku sa google earth.
Ako se i sa nikom osećamo nesigurno da javno kažemo šta mislimo, onda postoji i opcija anoniman, koju ja evo nisam nikada koristila, niti iskoristila. Ali to je moja stvar. Bilo kako bilo, ova opcija prosto ne ugrožava sliku o nama kod ljudi kojima smo okruženi, već daje jednu sliku o nama - našim online drugaricama – forumašicama. Ja sam možda rizikovala. Jedne prilike sam otvorila temu koja me dovela u poziciju da se nakon svaka tri tuđa posta - branim. Zašto? - Pogrešno shvaćena. Osetila sam ogromnu količinu nerazumevanja, i po prvi put – neku negativnu energiju na forumu. Tema je bila „Prilagoditi sebe detetu, ili dete sebi" i ja sam na toj temi u nekih 80% postova iskomentarisana kao sebična majka, nemajka i neko kome nije stalo do sopstvenog deteta, te neko ko svoje potrebe stavlja ispred potreba deteta. Verujem da me i dan danas, nakon nekog vremena od kako je ta tema pomalo zaboravljena, prati i bije glas nemajke, i to je taj deo o kome Anonimna na temi „Koliko cenimo sebe" govori kada kaže da ne želi da navlači gnev na sebe. Verujem da bih i ja bolje prošla da sam nekada odabrala ovu opciju, ali eto, takva sam kakva sam, i nekako je i vreme pokazalo i potvrdilo ili opovrgnulo neke predrasude o meni kao majci, ali i meni kao čoveku. U tom smislu potpuno razumem Anonimnu.
Evo gde je ne razumem:
Da sam ja recimo otvarala ovu temu, verujem da bih uspela da ne iscitiram bilo koga sa foruma. Ja bih počela sa: Koliko cenimo sebe.. U današnje vreme žene sve više trpe od nekog oblika nasilja.. bla bla.. I ubeđena sam da mi ne bi trebao neki citat da objasnim smisao teme. Tada bi bilo ko od nas ko bi se osećao da se nalazi u tom svemu, javio na temu i opisao kako stvari stoje. Takođe, taj neko može da uključi opciju Anoniman i da se olakša i da se ispriča i da se razjasni i da se objasni i da odgovori na pitanje naše drage Anonimne: Zašto to trpiš? Ja ako ne osetim potrebu da se javim u nekoj temi, ne javljam se, a Cipi ako bi osetila da treba nešto o tome da zbori i romori, uverena sam da bi se javila, pa bilo kao Cipi, bilo kao Anoniman. Ili bilo ko drugi od nas.
Dalje ne razumem je ono što je i Cipi primetila, da neko ko kaže da te mnogo voli i to zaista voli, plaši se da ti pošalje pp i da se ozbiljnije zapita Kako si stara moja i ima li problema u braku? Ja bih tako napravila. Ebemu miša ako nekog puno voliš i stalo ti do njega, zašto onda ne bi mogao iz te ljubavi da budeš s njim otvoren i da ga pitaš nešto što te iskreno i od srca brine za tu osobu. Nezgodna je situacija za obe.
Evo gde je nezgodna za Cipi.. Tumara po forumu i pita se ko stoji iza nika Anoniman.. U svakoj od nas vidi potencijalnu Anonimnu. Teško je da se opusti u konverzaciji sa bilo kim, i nemoguće je da izbegne da priča sa nekim za koga inače zna da ga puno voli, a da se ne zapita.. jel to ona? Mučno je.
Evo gde je nezgodna za Anonimnu... Neshvaćena je. Htela je nešto sasvim drugo da kaže, ispalo je kako je ispalo, isprozivana je i ne vidi razumevanje. Šta da radi? Ja polazim od osnovne izjave naše drage Anonimne koja kaže da ona mnogo voli Cipi. Pa kad nekog mnogo voliš, a nije te razumeo, onda ti je jako teško. Teško je. Pored svega ovoga, još je ne razume ni pola forumašica. Nije lako.
Gde sam videla rešenje? Za rad mira u kući , daljih dobrih odnosa i širenja pozitivne energije, a u cilju razumevanja, Anonimna bi trebalo otvorena srca da pošalje pp Cipi, i da se njih dve razjasne. ALI, da li će biti shvaćena? Tu na scenu stupa Cipi koja bi trebalo da pokaže dozu razumevanja i da pruži ruku dobre volje, te nadalje da nakon izrečenih i razmenjenih misli putem pp, nastavi sa daljim dobrim odnosom sa Anonimnom.
Ostale devojke, NE POMAŽETE večito se opredeljujući za jednu od ove dve strane. Zauzimajući strane, ne donosi se i ne doprinosi RAZUMEVANJU. Ne doprinosi se poboljšanju i kvaliteti ljudskih odnosa, koji su po definiciji ionako zakomplikovani i u svakodnevnom životu i ovde.
Nadalje, moguće da i ja NE POMAŽEM. Ja sam samu sebe ujela za jezik onog momenta kada sam na temi Koliko cenite sebe predložila da se stvar razjasni putem pp, jer ko sam opet i ja da zabadam nos u tuđe odnose. Ali ljudi moji, ne mogu protiv sebe i ne mogu kao jedan mali šraf na rr da podnesem i da ignorišem nalet negativne energije na forumu čiji sam deo.
Kao neko ko je neshvaćen sa dosta svojih postova na forumu, potpuno se empatišem sa Anonimnom. Kao neko ko je u iskustvu imao i indirektne i direktne prozivke od strane nekih forumašica ,potpuno se empatišem sa Cipi.
Kao neko ko često udara i gde treba i gde ne treba, po ljudskoj nesavršenosti, neko ko ume da greši, ko ume da oprosti, ko ume da sam sebe kudi što nešto reče ili ne reče, od srca vam želim da ŠTO PRE I ŠTO USPEŠNIJE DOĐETE OBE DO RAZUMEVANJA. Ono je danas retko, a neko ko se mnogo voli može uspešnije do njega do dođe. Zato imate +, jer je ljubav na vašoj strani!
< Poruku je uredio eugenija -- 31.1.2010 16:50:22 >