cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Lekovita svojstva cimeta

clock-img

17.03.2011, 11:37

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

IZVORNA PORUKA: MaDi

Med i cimet

Mesavina meda i cimeta nosi obelezje eliksira zdravlja i besmrtnosti. Ona je od davnina bila duhovna hrana mudraca i svetaca, blazenstvo duha i nebeski dar. Evo sta o tome misli nauka.

Nekada se verovalo da mesavina meda i cimeta moze vratiti vid slepima ili cak oziveti mrtve. Ako ne to, ona zasigurno cuva zdravlje, daje krepkost, mladost i plodnost. Istocni narodi med i cimet smatraju najblagotvornijim darom prirode i ovaj eliksir vekovima koriste za lecenje takoreci svih bolesti i psihickih stanja. Postoji verovanje da covek koji bar nekoliko puta mesecno uzima med, ne može se ni razboleti.



Naucna istraživanja, koja su obavljana sirom sveta izmedju ostalog u Japanu, Sjedinjenim Americkim Državama, Australiji, pokazuju da kombinacija meda i cimeta ima fantasticne lekovite moci kao sto su regeneracija organizma, podizanje otpornosti organizma i slicno. Svakako je utvrdjeno da med i cimet primenjen kao lek ima blagotvoran uticaj na celo telo cineci ga vitalnijim i snaznijim, a najnovije statistike potvrdjuju da bitno produzava i ljudski vek.
Sta je cimet? Cimet se dobija od kore stabla cimetovca (Cinammomum zeylanicum), koje raste u Aziji, i najvise se upotrebljava kao zacin. Kineska farmakopeja ne bi mogla ni da se zamisli bez ove lekovite biljke. Kora cimetovca upotrebljava se za lecenje prehlade, kaslja, grceva u zelucu, problema sa varenjem, psihickih problema i tonifikacije tela, a etericna ulja od lista ove biljke koriste se za lecenje slabe cirkulacije i reumatizma, celulita, stomacnih problema, infekcija, kolitisa i sprecava slepljivanje krvnih plocica.

Kineske legende kazu da je cimet koristio Peng Zua, za kojeg postoji verovanje da je doziveo 888 godina. Zatim, da se od cimeta pravilo cudotvorno vino cija je samo jedna kap bila dovoljna da telo oboji u boju zlata i da pomesan sa mozgom od kornjace dobija magicnu moc, pa onaj ko ga popije moze hodati po vodi.

U nastavku se nalaze najblagotvorniji recepti za lecenje sa medom i cimetom, koje je objavio ugledni kanadski naucni casopis Weekly World News.

Za jacanje imuniteta

Redovna upotreba meda i cimeta jaca imunitet i uspesno stiti organizam od virusa i bakterija.

Za varenje hrane

Upotreba meda jaca bela krvna zrnca u borbi protiv svake bolesti, a cimet u kombinaciji sa medom pospesuje varenje. Za to je potrebno pre jela uzimati po dve kasike mesavine meda i cimeta kako bi se olaksalo varenje i najtežih jela!

Za dugovecnost

Hunzi su pleme koje je dobro poznavalo lekovitost cimeta i meda. Oni svakodnevno uzivaju u caju od cimeta i meda, dozivljavaju duboku starost i pri tom dugo ostaju krepki i vitalni a upravo ova kombinacija – kazu naucnici usporava proces starenja, produzava zivotni vek a kozu cini svezom, neznom i krepkijom.
Recept za to glasi ovako: jednu kasiku cimeta i cetiri kasike meda prokuvati u jednoj solji vode. Podeliti na cetiri dela i piti tokom dana (cetiri puta dnevno).

Rak kostiju i stomaka

Istrazivanja u Japanu potvrdjuju su da se mesavinom meda i cimeta uspesno leci rak kostiju i stomaka.
Za to je potrebno svakodnevno uzimati mesavinu jedne velike kasike meda i jedne male kasike cimeta, mesec dana tri puta dnevno.

Upala zglobova (artritis)

Ujutru i uvece uzimati po jednu solju vruce vode u kojoj je dobro umesana jedna mala kasika cimeta i dve velike kasike meda. Dugotrajna terapija moze dovesti do izlecenja cak i hronicnog artritisa!

Protiv celavosti

U vruce maslinovo ulje umesati jednu veliku kasiku meda i jednu malu kasiku cimeta. Ovu smesu utrljati u koren kose i ostaviti da deluje petnaest minuta. Za nekoliko dana koren kose ce ojacati i kosa ce prestati da opada!

Protiv zubobolje

Najmanje tri puta dnevno na bolni zub nanositi mesavinu meda i cimeta.

Protiv holesterola

Tri male kasike cimeta i dve velike kasike meda umesati u 4 dl caja (najbolje koristiti zeleni caj). Piti tri puta na dan. Kod prvog uzimanja, za dva sata holesterol u krvi ce se smanji za deset posto, a nakon duze upotrebe moguce je postici potpuno izlecenje!

Prehlada

Redovna upotreba meda i cimeta umanjuje mogucnost prehlade i infekcije besike.
U jednu veliku kasiku mlakog meda umesati jednu cetvrtinu male kasike cimeta. Uzimati tri puta dnevno tokom tri dana i prehlada ce nestati. Na ovaj nacin se jos i uspesno ciste sinusi i leci hronicni kasalj.

Infekcija besike

Umesati dve velike kasike cimeta i jednu malu kasiku meda u 2 dl mlake vode i popiti. Ova smesa ce ocisti besiku i unistiti bakterije.

Srce, nervoza i bolovi u stomaku

Redovno za dorucak jesti hleb namazan sa mesavinom jednakih delova cimeta i meda.
Ovaj dorucak blagotvorno deluje na nervni sistem, stomacne bolove, cir na zelucu i gasove.

Protiv umora

Jednu polovinu velike kasike meda i jednu cetvrtinu male kasike cimeta, umutiti u 2 dl vode. Piti ujutru na prazan stomak i popodne tokom sedam dana. Za to vreme ce se organizmu vratiti snaga i vitalnost.

Bubuljice i infekcija kože

Dokazano je da je uz pomoc meda i cimeta moguce spreciti i zaustaviti stvaranja lisajeva, ekcema, bubuljica i slicnih infekcija koze, ukoliko se lice redovno tretira mesavinom od jednakih delova meda i cimeta.
Protiv akni umesati tri velike kasike meda i jednu malu kasiku cimeta. Nanositi na obolela mesta svako vece pre spavanja. Obicno je potrebno dve nedelje da koza lica postane potpuno cista i zdrava.

Za mrsavljenje

Mesavina jednakih delova meda i cimeta prokuvana u jednoj casi vode, ne dozvoljava masnocama da se taloze u organizmu. Piti dva puta dnevno, ujutru pola sata pre jela i uvece pola sata pre spavanja.

Zadah

Svako jutro ispirati grlo mlakom vodom u kojoj je umesana jedna kasika cimeta i jedna kasika meda.

Za popravljanje sluha

Za popravljanje sluha svako jutro i svako vece, uzimati mesavinu jednakih delova meda i cimeta.

* * *




_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

17.03.2011, 13:30

clock-img

mikica sa

pencil-img

1751

Draga moja Olga,
mnogo ti hvala na ovim receptima jer u suštini nam svima nekad zatrebaju... malo,malo pa se pojavi neki đavo u organizmu (valjda je to sve od ovog ludog tempa života) i onda drži-ne daj, čovjek ne zna šta da radi.
ja sam,konkretno, katastrofa otkad živim ovdje. prije, kod kuće, svako jutro sam uzimala po kašičicu meda i redovno pila i čajeve. ovdje sam to sve totalno zapostavila a znam da me to nikuda dobro ne vodi. još ljetos sam kupila čisti livadski med i pametnica, stavila ga u donji dio kuhinjskih elemenata i tek kad otvorim taj dio vidim da ima meda. divota jedna! user posted image

_____________________________

rodila sam andjela 05.04.2011. :)))

clock-img

18.03.2011, 16:14

clock-img

usamljena

pencil-img

756

Znala sam da je dobar ali toliko- nisam user posted image
Evo sta ja svojoj smizi pravim: bananu, mleko, med, cimet i kasiku mlevenog keksa. U seckalicu i bude super.



_____________________________

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce



clock-img

05.09.2011, 10:01

clock-img

soni

pencil-img

5581

ja cimet obozavam...cula sam da je lekovit..ali sam njegov miris popravlja raspolozenje

_____________________________

„Ako nismo odgovorni za misli koje prolaze pored naših vrata,
odgovorni smo za one koje puštamo i kojima se vodimo.“

clock-img

05.09.2011, 10:19

clock-img

Anoniman

Nisam znala za sva ova svojstva cimeta.... Znala sam samo da je super za čišćenje bešike, a eto to je samo jedan u nizu. Inače, kod nas u kući uvek mora biti tegla meda i bar pola teglice cimeta user posted image Jer sam ja ovisna o tim ukusima!!! user posted image

clock-img

19.11.2011, 14:14

clock-img

Anoniman

Ovo mi se dopadauser posted image user posted image

clock-img

19.11.2011, 21:06

clock-img

Bebilina

pencil-img

2304

Jako korisne informacije user posted image

E meni samo nije jasan deo sa stavljanjem u vrucu ili toplu vodu. Koliko sam ja citala toplota smanjuje blagotvorno dejstvo meda... Mozda je cimet bitniji u ovom kontekstu...

Mi cimet stavljamo u zitarice za dorucak- i sebi i detetu, pecemo jabuke sa medom i cimetom i pravimo kolace sa istom kombinacijom. Mm voli cimet u kafi, ja toplu cokoladu sa njim... Ima puno kombinacija. Med uglavnom uzimamo Manuka sa sto vecim faktorom, ali volimo i domaci od moje tete. Povremeno uzmem i aromaticne- eukaliptus npr, za promenu, ili acacia.

Evo guglala sam jer mi drugarica ima artritis pa me je zaintrigiralo i nasla sam par stranica (nadam se da je ok sto su na engleskom):

http://www.angelfire.com/az/sthurston/honeyandcinnamon.html
http://www.benefits-of-honey.com/honey-and-cinnamon.html

Ovaj poslednji link je extra, stranica je prepuna fenomenalnih informacija.

clock-img

16.11.2012, 09:29

clock-img

pandina

pencil-img

2039

Da li smem bebi u kasicu malko da stavim?

clock-img

16.11.2012, 09:44

clock-img

Anoniman

Ja sam stavljala, ali kasnije... Doduše, ja sam kasnije i počela sa uvođenjem čvrste hrane

clock-img

16.11.2012, 09:58

clock-img

pandina

pencil-img

2039

Mi smo poceli od cetvrtog meseca, ali videh na netu cimet tek od 9 meseci. A bas sam mislila malkice da mu stavim u jabuku.

clock-img

16.11.2012, 10:03

clock-img

Anoniman

Ja isto mislim da sam tu negde oko 8 meseci počela da dodajem...