Ovu tortu sam pravila sinu za rođendan, vrlo je izdašna, od jedne mere sam uspela na sprat da napravim. Pravila sam u velikoj tepsiji od rerne (moja je baš velika) i kad sam isekla kore na veličinu zvona, ostalo mi je taman kora (a i filova) da napravim i sprat. Vrlo je ukusna, fino se oset__i neskvik i deca su je baš rado jela.
Sastojci:
Kora (sastojci za jednu, treba ih dve): 6 jaja, 9 kašika šećera, 1,5 dl ulja, 1 prašak za pecivo, 150g brašna i 150g neskvika.
Fil 1: velika pavlaka, 100g prah šećera, 250 ml slatke pavlake i 150 g neskvika.
Fil 2: velika pavlaka, 100g prah šećera, 250g slatke pavlake i 4 vanilin šećera.
Za koru umutiti čvrsto 6 belanaca, pa dodavati kašiku po kašiku šećera, zatim dodati žumanca, pomešati sve suve sastojke (prašak za pecivo, brašno i neskvik), dodati belancima lagano mešajući i na kraju dodati ulje. Peći na 200 stepeni u velikom plehu od rerne obloženom papirom za pečenje. Ispeći ovakve dve kore.
Fil 1: Sipati u posudu slatku pavlaku, kiselu pavlaku i šećer u prahu i sve mutiti do željene čvrstine, na kraju dodati neskvik i mutiti dok se lepo ne sjedini.
Fil 2: Sjediniti sve sastojke i mutiti.
Ređati: kora, fil 1, kora, fil 2.
Pošto je fil 2 bele boje i bude ga dovoljno, ne mora šlag odgore, jer on izgleda kao šlag. Ako hoćete i šlag odgore, možete staviti beli fil između kora, a tamni odgore, pa preko šlag, mada mislim da nema potrebe jer torta bude baš visoka.
Ja sam je pokrivala fondanom, fino se stegne fil i može se raditi fondan preko njega.
< Poruku je uredio lesica RR -- 1.5.2014 21:51:21 >