IZVORNA PORUKA: Bebilina
Moja mala ima 4.5god i vec jako dugo trazi da svira instrument- konkretno gitaru ili klavir. Citala sam da se klavir savetuje posle 7-og rodjendana, a gitara moze od 4god.
U jesen krece u skolu i imaju ponudjene casove u toku radnog dana, znaci ne posle skole. To mi savrseno odgovara. Dolaze profesori koji drze casove grupama ili pojedinacno. Grupe su ili od 6+, 3-5 ili dvoje. Mislila sam da u startu krene sa 3-5 da bi razvila interesovanje kroz ucenje sa drugom decom, a kasnije ako bude trebalo preci ce u drugu grupu. E od 7god vec moze da predje na klavir ako pozeli, mada moja drugarica koja svira flautu i klavir kaze da je ona sama trazila da doda i nastavila sa oba.
Eto to bi nam bio i rodjendanski poklon njoj- instrument i casovi... Videcu da se posavetujem sa organizatorima casova i profesorima pa da odlucimo...
Zanimalo me je da li ima nekog ko je isto ranije krenuo ili mozda sam ucio svoje dete ako je bilo zainteresovano. Mom kao da muzika tece kroz vene, pa zato ne bi da ista sputavamo, ali ni da je prisiljavamo. A drugara koji su vec krenuli sa 4god imamo par, ali oni recimo ne idu na ostale aktivnosti ko nas zvrk, pa se plasim da njoj to ne bude previse u toku nedelje...
Moja cerka je takodje ovaj slucaj. Blokflautu svira vec 5 godina, a klavir od novembra prosle godine. Ima 9 godina. Ja sam joj nametnula blokflautu, a klavir je sama odabrala. E sad nije lako i nemoj da mislis da ce dete sa 4,5 godina sa uzivanjem da vezba satima.....sve se to nakon dva casa promeni, pa bez pomoci roditelja i podrske nema nista. Svako ko drugacije kaze laze, jer ja sam gledala i zivotnu pricu majke Artura i Lukasa poznatih pijanista, pa znam koliko je za njihov uspeh zasluzna i majka. Instrument se ne kupuje posebno ne klavir detetu od 4 godine, instrument se mora radom zasluziti. Moja ceka sad svira 4 vrste blok flauta ( pikolo, sopran, alt i tenor ) i klavir.
Vise od dve aktivnosti je deci previse, a posebno u tom uzrastu instrument i obaveza kucnog vezbanja.
Ako biras instrument za pocetak na kome dete moze reletivno brzo da odsivra melodiju onda je to sigurno blokflauta.....a deci je u tom uzrastu jako bitno da to sto sviraju je zaista ona neka njima poznata pesma.
Evo da te i ubedim prilozicu ti snimak moje cerke sa pocetka iz 2007
http://www.youtube.com/watch?v=4KTltO8nn_0&list=HL1346151501&feature=mh_lolz a evo i kako to izgleda sad u jednoj dzez izvedbi sa delom improvizacije ( komponovanja )
http://www.youtube.com/watch?v=VQ2-8V2wirg