cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Levo - desno (prvaci)

clock-img

12.09.2013, 13:26

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

Letos sam se nešto zezala sa Lukom, stali smo jedan naspram drugog, i pokazala sam mu da strane gleda u X. Moja desna ruka - njegova desna ruka... Razumete na šta mislim?

Krenuli smo u školu, i jedan dan dolazi kući, gledam svesku, crtež:
pečurka, sa desne strane nartan cvet, precrtan, i nacrtan ponovo sa leve strane. Odmah shvatim šta (i pitala sam ga), gledao je u X i tako nacrtao cvet levo od pečurke. Objasnim mu da to gledanje strana u X je samo kada on i ja stojim jedno naspram drugog, inače boji normalno.

Međutim, juče dolazi iz škole, zadatak "Oboji balone u devojčicinoj desnoj ruci i dečakovoj levoj", naravno, devojčica okrenuta licem a dečak leđima... i ja se nađem u čudu šta da mu kažem.

Moja ideja je da mu kažem sledeće:

Uvek crtaš onako kako jeste, levo - levo, desno - desno. Ali ako imaš dečaka ili devojčicu i vidiš joj oči, onda bojiš obrnuto, tj u X.

Uf, kako će biti zbunjen. user posted image Napravila sam mu gomilu zadataka, pa ćemo svaki dan po malo, valjda će ukapirati.

Inače, ja se sećam ovoga iz škole i bilo mi je najveća trauma (pored akcenata u srpskom jeziku).

user posted image

user posted image

< Poruku je uredio Peace* -- 12.9.2013 13:27:33 >

clock-img

12.09.2013, 13:58

clock-img

bea83

pencil-img

5169

Moram da priznam da bih i ja bila zbunjena user posted image  ne znam baš da li bi se snašla sa tim gledanjem napred i nazad. Gledam ove tvoje crteže i razmišljam da li je moje levo isto što i devojčicino levo ili ne???user posted image

clock-img

12.09.2013, 14:23

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

Pa, ako ima oči, znači da gleda prema tebi, i tvoje levo je njoj desno.

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

clock-img

12.09.2013, 14:49

clock-img

bea83

pencil-img

5169

ma to znam, ali meni je inače teško da se orijentišem sa tim levo/desno, obično kad mi neko kaže imaš X na levom ramenu sto puta razmislim jel to moje ili njihovo levo? ne bih bila nikakav vozač user posted image

clock-img

13.09.2013, 14:34

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

Luka se oduševio zadacima, i sve sem jednog uradio iz topa tačno, na kraju je tražio i grafomotoriku, i rekao da mu napravim i za danas. user posted image user posted image Takođe je rekao, "Daj mi nešto teže, ovo je lako". user posted image

Tasha

clock-img

25.09.2013, 14:29

clock-img

Peace*

pencil-img

4881

Možda da se ova tema nekako preimenuje... Nisam sigurna... Jer, sada evo širim sa onog levo-desno na gore-dole, pa i pisanje, i svašta nešto drugo. Molim moderatore da, ako smisle bolji naziv, neka menjaju. user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Tasha

clock-img

14.07.2015, 21:33

clock-img

Bibilib

pencil-img

3029

Moj Marko jos uvek nije sto posto siguran kada su u pitanju strane, levo ili desno,uvek pita mene kao jel to desno, ali zna sta je dole,sta gore to kazem zbog crteza koje sam videla,zna oblike i sve boje ...

***Deca su najvece blago !!! ***

clock-img

14.07.2015, 21:44

clock-img

NadaR

pencil-img

10840

M je na karateu definitivno savladao lijevo - desno :-D
Trener ih je gnjavio bar deset treninga dok svi nisu savladali. :-)

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

clock-img

14.07.2015, 21:46

clock-img

mila83

pencil-img

3821

Moji klinci znaju levo desno,ne znam kada su naucili,nekako spontano vremenom.a gore dole je valjda prvo sto nauce ,sto se tice orijentacije u prostoru.

Šta je najljepše na svijetu? Upita dijete majku jedno veče. - Ti dok spavaš.- Zašto?-- Ti si jedina moja istina o kojoj ne razmišljam i dok te gledam kako spavaš znam da je to jedina slika na svijetu koja oslikava mir koji mi treba da bih bila sretna.

clock-img

14.07.2015, 21:54

clock-img

Bibilib

pencil-img

3029

U pravu si Mila gore i dole je prvo sto oni nauce,eto ja tek sad skontala i upravo testirala kazem Akiju spusti loptu dole i on je spusti user posted image user posted image user posted image user posted image sve sam luda majke mi...

***Deca su najvece blago !!! ***

clock-img

14.07.2015, 22:10

clock-img

mila83

pencil-img

3821

To je najlakse zapamtiti.A pored raznih igara i vezbica,postoje i radni listovi sa slicnim zadacima kao ovim gore navedenim da dete razmislja i upamti te prostorne pojmove.

Šta je najljepše na svijetu? Upita dijete majku jedno veče. - Ti dok spavaš.- Zašto?-- Ti si jedina moja istina o kojoj ne razmišljam i dok te gledam kako spavaš znam da je to jedina slika na svijetu koja oslikava mir koji mi treba da bih bila sretna.

clock-img

15.07.2015, 08:47

clock-img

vikiveki

pencil-img

8792

Moji su isto tako nekako spontano naučili to gore,dole,ispred,iza...a levo-desno su savladali isto relativno brzo kroz igre i rešavajući razne radne listove

Nije sreća u onome što imamo,nego u tome koga imamo...Sreća se nosi u duši a prepoznaje na licima

clock-img

15.07.2015, 09:31

clock-img

mila83

pencil-img

3821

Super je i ona igra leti,leti...da nauce gore dole user posted image

clock-img

29.10.2016, 20:05

clock-img

Anck Su Nmaun

pencil-img

27429

T uglavnom zna ali.. desava se i da skrene pogresno user posted image

clock-img

29.10.2016, 20:43

clock-img

mamica 91

pencil-img

464

Ja sam U ucila boje i strane odmah posle prvog rodj, jer je i lepo propricavala tj ali po principu :daj mi zutu kockicu i ona nekad slucajno ubode pravu, nekada iz petog pokusaja, ali smo se tako svaki dan igrale, a levu desnu stranu sam stalno kad je oblacim govorila, sad levu nogu, sad desnu ruku.. I tako je lako i bas rano naucila, sa dve god je znala sve boje, sa dve ipo negde i strane,. Inace je jako radoznala i voli sve da nauci.

Dok je malac suprotnost totalna zna dve boje, onu kao "tv" krv, i onu kao "dovno" braonuser posted image , a strane pojma nema. Nisam ga ni ucila kao nju iskreno, a i ne zanima ga bas.

clock-img

14.12.2016, 08:38

clock-img

Anck Su Nmaun

pencil-img

27429

Ovo svakodnevno ucimo kad negde idemo u setnju , srecemo levo, skrecemo desno, uh kako znaju da se pogube da umrem od smeha. user posted image

clock-img

14.12.2016, 10:52

clock-img

veselicaa

pencil-img

13895

Moje prvace zna levo-desno gde je,naucila jos u predskolskom,sada uce znakove vece-manje u matematici pa i tu koristi levo-desno i sva je smesna kada savije ruku u laktu i gleda gde je stauser posted image

clock-img

11.04.2017, 09:57

clock-img

Anck Su Nmaun

pencil-img

27429

Naucila , kad vozimo bicikla ona uvek ide ispred o ja joj govorim levo desno.

clock-img

12.04.2017, 14:17

clock-img

Duškić

pencil-img

9626

Mi jos to levo.-desno , nemamo pojma..jos smo u fazonu tamo -ovamo. A mogu tako da joj govorim kad setamo nije mi ni palo na pamet..

clock-img

12.04.2017, 14:30

clock-img

Anck Su Nmaun

pencil-img

27429

Skontala sam.da je tako naj bolke i naucila, ono dok sam pricala.kojom rukom pises, pa ovo oni slabo je kapira mialim sporije. Ovo ke bas dobar nacin za ucenje, bar se kod nas tako pokazalo.