E pa da dam doprinos Pola ovih recepata moze da se da i klincima za doručak/večeru.
Namaz od šampinjona
250 gr šampinjona
so,biber po ukusu i malo peršuna
1 glavica crnog luka,
1 češanj belog luka (ili 2 ko kako voli)
malo maslaca za dinstanje
1-2 kašike pavlake ili sitnog sira
Sitno iseckati crni i beli luk (ja to u secku odradim) i staviti da se malo na maslacu proprži,zatim dodati sitno iseckane šampinjone(isto u secku) i to se dinsta dok ne ispari sva tečnost. Posoliti,pobiberiti,dodati pavlaku i eventualno malo pirea od paradajza-stvar ukusa. Super ide uz integralne,crne hlebove i dvopek.
Pašteta od bukovače
200gr bukovače
1 kašika maslinovog ulja
1-2 kuvana jajeta
1-2 kašike senfa
1 mala glavica crnog luka
so,biber peršun po ukusu
Bukovače prodinstati sa lukom na ulju.Skuvati jaja,i onda sve(bukovače,jaja,senf i začine ) miksati u blenderu dok se ne dobije kremasta struktura,ako bude mnogo gusto dodati malo pavlake.
Pašteta od graška
200gr kuvanog graška
kašika maslaca
kašičica senfa
100 gr krem sira
so,biber po ukusu
Skuvati i procediti grašak,pa staviti sve ostalo i u blenderu,secku usistniti da se dobije pasteta.
Mesna pašteta
200gr kuvanog mesa(bilo koje)
2 kuvane pileće džigerice (može i ne mora)
2 kuvane šargarepe,komad celera
1 kašičica senfa
4-5 kašičica krem sira ili pavlake
malo peršuna,so biber po ukusu
1-2 čena belog luka
kašičica maslaca
Skuvati,meso,džigericu,šargarepu,celer. To sve umiksati pa dodati ostale sastojke i napraviti u blenderu paštetu.
Pileća pašteta
1 pileće belo meso
1 šargarepa,
1/4 celera
1 manji paradajz
1 manja glavica crnog luka
1 manja keleraba
na kraju so i biber i usitnjrni peršun po ukusu
Ovo sve skuvati kao supu,zatim sve usitniti u blenderu uz dodatak supe. I na maslacu kratko propržiti uz dodatak začina.
Paštete od povrća
Bareno povrće( samo ili mešano-to je već stvar izbora) se lepo ocedi,izblenda i pomeša sa krem sirom ili pavlakom.
Npr. brokoli,karfiol i šargarepa + krem sir
Humus (namaz od leblebija)
300 g sirovih leblebija
3 kašike tahini/taan paste(susam pasta)
sok od 1 limuna
so
crni biber
maslinovo ulje
Potopiti uveče sirovu leblebiju, a sutradan je kuvati u svežoj vodi, dok ne omekša. Kad je skuvana procediti je, ali sačuvati vodu od kuvanja. Skuvanu leblebiju staviti u mikser i dodati sok od jednog limuna, oko 3 kašike maslinovog ulja, i tri kašike tahinija. Vodu od kuvanja dolivati malo po malo, tako da mikser može da radi, ali da ne bude suviše retka masa. Treba da bude gustine kao krompir pire.
Baba ganuš(namaz od plavog patlidžana)
2 patlidžana
2 kašike taana
sok od ½ limuna
čen belog luka
kašičica soli
½ kašičice bibera
5 kašika pečenog susama
U rerni zagrejanoj na 200° ispeći patlidžan uz povremeno okretanje (oko 1 sat)
U blenderu samleti pečen i očišćen patlidžan od kore uz dodatak tana, limunovog soka, belog luka, soli, bibera i pečenog susama. Blendirati svega par sekundi da se dobije kremasta masa.Može se za služenje umešati u masu i kašika-dve jogurta. Količina začina zavisi od ukusa.
Pašteta od tunjevine (ili neke druge ribe)
1 glavica crnog luka
2 tvrdo kuvana jajeta
250 gr tunjevine u komadu (konzervirana) ili pecena ociscena riba ili barena riba
100 gr maslaca
malo senfa,so,biber,malo limunovog soka.
Sitno iseckati luk,jaja i tunjevinu pa pomešati sa maslacom i izmikasti u blendeeru dodati senf,so,biber i limunov sok i jos jednom izmiksati.
_____________________________
"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"
JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI